Konge, prinsesse og bokser omkring Engsø

Arkivfoto: René Lind Gammelmark

Spændende navne til det genopstandne Engsøløb’

Noget Royal Run kan Grindsted ikke byde på. Men til gengæld både en lokal løbekonge, en kronprinsesse og en veltrænet professionel bokser med flere hårdtslående tider på rekordlisten, når den 45. udgave af Engsøløbet bliver skudt i gang torsdag den 16. juni kl. 18.

Den presseansvarlige for Engsøløbet, Erik Holme Bertelsen, slår den humoristiske tone an i kampen for at genrejse løbet, der tidligere var Midtjyllands største motionsløb, men nu skal ind og kæmpe om løberne efter to års coronapause.

– Alle ved vist, at Royal Run med den helikopterflyvende kronprins og hans familiemedlemmer har kronede dage rundt om i landets større byer. Her sælger billetterne nærmest sig selv, og arrangørerne udvider felterne med tusindvis af startnumre for at skaffe plads til flest mulige. For os andre på de tyndere jorder er det en lidt anden sag, kommer det ironisk fra Engsøløbets presseansvarlige.

Til gengæld kan der ikke stilles spørgsmål ved den sportslige kvalitet på de 7,5 hurtige kilometer på en faste grus rundt om den kunstige sø fra 70’erne.

Startlisten tæller bl.a. to meget stærke løbenavne fra hjembyen samt et tidligere topnavn, et trekløver der sportsligt har sat Grindsted på landkortet mange gange.

Dels den dobbelte vinder fra 2014 og 2019, Anders Kamp Holm, som selv bor på løberuten kort før opløbet, og som også flere gange har vundet den lange halvmaratondistance til Grindsteds anden løbeklassiker, efterårets Sydbankløb, men som mest er kendt som maratonløber med mange hurtige tider. Anders stiller op for den ene af de arrangerende foreninger, Grindsted Motion.

 

Siv varmer op til EM rundt om søen

Dels Grindsteds hurtigste kvindelige mellemdistanceløber nogensinde, den kun 15-årige Siv Bertelsen fra den anden arrangerende forening, atletikklubben Heden. Niendeklasseseleven fra Lynghedeskolen stiller op mod slutningen af sin eksamenstid, som samtidig er forberedelsesfase til sommerens U18 europamesterskaber i Jerusalem, hvor hun skal repræsentere Danmark på 1.500 m – i øvrigt som den yngste af samtlige atleter i alle atletikkens discipliner fra de forventet omkring 50 lande fra det europæiske atletikforbund.

For en baneløber med speciale i korte mellemdistancer er 7,5 km i den absolut lange ende, så hun har ikke vundet på forhånd. På den anden side er den alsidige Grindstedløber både regerende dansk mester i cross og sølvvinder på 5 km landevej for 16-17 årige piger, kun slået af Danmarks hurtigste kvindelige ungdomsløber nogensinde, den halvandet år ældre københavner Sofia Thøgersen.

Siv prioriterer Engsøløbet, selv om samme aften er sommerens sidste fællestræning i Kolding for Syddanmarks største løbetalenter i Talentcenter Syd. Siv er sulten, for den tidligere toptennisspiller har ikke løbet Engsøløbet, siden hun som 11-årig for fire år siden suverænt vandt pigeklassen for 11-15 år og samlet blev nr. fire blandt kvinderne. For tre år siden var hun optaget af en JM-finale i tennis U14, og efter at hun blev løber, har de to seneste udgaver af Engsøløbet som bekendt været aflyst på grund af corona.

Siv har ikke vundet på forhånd, for der er også hurtige voksne kvinder med stor landevejsrutine og mange kilometer i benene rundt om i løbe-Danmark. Men det kræver jo, at de kommer til Grindsted. Omvendt vil det være en sensation, hvis hun ikke vinder hos de 11-15 årige, når hun gjorde det allerede som 11-årig og kun er blevet hurtigere siden. Hvis det sker, vil vi i hvert fald ha’ fundet et nyt unikt løbetalent i Grindsted, kommenterer løbets presseansvarlige med et grin.

Fra den foreløbige startliste skal også nævnes den tidligere professionelle bokser og Grindsted-dreng, Frederik Hede Jensen, som nu bor i Århus og som har en karriere i både Danmark og Tyskland bag sig. Frederik Hede har aldrig vundet Engsøløbet, men flere gange været med helt fremme og vundet sin aldersklasse. Han plejer altid at møde op i topform. Også Frederiks storesøster, Louise Hede Jensen, som er triatlet, er på startlisten.

 

 Fra verdenselite til barnevognsskubbere
Trods dette kig ind blandt de formodede favoritter understreger Erik Bertelsen dog, at Engsøløbet er for alle.

– Bredden er netop det, der altid har kendetegnet Engsøløbet. Det er løbets DNA. De to første Engsøløb blev vundet af en af Danmarks bedste mellemdistanceløbere nogensinde, EM-finalisten på 1.500 m. Niels Kim Hjorth, der også er tidligere Grindsted-dreng. Senere fulgte en australsk OL-kapgænger fra den absolutte verdenstop, en landsholdsløber, flere af Danmarks bedste triatleter samt en håndfuld af tidernes bedste løbere fra atletikklubben Hedens daværende elitedivisionshold. Men med i feltet har også altid været mange, der bare har skullet udfordre kollegaen, naboen eller skolekammeraten – eller sig selv, ligesom vi altid har nydt deltagelsen af barnevognsskubbere. Og alle har kunnet hygget sig med medbragt grillmad og en løbesnak i det grønne bag Lynghallen efter svedeturen.

– Den samme gode stemning arbejder vi for denne gang. Så vi håber, Grindstedborgerne bakker op og melder sig til, fastslår løbets presseansvarlige.

 

Du kan stadig nå at melde dig til
I erkendelse af den store opgave med at genrejse løbet efter to års coronapause har arrangørerne forlænget tilmeldingsfristen til dagen før løbet, altså onsdag den 15. juni

 

Fakta
For første gang i årtier løbes Engsøløbet i år en hverdagsaften, torsdag den 16. juni med start og mål ved Lynghallen i Grindsted. 2022 bliver den 45. udgave af løbet. Den klassiske rute er 7,5 km, men derudover gentages premieresuccessen fra 2019 med et løb på to km.

Det første Engsøløb i 1976 samlede beskedne 60 løbere, og løbet var ganske lille i resten af sit første årti. Men da motionsbølgen rullede i 1980’erne, voksede Engsøløbet til det klart største i en større omegn. Ved 25 års jubilæumsløbet i 2000 var det endda Midtjyllands største med 1.846 deltagere, heraf mange fra firma-, skole- og familiehold. 

 

Mere info på engsolobet.dk

Tilmelding på sportstiming.dk