Historisk dyrskue og veteranstævne på Mark | Billund Kommunes Museer

Foto: Anette Sofia Svejstrup

I de idylliske rammer ved Museumsgården Karensminde præsenteres heste, køer, får, hunde og (næsten) alt derimellem side om side med alverdens velplejede veterankøretøjer. Den over 30 år gamle tradition afholdes den 11. september kl. 9.30-16.00. Det bliver stort!

Begivenheden åbnes kl. 9.30 med åbningstale ved museumsleder, Carina Serritzlew. Fra 11.30-14.00 bliver kvæg, heste, får, geder og hunde præsenteret i ringen.

Dernæst køres veterankøretøjerne rundt i ringen. Over 100 køretøjer i forskellige afskygninger og aldre besøger museet på dagen. I år får vi fornøjelsen af at se en af de mere sjældne deltagere: en original Cadillac model 3, årgang 1903.

Pløjning med veterantraktorer vises igen i år og er arrangeret i samarbejde med Dansk Veteran Traktor Klub.

Kl. ca. 15.40 præsenterer miniskuet hunderacerne broholmer og dansk spids i ringen

Billetsalg foregår i Udstillingsbygningen, Morsbølvej 101. Entré pr. voksen: 85kr. Gratis adgang for børn og unge u/ 18. Der sælges vafler, pølser, lune frikadeller og stuvede kartofler. Kaffestuen tilbyder desuden lagkage og kringle.

I løbet af dagen vil der være underholdning ved Kongeå Blæseorkester samt Ronnie Olesen og Bent Laursen, ligesom man kan gå hen i vognporten og prøve lykken i tombolaen skriver museet i en pressemeddelelse. 

De forsvundne husdyrracer
Der udstilles jyske heste, gråbroget kvæg, danske landfår og mange andre husdyr af de gamle danske racer. Det er dyr, som er forsvundet fra det moderne landbrug, men som mange i dag gør en stor indsats for at bevare. De gamle husdyr fortæller historie og er med til at opretholde billedet af mangfoldigheden i det danske landbrug gennem tiderne. Af heste vises den jyske hest, frederiksborgheste og oldenborgere og af kvæg sortbroget dansk malkerace, rødbroget dansk malkerace, jysk korthornskvæg samt jysk kvæg.

Den gamle broholmer er stamgæst
Broholmeren har igennem en del år været fast bestand på dyrskuet. Allerede i 1800-tallet gjorde hofjægermester F. Sehested på Broholm Gods en stor indsats for at bevare den store, gamle, danske hund, som vi i dag kender som broholmeren. Denne hund har været kendt i Danmark siden renæssancen og blev meget populær i kraft af Sehesteds indsats.

Dagen er arrangeret af Støtteforeningen Karensmindes Venner og Mark | Billund Kommunes Museer.

Se programmet på museets facebookside og på hjemmesiden www.markmuseum.dk

 

  9.30             Åbningstale v/ museumsleder Carina Serritzlew

  9.40             Bedømmelse af kreaturer, får, geder og kaniner

10.00             Pløjekonkurrence for veterantraktorer

11.15             Underholdning v/Kongeå Blæseorkester

11.30             Hunde præsenteres i ringen

11.45             Får og geder præsenteres i ringen

12.15             Underholdning v/Kongeå Blæseorkester

12.45             Kvæg præsenteres i ringen

13.00             Pløjning fortsætter

13.15             Heste præsenteres i ringen

14.00             Veterankøretøjer præsenteres i ringen

15.15             Traktorer præsenteres i ringen

15.40             Broholmere og Dansk Spids fra miniskuet præsenteres i ringen

16.00             Slut på dagens program