Prisnedslag på boliger tilbage på før-corona-niveau

PR-Foto: Extate

Siden midten af 2021, hvor der blev givet historisk lave afslag i pris på boliger, er størrelsen på afslagene steget, så de nu er tilbage på før-corona-niveau. I tal svarer det til en prisreduktion på ca. 30.000 kr. for en gennemsnitlig villa, viser analyse.

Har du din bolig til salg, skal du ikke forvente at kunne nøjes med de samme lave prisnedslag, som prægede boligmarkedet under nedlukningerne i 2020 og 2021. De er nemlig oppe på samme niveau, som før pandemien ramte i marts 2020. Det viser de seneste tal fra Boligsiden.dk.

For villaer og rækkehuse gives der lige nu i gennemsnit 483 kr. i afslag pr. kvadratmeter, mens tallet er 732 kr./m2 for fritidshuse og 751 kr./m2 for ejerlejligheder. Da prisnedslagene var lavest i sommeren 2021, lå de på hhv. 238 kr./m2, 137 kr./m2 og 282 kr./m2 for hhv. villaer, fritidshuse og ejerlejligheder.

Hos ejendomsmæglerkæden Estate kommer udviklingen ikke som en overraskelse.

-I takt med at boligudbuddet stiger, og der dermed bliver mere at vælge imellem, kommer der mere ro på boligmarkedet, og det plejer at betyde større prisnedslag. Det nuværende niveau er faktisk stadig ikke højt, hvis man ser på det som køber. Vi har simpelthen bare været vidner til et par historiske år, som man ikke får meget ud af at sammenligne med, fordi situationen var så ekstraordinær, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

I kroner og ører betyder stigningen i prisnedslagene for en gennemsnitsbolig ifølge Estates beregninger en prisreduktion på villaer på ca. 30.000 kr. og 50.000 kr. for hhv. ejerlejligheder og fritidshuse.

-Over halvdelen af alle bolighandler ender med en forhandling, hvor der typisk gives et afslag, og vi tror ikke, at disse niveauer skræmmer folk, der køber og sælger bolig, som typisk koster flere millioner kroner. Størrelsen på prisnedslagene er gode indikatorer for, hvor boligmarkedet er på vej hen, og her må vi sige, at det er mod mere fredelige tider, siger Thomas Hovgaard.

Han mener også, at den nuværende inflation og rentestigninger har påvirket udviklingen.

-Det er klart, at man bliver mere stram, når man skal købe ny bolig, når alt andet stiger. Alene på energi betyder prisstigningerne i visse tilfælde en månedlig merudgift, som svarer til at skulle finansiere mellem en halv og hel million ekstra. Og det scenarie vil selvfølgelig både gøre køberne mere stålsatte og sælgerne mere eftergivne, siger Thomas Hovgaard i en pressemeddelelse fra Estate.