Sanders Historiske Hjørne: Sdr. Omme i et historisk perspektiv, kapgang og historien om en landskendt hotdog

Sanders Historiske Hjørne

Af Carsten Sander Christensen

 

Opdateret den 6. september 2022 med korrigeret starttidspunkt for Jydefesten

Små 10 km nord for Grindsted ligger Sdr. Omme. Byen har godt 1.700 indbyggere og nærmeste byområder er Bøvl, Bøvl Norge (Bøvl Nørregård), Møbjerg og Lille Brande. Ja egentligt er Sdr. Omme to byer, Kirkeby og Østerby, hhv. på nord og sydsiden af Omme Å. To byer der er vokset sammen i nyere tid. På ældre kort er byerne adskilt, ligesom der er et ejerlav i hver af de to byer. Fællesnavnet Sdr. Omme nævnes første gang o. 1330, som Oom, der betyder fjern lyd fra en å – nemlig Omme Å der jo løber igennem den lille by. Kirkeby og Østerby begge i 1610. Rent historisk er Sdr. Omme kendt for sit Statsfængsel, oprettet i 1932 og herregården Juellingsholm, der lå lidt vest for byen og lidt syd for Tarm Landevej.

Et målebordsblad fra 1800-tallet viser kun Sdr. Omme kirke, præstegård, kroen ved vejkrydset og en skole, men ellers ingen bebyggelse. Rent trafikalt er Sdr. Omme et trafikknudepunkt på vejene Grindsted-Herning og Vejle-Skjern. I en beskrivelse fra 1904 er der stadig ingen landsby ved navn Sønder Omme, men livlig aktivitet ved vejkrydset. Trap Danmark beskriver det som følger – Kirkeby, ved landevejen, med kirke, præstegård., skole, damp-, sav- og høvleværk, farveri, kro og markedsplads – marked i april og september. Sønder Omme fik station på Troldhede-Kolding-Vejen Jernbane (1917-68). Et målebordsblad fra 1900-tallet viser, at der efter banens start var kommet mejeri, telefoncentral, lægebolig, jordemoderhus samt få gårde og huse. Langt op i 1900-tallet var Sdr. Omme stadig kun navnet på sognet. På topografiske kort o. 1950 og op i 1970erne bliver Sdr. Omme et egentligt bynavn og her har byen desuden alderdomshjem og idrætsplads.

Stationen havde 350 m krydsningsspor, troljeskur, vognvægt og sidespor til kartoffelmelsfabrik. Vest for stationsbygningen var der 190 m læssespor med sporskifte i begge ender, svinefold, siderampe, to private varehuse og stikspor til offentligt varehus. Stationsbygningen er bevaret på Stadion Alle 11. Banens tracé er bevaret på en 8 km lang asfalteret sti fra Rahbeksvej til Grindsted.

Herregården mistede sin betydning allerede i 1700-tallet. Statsfængslet skabte arbejdspladser, men var jo ikke just et brand byen kunne bygge på. Bording – byen nær Kærshovedgård, gør jo heller ikke. Senere lå der en større kartoffelmelsfabrik og i dag er det en af Nordeuropas største liftproducenter, Omme Lift A/S, der er byens store brand. Virksomheden er en fjerde generations familievirksomhed, der startede i Sdr. Ommes lokale smedje i 1906. Det var især brødrene Lorentzen, Frode og Christian med mellemnavnet Wittendorf, der gjorde Omme Lift A/S, til det firma det er i dag.

Virksomheden producerer trailer- og larvefodslifte med arbejdshøjder, der strækker sig fra 10,5 m for den mindste trailerlift op til 42 m for den højeste larvefodslift. Virksomheden har et produktionsareal på over 18.000 m² og beskæftiger ca. 100 medarbejdere. 85 % af omsætningen er eksport, der går til mere end 70 lande. På de fleste eksportmarkeder foretager importører og agenter service på liftene, men i Tyskland og Frankrig har Omme Lift egne afdelinger.

