80 børn fra hele verden mødes til Børnenes Topmøde i Billund

Foto: Hugo Sørensen, Billund Photo

Der bliver debatteret løsninger på fremtidens udfordringer og skabt venskaber på tværs af kulturer, når 80 børn fra hele verden kommer til Børnenes Hovedstad i dagene 13.-15. september til Børnenes Topmøde 2022.

Billund Kommune er for andet år vært, når Børnenes Topmøde 2022 løber af stablen i dagene 13.-15. september.

Her kommer 80 børn fra hele verden til Børnenes Hovedstad for at fremlægge deres tanker og løsningsforslag for nogle af de mest kritiske globale problemer. Børnene har samlet deres anbefalinger i et manifest. Det bliver overrakt til blandt andre Mogens Lykketoft, formand for FN’s 70. generalforsamling, samt en række forskellige ambassadører og verdensledere, inden de mødes til FN’s generalforsamling senere på måneden i New York.

”Visionen om Børnenes Hovedstad handler om at lytte til vores børn. Vi tror på, at børn er mindst lige så kompetente som voksne, og på Børnenes Topmøde får børnene en scene til at komme med deres svar på de problemer og udfordringer, vi tumler med i den store verden. Det er netop børnene, der skal leve i den fremtid, der formes af vores beslutninger i dag,” siger Stephanie Storbank, borgmester i Billund Kommune i en pressemeddelelse.

Møder på tværs af landegrænser

I løbet af topmødet besøger de internationale gæster både lokale skoler og rådhuset for blandt andet at tale demokrati og skabe venskaber på tværs af landegrænser.

Tirsdag bliver topmødet åbnet med et besøg på Billund Kommunes rådhus i Grindsted, hvor borgmesteren og repræsentanter fra kommunalbestyrelsen tager officielt imod børnene og forældre til et demokrati-frokost. Herefter går turen ud til lokale skoler, hvor lokale børn viser rundt og medvirker i aktiviteter. Om onsdagen bliver der også holdt en fest for de deltagende børn og lokale børn og unge.

Alle borgere kan desuden se med, når børnene torsdag den 15. september kl. 15.30 fremlægger deres manifest. Det bliver nemlig sendt direkte på følgende link: https://vimeo.com/event/2387934

”Selv om det kun er anden gang, vi inviterer til Børnenes Topmøde, så oplever vi i år to store og meget positive forbedringer i forhold til 2021. For det første er det lokale engagement øget markant. Mange skoler er involveret – og ikke kun under selve topmødet – ligesom alle borgere er inviteret med til demokratifesten den 14. september i Billund Centret. For det andet ser vi i år større bevågenhed fra FN. F.eks. har FNs generalsekretærs ambassadør for unge i seneste uge givet interview til to delegerede. Den dialog er udover at være vældig inspirerende også en stor anerkendelse af Børnenes Topmøde,” siger Charlotte Sahl-Madsen, direktør i CoC Playful Minds, der har tilrettelagt Børnenes Topmøde.

Fakta om Børnenes Topmøde:

  • Børnenes Topmøde er skabt i samarbejde mellem Billund Kommune, CoC Playful Minds, LEGO Fonden, International School of Billund, LEGO Group, Billund Lufthavn, LEGO House, WOW PARK, LEGOLAND, Lalandia, Fonden Drive, KIRKBI og AV Design.
  • 80 børn i alderen 10-17 er blev udvalgt til at deltage blandt 299 ansøgere. De repræsenterer 60 forskellige nationaliteter.

Børnene har deltaget i 10 digitale workshops forud for topmøde. Workshopsene har centreret sig om 8 forskellige temaer, og sammen har børnene skabt et fælles manifest, til hvordan man kan løse de udfordringer, de ser som relevante for at sikre vores fælles fremtid.