Helligkilden ved Vorbasse kirke skal undersøges til bunds!

Den tidligere museumsinspektør Jørgen Selmer ved en overfladisk undersøgelse af Helligkilden i 1984 - Privatfoto

På onsdag den 8. juni klokken 9 ankommer et hold arkæologer fra Sydvestjyske Museer til Vorbasse kirkegård for at lave det indledende arbejde til en udgravning og undersøgelse af Helligkilden der. Kilden, der er lige så gammel som – og måske ældre end – Vorbasse kirke fra 1200-tallet, rummer spændende udsagn om fortiden.

Ved to tidligere overfladiske undersøgelser blev det konstateret, at kilden havde været der, og at der var en stenkrans omkring den. Af forskellige årsager blev arbejdet indstillet. Nu har foreningen Den dynamiske Landsby skaffet midlerne og de nødvendige tilladelser til at få fortalt kildens lange historie.

Kilden er i høj grad nøglen til Vorbasses forhistorie og sågar dens nyere historie. Hertil valfartede mennesker for mindst 800 år siden for at søge helbredelse for forskellige sygdomme. Herfra opstod kildemarkederne, der blev forløberne for det berømte Vorbasse marked. Kildegæsterne ofrede i sin tid penge til kirken i forbindelse med deres besøg. Pengene, og behovet for at yde disse mennesker læ og hjælp, gjorde, at kirken i 1500-tallet blev ud- og ombygget som den største i den nordlige del af Ribe stift. Det er i det hele taget en spændende historie, som arkæologerne de næste to uger kommer – bogstaveligt talt – til at dykke ned i.