Første gang klummeskribenten hørte om Sdr. Omme var for 40 år siden i dampradioens tid. I 1982, hvor Bjørn og Okay’s hit Sønder Omme lød ud af højtalerne i mange små hjem. Blandt andet i programmet Giro 413, hvor den blev flittigt ønsket og spillet. Og i 1987 var den lokale bagermester Arne Kristensen indehaver af en verdensrekord. Ophavsmand til verdens højeste kransekage på 5 meter. Kagen blev lavet på 150 timer i anledning af Sdr. Omme Handelsforenings 40-års jubilæum. Og ja den nederste kransekagering havde det svært og kagen var kun godt 4,5 meter høj. I 1974 begyndte for øvrigt De Glade Jyders Fest og den er stadig et fast dynamisk indslag i byen hvert forår.

For omkring 40-45 år siden lå Sdr. Omme IF i jyllandsserien i fodbold for herre og bejlede til at rykke op i Danmarksserien. Men det er en helt anden sportsgren lilleputbyen er om ikke kendt i hele Europa så i hvert fald i Central- og Nordeuropa. Nemlig Kapgang. Tommy Kristensen, der i dag er 82, deltog i OL i 1960 i Rom og 1964 i Tokyo. Det blev til hhv. en 14. og 15. plads. Han løb for Sønder Omme IF (kapgangsafdelingen). Senere koryfæer er Claus Jørgensen der kom fra Randers i 1998 efter at have opnået en 28. plads i OL i 1996 i Atlanta og Stanislaw Barbuzynski, i dag 78, en polak der opnåede dansk statsborgerskab, med flere Danmarksmesterskaber. Samt far og søn Kai Møller Thomsen og Jesper Møller Thomsen. På spinnesiden Gunhild Klarskov Kristensen, der satte verdensrekord i 1984 og vandt mange Danmarksmesterskaber.

Ordet Kapgang fik jo så et andet skær, da byens kendte teaterdirektør og forfatter, Morten Kirkskov gæstede byen i 2000-tallet. I 2010 udkom hans roman Kapgang og i 2014 var der premiere på filmen af samme navn. Instruktøren Niels Arden Oplev optog filmen i Bogense og ikke i Sdr. Omme, grundet filmstøtte på Fyn. Men det er der sikkert nogle, der skal være møj møj glade for. Man gik jo rundt i den levende kulisse når man besøgte Super Brugsen og tømmerhandlen i Sdr. Omme. En hudløs ærlig og lidt morbid beskrivelse af at føle sig anderledes og en beskrivelse af lillebyens liv i 70erne. Virkeligheden meget tæt på.     

Men i bund og grund er det noget helt helt andet Sdr. Omme er kendt og berømt for i Danmark. En hotdog, der på et tidspunkt nærmest var nationalret ved pølsevogne i området. Klummeskribentens favorit hotdog helt klart. Eventyret startede på Hans Helles Plads på den lokale hovedgade. Her havde den lokale pølsemand Leon sin pølsevogn stående. Og en dag for flere årtier siden puttede han hjemmelavet italiensk salat ned i den varme hotdog med den røde og den ristede. De bløde gulerødder og ærter giver en ekstra syrlighed, som dog ikke får lov at dominere, fordi fedmen fra den tunge mayonnaiseblanding fungerer som effektivt bolværk mod grøntsagerne. Det her er simpelthen en endnu mere fedtet udgave af den klassiske hotdog, og i sidste ende er det jo bare en ordentlig klat mayonnaise, der er blevet tilføjet. Ved at tilføje asparges bliver denne hotdog lidt ligesom en tartelet.

Ved pølsevogne gennem tiden har det været et lidt pikant emne at diskutere, idet visse folk finder en ristet hotdog som en helhed der ikke kan eksperimenteres med. Synet og lugten af sennep og løg betyder jo også meget. Og dette bliver berørt af den italienske salat. Derfor anser mange Sdr. Omme hotdog’en som blasfemi, men mange kan også lide den fylde salaten giver til hotdog’en. Men alt dette skal ikke fratage den gode pølsemand Leon i Sdr. Omme, at den dag han puttede italiensk salat i sit produkt, satte han Sdr. Omme på Danmarkskortet.

Sdr. Omme Tivoli, den lille park, der ligger lige over for Hans Helles Plads på Hovedgaden- Kilde: (Billund Kommunes Museer