450 passagerer og en multukulturel besætning

Foto: Privatfoto

Bjarne Lastein fra Holsted er en rutineret pilot og på han vej i flyets verden har han oplevet lidt af hvert. Herunder kan du læse lidt af det han har oplevet 

Syd Sumatra, Indonesien

En skinnende 747-400 i Saudia farver er landet i Palembang. Den taxier som en anden dronning langs terminalen til gaten.  450 passagerer ser med ærefrygt på denne Jumbo de lidt senere skal med.

Lufthavnspersonalet – ja alle der summer omkring Jumbo’en tager selfies og er i en ophøjet tilstand; deres borgere rejser ud på deres livs tur. Tænk sig om dine bedsteforældre skulle ud på deres eneste flyvetur i deres liv til et sted som de tror på. 

Samfundet har sparet op for dem igennem hele deres liv. Det bliver en stroppetur at skulle være pilgrim til et fjernt land. Det sker at en passager ikke klarer det. Men det er blot en yderligere ophøjelse hvis det sker. Deres stille tro er imponerende.

Sjældent hvis aldrig har jeg oplevet så rolige passagerer. Yderst stille sidder de i 10 timer i deres sæde. Besætningen er en multikulturel 8 nationers bemanding. Nogen gange er det 11 forskellige nationer på en 18 mands besætning. Der serveres varm mad 2 gange på sådan en tur. Inkl snacks.

Eks. Air France flyene i Air Atlanta operation for Saudia er lækre at være pilot ombord. Air France piloterne fik monteret toilet i cockpit, støjsænkende vinduer med mere dengang de kom i tjeneste. Ikke at forglemme sove kupeen. Der er noget Savoir Faire over det😉 i disse Tour dage. Gad vide om ikke vi alle gerne ville arbejde for Air France. AF Medarbejdernes evne til på en reaktionær frækheds måde & sammenhold at sætte en dagsorden på arbejdspladsen er nok lidt misundeligt. Særligt i disse tider, hvor standarder & velfærd  for flyve besætninger er en rutschetur nedad. 

De er ikke nye mere, disse Jumbo’s, Og kun en håndfuld opererer dem i passager version. Men de bare flyver og flyver. 

Ikke destro mindre er det et privilegie at være en del at sådan en besætning. Der skrives en lille bid historie for hver gang en Jumbo skubber tilbage for start.  Og når der tillægges et “heavy” i vores kaldesignal, er der en lille tråd af elegance på radioen fortæller Bjarne.

 

Faktabox:

Før Covid 19 brød ud, ankom der ca. 9 millioner troende Muslimer om året til Jeddah for at besøge Mekka og Medina.

Det islandske selskab Air Atlanta, hvor Bjarne Lastein arbejder, har siden midt 80’erne fløjet disse særlige pilgrimsflyvninger for Saudia (der tidligere hed Saudi Arabian Airlines – red.).

Derudover flyver selskabet også fragtflyvninger til hele verdenen.

Klik på billederne i galleriet herunder for at se dem i stor størrelse