En fantastisk Jydefest gav stort overskud

Foto: René Lind Gammelmark

Der var flere ændringer i årets Jydefest. Den vigtigste var uden tvivl, at Jydekomiteen flyttede det meste af festen ned i Sigengen – kun ganske få aktiviteter, herunder Banko og Sdr. Omme Løbet, var ikke flyttet og forblev i og omkring multicenteret.

Og man må bare konstatere ud fra mængden af mennesker på pladsen, at det var en stor succes. Især om torsdagen har vi aldrig set så mange mennesker – der var pakket med mennesker ved alle borde, og der var rigtig mange stående ved Tørfisk-koncerten. Af andre store ændringer kan nævnes, at vi ikke længere har diskotek for de unge om fredagen, og at den store festaften om lørdagen også er blevet annulleret – begge dele har givet alt for store underskud de sidste gange.

Tørfisk havde en fest på scenen – Foto: René Lind Gammelmark

Festen startede med løbet om tirsdagen, og de kunne også melde om rigtig mange deltagere – der var næsten rekordmange, der startede festen med lidt motion.

Starten på 5.km ruten – Foto: René Lind Gammelmark

Om onsdagen kunne spejderne også fortælle om mange børn til de to gange børnefest i Jydeteltet, mens banko også havde et fint rykind. På stadion blev der spillet en meget spændende fodboldkamp, hvor byens herrer fik kæmpet sig til en uafgjort.

Det egentlige ”slag” skulle dog stå i Jydeteltet lidt senere, da Dr. Diesel fyrede op under publikum med god gammeldags rock’n’roll. Her var teltet pakket til randen, og da der var flest, måtte Diesel-drengene rykke 1 meter længere væk fra scenekanten for ikke at få væltet node- og mikrofonstativer.

Torsdagen startede med Jydemarch – og senere fik vi et flot optog, hvor de kommunale dagplejere løb med en fortjent sejr og førstepræmien på 3.000 kroner sponseret af Vestjysk Bank. Næste år håber vi dog på, at lidt flere kunne tænke sig at deltage i optoget.

Sigengen var fyldt til sidste plads, da Tørfisk af to omgange gik på den udendørs scene – og bagefter var der dækket op til helstegt pattegris, mens bandet Sun-Z spillede i Jydeteltet. Aftenen sluttede med Kul På – og det var ikke bare falsk reklame – bandet spillede virkelig op til sit navn.

Foto: René Lind Gammelmark

Fredagen druknede nærmest i regnvejr. Det var virkelig ærgerligt – men der var trods alt en del til både det fælles morgenbord og Jydemarked, hvor Nicki Jack gjorde sit til at skabe en god stemning.

Fredag aften var der igen et fyldt Jydetelt, hvor The Jukes fik vist, at de er rigtig dygtige musikere, der er i stand til at spille alt slags musik – alt lige fra 70’er rock’n’roll til den nyeste danske musik blev spillet, og der var vist ingen i teltet den aften, der ikke stemte for, at The Jukes skal vende tilbage næste år.

Lørdag var vejret en smule bedre end fredag, men det var stadig koldt og blæsende, så det var lidt op ad bakke at få skabt den helt rigtige markedsstemning. Det gratis sildebord og den ligeledes gratis kagemand sponseret af Sdr. Omme Bageri fik dog en del mennesker op på pladsen, hvor Reinmark og co. gjorde deres for at løfte stemningen.

Lørdag aften stod så i de unges tegn, hvor DJ BA var hyret ind til at spille hele aftenen. Og igen blev teltet fyldt, og der var virkelig gang i bas-armen, når techno-musikken hamrede afsted.

Søndag var der så oprydning og status – og alle i komiteen var bare enige om, at selv om der blev taget store og svære beslutninger i år, så havde alle beslutninger været rigtige. Man skal ikke bare holde fast i noget, fordi vi ”plejer at gøre det” – man skal holde fast i det, der giver værdi af den ene eller den anden slags.

Vi har netop haft møde med de to arrangerende foreninger, Sdr. Omme IF og Sdr. Omme Borger og Erhverv, og vi kunne glæde dem med, at vi får et meget stort overskud i år, dels på grund af fokus på vore omkostninger, dels på grund af at vi simpelthen bare havde flere gæster til vore arrangementer.

Vi mangler at betale de allersidste regninger – men vi får i hvert fald et overskud i år på den gode side af 250.000 kroner, som bliver fordelt ligeligt mellem de to foreninger.

Det er lang tid siden – hvis det nogensinde er sket? – at vi har haft et så stort overskud. De sidste 10-15 år har vi ikke haft over 100.000 kroner i overskud, og i nogle af årene har vi kun med nød og næppe holdt skindet på næsen.

Så det er virkelig en positiv ting for både komiteen, de to foreninger og hele byen, at vi nu har fået vendt jydefesten til at give et stort overskud. For selv om festen i sig selv også har en værdi, så er det bare sjovere for alle involverede, hvis der også kan skabes et overskud – arbejdet er jo det samme.

Til slut skal der lyde en kæmpestor tak til de ca. 140 frivillige, der sørgede for, at der overhovedet var en Jydefest. Mange havde virkelig travlt – og arbejdede bare igennem med et smil på læben. Også tusind tak til jer, der var med i optoget – I aner ikke, hvor vigtigt et flot optog er for festen. En stor tak til vore sponsorer med hjælp til annoncer, præmier, materialer og meget andet.

Sidst men ikke mindst også en tak til alle gæster og publikummer til vore arrangementer – Jydefesten er nemlig ingenting uden en masse glade jyder skriver Jydefestkomiteen i en pressemeddelelse.