Skoleeleverne i Hejnsvig arbejdede med rodfrugter i skolekøkkenet

Foto: René Lind Gammelmark

I Billund Kommune deltager 52 klasser i GoCook, og de 5 af klasserne er fra Hejnsvig Skole.

Netavisen Grindsted var i den forbindelse en tur på Hejnsvig Skole onsdag eftermiddag, hvor en 8. klasse var i gang med madlavningen.

 

Jeanette Lauritsen der er linjefagslærer i madkundskab har tidligere været café ejer i Vejen, hun er uddannet lærer og tjener og har tidligere arbejdet 5 år i Schweiz i restaurationsbranchen fortalte at eleverne havde havde glædet sig til at arbejde med GoCook projektet.

Jeanette havde på forhånd valgt en opskrift der ville falde i god jord hos eleverne, for det er jo rodfrugter vi skal arbejde med fortalte hun. . Det at få rodfrugter ind sammen med kylling er lidt en kamp, og derfor faldt valget på en genkendelig ret som fyldte pandekager med kylling og rodfrugter. Det er en af de opskrifter GoCook har sendt med. Det er for at finde en ret der er så tæt på elevernes hverdag, så eleverne skulle få lyst til at lave retten igen. Samtidig er det en ret man kan arbejde to og to sammen, for der er to der kan lave pandekager og to der kan lave det andet, og på den måde kan man samarbejde.  Eleverne startede kl. 12.20 og da Netavisen Grindsteds redaktør var forbi kl. 13 var eleverne godt i gang. 

Eleverne havde i dagens anledning selv fået lov til at vælge hvem de ville i gruppe med.  Normalt er det noget Jeanette vælger for dem. I år skal de til eksamen, da madkundskab er et valgfag man skal til eksamen i. 

Jeanette havde på forhånd talt med eleverne om hygiejne, for når man har rodfrugterne der kommer fra jorden og man har kylling, så kan der jo ske noget der ikke er godt hvis man blander de to utilberedte ting sammen. Men det havde eleverne fint styr på. I de tre år Jeanette har haft madkundskab på skolen, har hun gjort brug af GoCook konceptet, der ud over at lette budgettet for undervisningen, også lærer eleverne at bruge andre ingredienser end dem de de kender allerbedst.

På dagens hold var der 15 elever, og det var tydeligt at madkundskab var et fag de godt kunne lide. Resten af holdet var inde i håndværk og design, da der ikke var plads til så mange elever, og Jeanette Lauritsen glæder sig til at skolebyggeriet i Hejnsvig går i gang om nogle år, så forholdene bliver mere optimale.

 

I år indeholder smagskassen fra Coops mad program GoCook rødder, som knoldselleri, pastinakker, persillerødder og bolsjebeder.

– Med tidens mange kriser er det vigtigere end nogensinde, at børn lærer at bruge danske råvarer i sæson. Rodfrugter er billige, sunde og klimavenlige og de smager tilmed godt, siger Bente Svane Nielsen, der er projektchef for GoCook. 

 

OmGoCook:
GoCook er Coops madprogram for børn og unge. Missionen er at skabe den første generation af børn og unge, som er bedre til at lave grøn mad end deres forældre. Smagekassen er GoCooks største projekt. Her kan skoleklasser over hele landet bestille en kasse fyldt med råvarer og tilhørende undervisningsmaterialer. Det har hele 6.875 klasser gjort i år. Det er i år 16. gang GoCook sender undervisningsmaterialer, opskrifter og råvarer ud til landets skoler.

– På trods af de svære tider – også i Coop – har vi valgt at gennemføre GoCook Smagekassen igen i år. For de stigende priser er også en udfordring i skolernes madkundskabsundervisning. Madkundskab er et lavt prioriteret fag i skolen, så vil vi gerne give faget en håndsrækning. Jeg er rigtigt glad for, at så mange lærere har valgt at tilmelde sig og give børnene denne madoplevelse, siger Bente Svane Nielsen i en pressemeddelelse fra GoCook.

Klik på billederne i galleriet herunder for at se dem i stor størrelse (kun pc)