Der blev vævet i Unge og Kulturhuset

Foto: René Lind Gammelmark

I denne uge, fra den 18. til 22. juli er der vævershop i Unge -og Kulturhuset i Grindsted.

Det er et arrangement der er lavet i samarbejde med Trapholt i Kolding, og Rosa Tolnov Clausen der er tekstildesigner, uddannet på Designskolen i Kolding i 2013 fortalte om arrangementet der bliver tilbudt i seks forskellige byer i Region Syddanmark.  Vi har været i Kolding, Vejen og Fredericia, og i i næste uge skal vil til Vejle og senere til Haderslev

Fra kl. 13 til 16 er det er forløb hvor man skulle tilmelde sig og kommer hver dag mellem 13 og 16, og vi fokuserer specielt på at gå lidt dybere med vævningen.  Fra kl. 16 til 19 kan man så “droppe ind” og komme forbi for at væve det man har lyst til.

 

Formål med projektet
Det er for at bringe vævehåndværket ud til folk igen fortæller Rosa Tolnov Clausen, der tilføjer at Region Syddanmark er en væveregion, fordi at Askov Højskole ligger i Regionen. Det var på Askov Højskole at vævningen blev genoplivet som dansk håndværkstradition i starten af 1900-tallet. I mandags kom der et familiemedlem af Lervad familien her til Grindsted på besøg med sin datter (Anders Olesen Andersen Lervad var kendt som husflidslærer og senere producent af sløjdhøvlebænke og væve i Askov).  Trævævene du kan se i galleriet herunder er netop Lervad væve fra 1970’ere, mens de andre er fra Tokyo der er blevet indkøbt fra fondsmidler.

Fokus har været på unge, men her i Grindsted har det været svært at få nok unge til at komme, så alle er velkomne. Tirsdag eftermiddag kom der en gruppe teenagedrenge, der hang ud hele eftermiddagen, vævede og hyggede sig.

Det er forskelligt fra de forskellige byer hvor man kommer fra. I Kolding var det fra hele landet, det var kunstnere, kunststuderende og lærestuderende, der gerne ville have vævning som noget ekstra.

I sidste uge hvor vi var i Fredericia, var det meget de unge piger – omkring 19 år der kom til workshoppen, nogen af dem forberedte sig på at flytte hjemmefra. de vævede viskestykker og noget til boligen.

Håndværksprojekter på Trapholt
Trapholt har lavet håndværksprojekter, hvor en designer eller kunsthåndværker skaber en ramme for et projekt, hvorefter borgere i Region Syddanmark bliver engageret, så det bliver til et værk.  Dette projekt er noget andet, for her arbejder vi ikke hen imod at skabe et stort værk. Oprindelig var det meningen at man skulle komme og skabe mode, det er der nogen der  har gjort. Der er lige så mange forskellige motivationer som der er mennesker, og derfor er det vidt forskellige ting der er blevet skabt i dette projekt.

Ud over Rosa Tolnov Clausen er også Levon Kafafian (væver og historiefortæller fra Detroit) der er fælles om projektet.

 

Klik på billederne i galleriet herunder for at se dem i stor størrelse

Læs mere her

Trapholt kommer til Grindsted med sommerworkshop til unge

Trapholt kommer til Grindsted med sommerworkshop til unge