Bülows Hjørne: For 25 år siden: Mordet på Gianni Versace

Bülows Hjørne

Af Louis Bülow

Det er i år netop 25 år siden, at den verdensberømte modedesigner Gianni Versace blev myrdet i forbindelse med en tragedie omkring århundredets mest frygtede sygdom aids. Versace blev set som en gigant i den internationale modeverden med omsætning i milliardklassen, og hans imperium talte flere hundrede Versace-forretninger spredt over hele verden.

Som jetsettets forgudede modeskaber stod han bag supermodeller som Claudia Schiffer, Naomi Campbell og Linda Evangelista. Mange internationale stjerner som Madonna, Tina Turner og Diana, Prinsesse af Wales, bar hans kreationer og deltog i hans modeopvisninger.

Vi skruer tiden 25 år tilbage til sommeren 1997, hvor man på direkte TV kunne følge den unge Andrew Phillip Cunanan fra San Diego i Californien under hans personlige hævntogt tværs igennem USA – rettet mod dèm, han mistænkte for at have smittet ham med aids.

Sygdommen havde skabt paniske tilstande overalt, og myter om aids som Guds straf over bøsserne for et syndigt liv var for længst gået i selvsving. Med bøssepesten blev de homoseksuelle, der i mange år havde måttet kæmpet mod fordomme, uvidenhed og puritanisme, overalt lagt for had og forfølgelse og sat uden for det gode selskab – beskyldt for at være roden til al ondskaben.

Gianni Versace blev Cunanans femte – og sidste – offer, da han den 15. juli 1997 blev myrdet foran sit palæ i South Beach i Miami. Kort tid forinden havde FBI placeret Andrew Cunanan på listen over de 10 mest eftersøgte i USA, anklaget for fire mord, og én af de mest omfattende menneskejagter i nationens historie nogensinde kunne tage sin begyndelse.

Mordet på det forgudede modeikon gav genlyd over hele verden med massiv presseomtale i medierne og ryddede alle avisoverskrifter og nyhedsflader.

I de første måneder af 1997 var rygter så småt begyndt at svirre i bøssemiljøet i San Diego om Andrew Cunanan, der selv var overbevist om at være smittet med den dødelige sygdom. Han opsøgte i februar et Aids Center i San Diego, hvor han gik amok på kontoret, fyldt af raseri og afmagt:”Jeg skal nok finde ud af, hvem der er skyld i det her – jeg skal nok få fat i dem …”

Dén tirsdag morgen den 15. juli 1997 forlod den italienske modedesigner som vanligt Versace Mansion for at hente dagens magasiner, vanen tro uden livvagter. Som altid købte han bladene på kaffebaren News Cafe og slentrede derefter de få hundrede meter tilbage til palæet.

Ved indgangsporten blev han råbt an af en ung mand i shorts og t-shirt, der efter en heftig ordveksling skød på ham flere gange. Mens manden flygtede, lå Gianni Versace dødeligt såret tilbage med solbriller, sandaler og tegnebog spredt omkring.

Andrew Phillip Cunanan blev født den 31. august 1969 som søn af Modesto og Maryann Cunanan og voksede op i et katolsk hjem i San Diego som den yngste af 4 børn.

En højt begavet knægt med en IQ på 147, der læste i bibelen som 7-årig og gav sig i kast med store leksika som 14-årig. Han klarede sig fremragende i gymnasiet og forlod i 1987 en af Californiens mest prestigefyldte skoler med en fin eksamen. Han var populær hos lærere og elever og blev ved en afstemning valgt som den elev, der med størst sandsynlighed ville blive husket.

En ung mand med mod på livets mange facetter, der allerede som purung prang ud som bøsse. En modig beslutning, for selv i Californien levnedes der ikke den store plads til den, der skilte sig ud fra borgerskabets ferske artighed.

Cunanan spøgte med sin seksualitet, piftede efter fyrene på skolens vandpolo-hold og mødte op til en studenterfest i rød jump-suit med en ældre fyr som sin ledsager. Som sit bidrag til gymnasiets årsskrift valgte han et citat, der tilskrives den franske konge Louis XV: Efter mig, Syndfloden.

Cunanan begyndte at studere historie ved universitetet i San Diego men fuldførte aldrig studiet. I 1988 faldt hans verden sammen, da faderen Modesto forlod familien og flyttede udenlands for at slippe af med forretningsgæld for op mod en million dollars.

I stedet opsøgte Cunanan det pulserende liv i San Diegos overhalingsbane, hvor han snart blev opslugt af en cocktail af fristelser og eventyr. Han blev et populært midtpunkt i bøssemiljøet – var en fremragende danser, velklædt med næsten aristokratiske manerer og talte fire sprog flydende.

Hans bekendtskab med Versace kan spores tilbage til engang midt i 1990èrne. Den italienske modedesigner opholdt sig dengang i San Francisco for at designe kostumer til Operaen, og Cunanan opsøgte ham backstage ved en premiere.

I løbet af foråret 1997 forvandlede den unge mand fra San Diego sig til èn af historiens mest eftersøgte drabsmænd for tilsyneladende at ramme dèm, han mistænkte for at have udsat ham for hiv-smitte. Hans ofre var fire gamle bekendtskaber – kun Gianni Versace stod tilbage …

FBI iværksatte en omfattende menneskejagt, men Cunanan var som sunket i jorden. Han var taget til Miami, og videooptagelser viser, at han den 14. juli 1997 dukkede op på News Cafe, kun en halv time før modekongen som sædvanlig hentede sine blade i kaffebaren. Vi skriver dagen før mordet på Versace – 24 timer senere slog Cananan til …

Det lykkedes ham at slippe væk, men i løbet af en uges tid sporede FBI ham til en husbåd i Miami Beach, og tæppet kunne gå for sidste akt. Den 23. juli stormede FBI husbåden og fandt liget af Cunanan, der få minutter forinden havde taget sit eget liv.

Kilde: Fbi.gov.