Billund Kommune får et ungeråd

De fem piger i "Det uofficielle Ungeråd" Foto: Billund Kommune

Billund Kommunes nye ungeråd er lige på trapperne, og de forskellige skoler i kommunen har haft besøg af ”Det uofficielle Ungeråds” PR-tur. Rådets slogan er, at det skal være ”seriøst, men sjovt”, og det er noget af det, skoleeleverne har fået et indblik i.

 

Selvom Billund Kommunes nye ungeråd ikke er valgt endnu, er arbejdet med at få det stablet på benene allerede i fuld gang – og har været det længe. ”Det uofficielle Ungeråd” bestående af 5 piger har bl.a. været ude på kommunens skoler og fortælle om det kommende valg til Ungerådet, og hvad det egentlig er, Ungerådet vil.

De vil have indflydelse, lave fællesskaber mellem alle unge – og så vil de også spørges først og hjælpe politikerne med at sikre, at der tages gode beslutninger, der vedrører unge.

”Vi skal have et ungeråd, fordi vi skal høre, hvad der er vigtigt for de unge i kommunen, og hvad de egentlig mener om det, der har betydning for dem. Det er vigtigt for os som Børnenes Hovedstad, at vi sørger for at samskabe med de unge,” siger borgmester Stephanie Storbank.

Hun var også en af de politikere, der sidste forår havde et ungt menneske ”I Politisk Mesterlære”. Forløbet var optakt til det kommende Ungeråd og gav 17 unge et indblik i, hvordan det politiske system fungerer – samtidig med, at de unge også gav politikerne et indblik i, hvad de tænker.

Vil være ungdommens ambassadører

En af tankerne for Ungerådet er, at de vil være ungdommens ambassadører, som politikere og ledere kan spørge til råds. Samtidig kan rådet løfte emner, de finder vigtige og følge op på tiltag, der er sat i gang for børn og unge.

”Ungerådet er for de unge og af de unge. Det er en enestående mulighed for de unge, hvor de kan få deres stemme hørt,” siger Mette Nørtoft Hedeager, der er projektleder for Ungerådet.

De unge, der mener, det kunne være noget for dem, har to muligheder for at komme med i Ungerådet. Den ene er, at de kan blive valgt som repræsentant fra deres skole. Denne proces styrer de enkelte elevråd på skolerne helt selv, hvordan skal forløbe. Bliver man ikke valgt på en skole, er den anden mulighed, at man kan skrive en motiveret ansøgning til Mette Nørtoft Hedeager.

Billund Kommune er hjemsted for Børnenes Hovedstad, Billund, som er centrum for kommunens ambition om at udvikle børn og give dem kompetencer for livet gennem leg, læring og kreativitet. Billund Kommunes arbejde for og med børn har gjort, at kommunen har opnået UNICEF’s anerkendelse som landets første børnevenlige by og kommune.

Fakta om Ungerådet:

  • Der skal være 25 medlemmer ligesom i kommunalbestyrelsen
  • Ansøgningsfristen for at søge ind til Ungerådet er den 23. september til Mette Nørtoft Hedeager på mnh@billund.dk – medlemmerne bliver herefter valgt i slutningen af september
  • Man skal være mellem 13 og 23 år for at være med – og bosiddende eller gå i skole i Billund Kommune
  • Medlemmerne bliver valgt for et år

I løbet af året kommer de igennem forskellige aktiviteter – herunder 7-10 ungerådsmøder i byrådssalen skriver Billund Kommune i en pressemeddelelse.