Unikt, amerikansk inspireret hus med egen sø og kæmpe naturgrund er blevet sat til salg

Foto: DBA

Jacuzzi, kæmpe massage-bruseniche, 10 rum, specialdesignet pejs og møbler, der alle er specialfremstillet. Mogens’ hus ligner ikke din nabos. Kun hvis din nabo bor i USA eller Canada. For Mogens hus ligner nemlig et hus fra ’over there’, og det betyder også, at folk stopper op for at tage billeder af det, når de kører forbi det. Nu kan du flytte ind, for huset er kommet til salg på DBA.

Foto: DBA

‘Tag med ud og fisk’. Sådan sang Gitte Henning i den gode, gamle sang om den varme sweater, der skulle trækkes på inden fisketuren. Men i 69-årige Mogens Bertelsens tilfælde behøver han ingenlunde tage ’ud’, når han skal fiske. Han kan nemlig hive fiskestangen frem, alt det han vil, hjemmefra huset i Hejnsvig. Mogens har nemlig sin egen sø, og i den svømmer der ørrereder, der for nogens vedkommende er blevet helt op til 10 kilo tunge.

Mogens sø’ har han selv anlagt, og den er også god til at bade i. Men nu står Mogens og leder efter en ny ejer, der kan lide at bade og svinge fiskestangen i egen sø, for Mogens har sat sin unikke naturgrund med sit helt særpræget hus til salg på DBA. Et hus, der mest af alt minder om en western-hytte eller en bjælkebolig fra Canada. Et hus, der er så særligt, at medierne allerede tidligere har interesseret sig for det:

Foto: DBA

– De var her jo også fra aviserne for tage billeder af huset, mens vi gik og byggede på det, griner 69-årige Mogens, der selv har fået huset opført, hvilket kom i mål i 2012.

I dag ejer han derfor et ”træpalæ” med tre badeværelser, ti værelser og mere end to hektarer naturgrund.

Specialdesignet og fragtet til Danmark
Mogens 392 kvadratmeter store hus er bygget af bjælker fra grantræer. Det har taget træerne mellem 80-100 år om at gro sig så enorme – 50 cm. i diameteren –  før man har kunne fælde dem. De store bjælker er den ”eneste” isolation, der er brugt til væggene i huset, men fordi de er af så kraftig en kvalitet, kan de sagtens holde huset isoleret.

Grantræerne er fældet i Estland, hvor man har specialiseret sig i at designe, bygge og samle bjælkehuset. Her er Mogens hytte blevet skåret til og samlet, for så at blive skilt ad igen og transporteret til Danmark.

– Der er tænkt over alt ved det her hus. Selv stråtaget er et tilløbsstykke i sig selv, da det tog 14 mand 3 uger at lægge. Også køkkenet er specialfremstillet, og fire køkkenfolk rejste til Danmark for at integrere det i huset, fortæller Mogens.

Mange af møblerne i boligen er desuden speciallavet til Mogens.

 

Derfor ville Mogens bo så særligt
Hvorfor skulle Hejnsvig beriges med så særligt et hus, tænker du nok? Hvorfor kunne Mogens ikke købe sig en muremestervilla ligesom mange andre danskere?

– Jeg har rejst i mange lande på grund af mit arbejde, og særligt USA har jeg fået en stor kærlighed til. Her har jeg boet i en kortere periode tilbage i slutningen af 00´erne sammen med mine to yngste børn, og jeg kan bare godt lidt alt den storladenhed, der hersker derover. Jeg er fascineret af den luksuriøse stil, der samtidig tager hensyn til naturen, fortæller Mogens.

Da han besluttede sig for at bygge sit eget hus, var det faktisk først og fremmest grunden og ikke huset, han havde fokus på. Mogens er nemlig meget glad for naturen, og derfor slog han til, da adressen i Hejnsvig kom til salg. Her kunne han få sig sin egen skov og 22.000 kvadratmeter naturgrund for sig selv. Grunden rummer også en grantræsplantage.

Mogens’ kærlighed til udlandet er først og fremmest blevet vagt gennem hans job. Da han var 19 år overtog han sin afdøde fars nystartede virksomhed. Det klarede han godt, for på 20 år vækstede han farens gamle virksomhed fra at have to ansatte til 30 ansatte. Mogens har siden startet og vækstet ni virksomheder i ni forskellige lande. Herunder også en virksomhed i USA.

