Hverdagens helte på 3 timer lang specialopgave med redning af hest

Foto: Privatfoto

Det var noget af en speciel opgave   brandmænd og indsatsleder fra TrekantBrand lørdag formiddag blev kaldt ud til.

Man kan med god grund kalde dem for hverdagens helte, for det er ikke kun når der er brug for at få slukket ild, klippet tilskadekomne ud af biler eller lignende de bliver kaldt ud, det er også når der er dyr der er kommet i knibe, og det må man sige en hest var her i formiddags.

Indsatsleder Jan Nielsen fra TrekantBrand fik kl.10.23 et såkaldt indsatsleder forespørgsel fra vagtcentralen. Okslundvej ved Vorbasse.

Det var en 800 kg tung Belgier hest der sad fast i en mose, og indsatslederen fik telefonnummeret på ejeren, så indsatlederen kunne kontakte ham for mere information. Hesten og ejeren var ude og ride, og var så gået over en træbro, så skrider hesten ned i mosen og sidder fast. Hesten var ved at være afkræftet og sank længere ned, så ejeren ville gerne have nogen, til at hjælpe med at få hesten op.  Det var en lidt udsædvanlig opgave, for hvordan klarer vi lige den.  Hesteejeren fortalte at der var noget vand, og at han forsøgte at holde hesten oppe fordi den sank længere ned.

Jan Nielsen får tilsendt billeder af adgangsforholdene fra hestens ejer, og kan se på billederne at det er en gangbro ud over noget moseagtigt område i Holme Å dalen mellem Okslund og Hovborg. Det er ikke let at komme til, og Jan Nielsen får TrekantBrands vagtcentral til at sende brandmændene fra Station Brørup der ud. Samtidig får han brandmænd fra Station Grindsted sendt der ud  i autosprøjten, med en båd, for hvis det er meget blødt kan det blive nødvendigt at have en båd med. Samtidig skulle de have noget sikringsudstyr til afstivning, som man kan lave et treben med, hvor man kan sætte noget op i, og så løfte med det.

Lægge hovedet i blød
På vejen der ud beder han holdlederne fra Brørup og Grindsted om at lægge hovederne i blød, for hvordan de sammen kunne løse denne opgave, der jo ikke var som opgaverne normalt er. Jan Nielsen får også backup af Operationschefen (OC) så der er flere til at tænke på hvilke løsninger der kan bruges. Jan og OC bliver enige om at det nok vil være fint at få en dyrlæge sendt der ud, så dyrlægen kan vurdere hvordan hesten har det, for på det tidspunkt havde hesten siddet fast mellem 15 og 30 minutter, og der ville gå et kvarter inden brandmændene kunne være fremme. Der blev også tjekket hvilke andre redningsmuligheder der var.

Brørup var fremme først
Da Jan Nielsen kommer frem til stedet, var brandmændene fra Brørup ankommet, og de var nede for at danne sig et overblik over opgaven. De fandt ud af at den ligger helt stille på siden til højre for broen, helt fladt med et ben over broen og et ben under broen (det er en lav bro). Derfor vil der være fare for at hesten brække benet hvis den begynder at ville rejse sig op. Holdlederen fra Brørup havde lavet en plan a, der gik ud på at man trækker hesten ud sidevejs, så den får begge ben fri af broen. De begynder så at rigge en strop og en brandslange til, og et kædespil som der har med i redningstraileren. Jan Nielsen beder Holdlederen fra Grindsted, at han og brandmændene hjælper holdet fra Brørup med opgaven.  

Dyrlæge
Jan Nielsen taler med dyrlægen, der er på en anden opgave ved Bramming, og dyrlægen lover at få afsluttet opgaven hurtigst muligt, så hun kan komme op og assistere, i det tilfælde at hesten skal bedøves, hvis den bliver vild.  

Rolig hest
Belgieren er en meget rolig hest, og ejeren er der og er god til at berolige hesten, så den er tryg, så den ligger lige så stille og roligt. Brandmændene får hesten trukket ud så den er fri af broen, dermed er første del af opgaven fuldført.

Brandmand der er god til heste
Blandt brandmændene i Grindsted er Gunnar Melchiorsen, og han er fantastisk god til at håndtere heste, han går ned og sætter ved hesten, og siger at man ikke skal trække mere i hesten, for det ene forben sidder nede i dyndet i mosen, og hvis man trækker mere i benet risikerer man at det brækker. Der prøves med nogle plader at få hesten til at stå op på nogle plader, men den glider da den har hestesko på, hesten bliver mere stresset og afkræftet, og hver gang den træder ned, synker den længere ned. Hesten ligger sig på siden igen og ligger og puster. Gunnar sætter sig op til hovedet af hesten og sidder lige så stille.

Hesten bliver kølet ned
Dyrlægen anbefaler at vi får hesten afkølet og givet noget at drikke. Brandmændene henter en spand vand til hesten, og nogle tæpper, tæpperne lægger de over hesten, og begynder at hælde vand på dem, så hesten stille og roligt kan blive kølet af. Så begynder det at virke, for hesten stopper med at være streeset.

Jan får en idé
Jan husker tiden da han som barn hjalp til på sin onkels gård, hvor man brugte man et trick for at få dyrene ud om foråret. Her lagde man noget halm ud over døråbningen og udenfor, så kalvene følte sig sikre, så derfor forsøgte de at bruge halm her. En nabo der var kommet til stedet havde nogle gammeldags halmballer, og dem måtte brandvæsenet hente alle dem de skulle bruge, så det gjorde de. De tog snoren af halmballerne, tog bundter at halm og lagde foran hesten og mellem hesten og broen, så den kunne bruge halmen som en slags snesko, så den måske kunne få fæste. Platformen mellem hesten og broen blev lavet, og imens talte snakkede Jan Nielsen med dyrlægen, der var på vej, og pludselig så han at hesten stod halvvejs oppe på på broen, og næste gang han kiggede der ned, var hesten helt oppe på broen, og de gik stille og roligt fremad på broen, og hesten kom af broen og op på fast grund på sydsiden af åen.

Hesten får noget frisk vand og noget at spise, og dyrlægen kommer og undersøger hesten der har fået nogle småskrammer fra dengang den skred af broen i mosen. Hesten havde det godt. Herefter får de hesten op til en nabogård, hvor hesteejeren kan hente den med hestetraileren.

Det var en fed oplevelse, for alle de implicerede, som man roligt kan kalde “Hverdagens helte”.

Foto: Privatfoto

Foto: Privatfoto

Foto: Privatfoto