Skoleelever fra Billund Kommune laver rod i skolekøkkenet

PR-Foto: GOCOOK/Anders Find

Mere end 150.000 danske skoleelever prøver sammen med GoCook at holde styr på rødderne, når de efter efterårsferien kaster sig over Coops Smagekasse, som i år indeholder økologiske rødder i mange former og farver.

Når skoleelever fra Billund Kommune efter efterårsferien kaster sig over rødderne i skolekøkkenet, bliver det ekstra farverigt og knasende for 1200 af dem.

Smagekassen fra Coops madprogram GoCook er med over 150.000 tilmeldte skoleelever landets største madaktivitet, og i år er der altså rødder i flotte farver på menuen.

PR-Foto: GOCOOK/Anders Find

Resten af efteråret vil eleverne på 4 ud af 5 grund- og specialskoler over hele landet derfor skrælle og snitte sig gennem bl.a. knoldselleri, pastinakker, persillerødder og bolsjebeder. Og rødderne er vigtige:

– Med tidens mange kriser er det vigtigere end nogensinde, at børn lærer at bruge danske råvarer i sæson. Rodfrugter er billige, sunde og klimavenlige og de smager tilmed godt, siger Bente Svane Nielsen, der er projektchef for GoCook i en pressemeddelelse.

 

GoCook er Coops madprogram for børn og unge. Missionen er at skabe den første generation af børn og unge, som er bedre til at lave grøn mad end deres forældre. Smagekassen er GoCooks største projekt. Her kan skoleklasser over hele landet bestille en kasse fyldt med råvarer og tilhørende undervisningsmaterialer. Det har hele 6.875 klasser gjort i år. 

– På trods af de svære tider – også i Coop – har vi valgt at gennemføre GoCook Smagekassen igen i år. For de stigende priser er også en udfordring i skolernes madkundskabsundervisning. Madkundskab er et lavt prioriteret fag i skolen, så vil vi gerne give faget en håndsrækning. Jeg er rigtigt glad for, at så mange lærere har valgt at tilmelde sig og give børnene denne madoplevelse, siger Bente Svane Nielsen i en pressemeddelelse.

I Billund Kommune deltager følgende skoler med i alt 52 klasser

 • BillundSkolen
 • Filskov Friskole
 • Hejnsvig Skole
 • Lynghedeskolen afdeling Søndre
 • Lynghedeskolen afdeling Stenderup
 • Sdr.Omme Skole
 • Vestre Skole 
 • Vorbasse Skole

Rod på nye måder

I Danmark har vi dyrket og spist rødder i mange år, men guleroden er dog stadig danskernes favorit blandt rodfrugterne. 85% af det samlede rodfrugtsalg i Coop er guleroden. Dernæst kommer knoldsellerien med 4% (Coop Analyse). Så med årets GoCook Smagekassen skal eleverne undersøge de mange rodfrugters smag og lære at tilberede dem på mange forskellige måder. De skal blandt andet tilberede rodfrugtsuppe med rodfrugtboller og focaccia-sandwich med rødbedebøffer.

 

Gorm Wisweh og Micki Cheng er igen i år ambassadører for GoCook, og sammen med en gruppe frivillige madglade børn har de stået foran kameraet til de mange film til undervisningsmaterialet.

– Jeg er glad for at være med til at vise de mange muligheder med rodfrugter – og vise børnene, hvordan rødderne kommer fra jord til bord, siger Micki Cheng. 

 

I år er det 16. gang, GoCook sender undervisningsmaterialer, opskrifter og råvarer ud til landets skoler. Eleverne er i køkkenet i ugerne 43, 44, 45 – og for nogle klasser resten af efteråret. 

Fakta om GoCook Smagekassen 2022

 • GoCook Smagekassen er en kasse med gratis råvarer, undervisningsmaterialer, film og opskriftshæfter. Alle interesserede skoleklasser kan bestille den og hente den i en lokal Kvickly, SuperBrugsen eller Dagli’Brugsen i uge 43, 44 og 45. 
 • I år indeholder kassen opskrifter og danske økologiske råvarer til rodfrugtsuppe med rodfrugtboller og focaccia-sandwich med rødbedebøffer. Undervisningsmaterialet henvender sig primært til elever i 4.-8. klasse. 
 •  
 • Coops butikker Kvickly, SuperBrugsen og Dagli’Brugsen udleverer i alt 112 tons økologiske råvarer til skolerne.
 • 80 % af alle grundskoler (folkeskoler, frie/private skoler og specialskoler) i Danmark er tilmeldt med i alt 6.875 skoleklasser.
 • Smagekassen er blot ét af initiativerne i GoCook, som på bl.a. Facebook følges af cirka 18.000 børn og forældre. GoCooks digitale kokkeskole på www.gocook.dk og GoCook-app’en har tilsammen 100.000 unikke brugere om måneden, og GoCook har senest vundet Generation Food Award i oktober 2022 for sin formidling til børn på sociale medier.
 • Læs meget mere på www.gocook.dk