Mogens Bertelsen – Foto: DBA

Så lang tid tog det at skabe og bygge Mogens ”naturresidens”
– Hvis jeg havde vidst, hvor meget man skal igennem, før man står med et færdigbygget hus, havde jeg ikke igangsat projektet, fortæller Mogens, der ellers er vant til at styre store, komplekse opgaver i forbindelse med sit arbejde.

Foto: DBA

Men ”rejsen” fra første idé og frem til, at den sidste bjælke på huset var lagt, var lang, og den kostede også flere penge, end Mogens havde budgetteret med:

– Undervejs gik en af mine leverandører konkurs, og jeg havde 400.000 kroner ude at svømme hos ham, så dem har jeg måtte æde undervejs, hvilket selvfølgelig aldrig er sjovt, siger Mogens, der dog er fuldt ud tilfreds med det færdige resultat.

Han fik for første gang tanken om at bygge sit eget hus i 2005, og de næste par år småresearchede han på idéen, mens han indhentede specialgodkendelse fra Billund Kommune. I 2009 gik projektet for alvor i gang, og selve byggefasen blev indledt i slutningen af 2009. I 2012 stod bjælkedrømmen færdigbygget, og det samme gjorde Mogens’ sø, bro, anneks, bålsted, legehus, skur, bådebro og shelter.

’Mine venner vil altid gerne hjem og lege hos mig’
I dag er det blevet moderne at bo flere gernationer under samme tag. Det foregår også i det amerikansk-inspireret hus i Vestjylland. Her er Mogens’ datter Louise Bertelsen sidste år flyttet ind med sine to døtre, Isabella på 9 år og Josefine på 11 år.

– Vi holder meget af at bo sammen. Jeg får så meget glæde af mine børnebørn på den her måde, fortæller Mogens, der med sit smil virkelig understreger sin pointe.

Pigerne er også glade for at bo med deres morfar, og de er mindst lige så tilfredse med at bo i sådan et unikt hus. Det betyder muligvis, at legeaftalerne er lidt lettere at ”få i hus”:

– Vores klassekammerater vil typisk gerne hjem og lege hos os, fordi vi har en ATV, vi kan køre rundt med på grunden, og også fordi vores hus er så stort. Om sommeren bader vi i søen, fortæller Josefine.

Mogens havde også håbet, at huset ville blive et samlingssted for den yngste generation, så han har sørget for, at søen, da den blev anlagt, fik ”strand-effekt” i den ene ende, hvilket betyder, at den gradvist bliver dybere og dybere.

Derfor sælger Mogens sit unikke hjem og sin store naturgrund
Mogens årsag til at gå af med hjemmet er naturlig; Han er oppe i årerne og kan derfor ikke se sig selv på sigt bo i så stort et hus.

– Mit barnebarn mindede mig for nyligt om, at jeg til næste år fylder 70. 70 år! Det lyder gammelt. Jeg er gammel, og mit helbred er heller ikke, hvad det har været. Jeg synes ikke, jeg kan se mig selv bo i huset om nogle år, og derfor vil jeg hellere sælge det nu, fortæller Mogens i en pressemeddelelse fra dba.dk

Se videoen herunder

 

 

Fakta fra DBA
– Sønderjyderne indtager flere sidstepladser, når det gælder om at genbruge. Først og fremmest er sønderjyderne de danskere, der samlet set inden for de seneste 12 mdr. har købt og/eller solgt færrest brugte ting. ”Kun” 68 % af sønderjyderne har handlet brugt, hvilket står i skarp kontrast til landsgennemsnittet, der siger 8 ud af 10, fortæller DBAs talsperson, Julie Schoen.

– Sønderjyderne er særligt ”dårlige” til at sælge. De får i hvert fald ikke gjort det lige så meget som de andre danskere, for ”kun” 39 % af sønderjyderne har solgt en eller flere brugte ting inden for de seneste 12 mdr. På det område er vestjyderne de mest flittige, for her har 63 % solgt en eller flere brugte ting, fortæller Julie Schoen.

 

Om Genbrugsindekset 2022
Genbrugsindekset er DBAs årlige rapport, hvor vi tager temperaturen på Genbrugsdanmark. I forbindelse med rapporten har DBA gennemført en befolkningsundersøgelse, der afdækker den danske genbrugsøkonomi. Dataen er indsamlet via Epinions Danmarkspanel i perioden 25. februar til 7. marts 2022. Der er i alt gennemført 2.000 online besvarelser blandt danskere i alderen 18-75 år. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, og uddannelse. Derudover suppleres rapporten også med DBAs egne brugerdata.