Pas godt på dine firbenede venner på årets sidste aften

Foto: René Lind Gammelmark

Julemåneden står for døren og med den følger naturligvis nytårsaften.

Desværre er det en aften, som kan være både stressende og ubehagelig for vores kæledyr at komme igennem. Mange hunde, og sågar også katte, er utrygge ved de pludselige og høje lyde, som nytårsfyrværkeriet fører med sig.

Derfor har mange, både kæledyr og deres ejere, været glade for at kunne give både ikke-medicinske tilskud og receptpligtige præparater mod nytårsangst.
Desværre står dyrlæger i år overfor en ny udfordring, da de grundet stramninger i medicinlovgivningen er blevet begrænset i, hvilke præparater de har lov til at anvende til formålet. For at arbejde indenfor lovens rammer, er de derfor tvunget til gøre brug af færre præparater og tænke anderledes i deres behandling af nytårsangste kæledyr.

Har man en hund eller kat, kan det derfor være en god idé allerede nu at lægge en plan for nytåret.
Det kan indebære lydtræning og -tilvænning i hjemmet, samt beroligende kosttilskud, som bør opstartes i god tid inden nytåret sætter ind – gerne en måneds tid før skriver Grindsted Dyreklinik i en pressemeddelelse.

Ved man allerede nu, at ens kæledyr er bange nytårsaften, er det grundet dette års nye regler, ekstra vigtigt at kontakte jeres dyrlæge i god tid, så i sammen kan finde den bedste og mest effektive løsning for netop jer.

På denne måde sikrer i den bedst mulige oplevelse for både jer som ejer og jeres kæledyr.

Klik her for at se en brochure på det ikke medicinske præparat (PDF FIL)

 

MINIGUIDE TIL NYTÅR

1: ET TRYGT STED
Beslut dig for om din hund bedst kan finde tryghed ved at være i et mindre, roligt rum, eller om den skal være hos dig. Den skal være et sted hvor den bedst kan finde ro.

2: TRÆK GARDINERNE FOR OG TÆND LYSET
Dette minimerer det stimuli, nemlig lysimt, som kan forstærke angsten.

3: TÆND FJERNSYN ELLER RADIO
Med dette kan du måske overdøve lydene fra fyrværkeriet. Sørg dog for at det er nogle rolige, behagelige lyde, og vær opmærksom på at nogle radiokanaler afspiller fyrværkerilyde kl. 24.00.

4: AKTIVERING
Man kan med fordel sørge for at hunden er træt om aftenen, både fysisk og mentalt. Gå en lang tur om formiddagen inden fyrværkeriet for alvor starter, gerne et lidt uvant sted så der er mange nye indtryk. Husk altid at holde hunden i snor i dagene op til nytår, da en bange hund kan finde på at stikke af. Aktivér hunden mentalt, vi kan anbefale at man bruger en Kong med fyld som har været i fryseren.

5: VIS HUNDEN AT DET IKKE ER FARLIGT
Det er vigtigt at du ikke forstærker hunden i sin angst. Du må aldrig ynke hunden, løfte den op, eller pylre om den, med det bekræfter du den i at det er farligt. Vær derimod helt som du plejer, og ignorer fyrværkeriet, det er den tydligste måde at fortælle hunden at det ikke er farligt.

6: ALDRIG ALENE HJEMME
Lad aldrig din hund være alene hjemme, da du ikke har mulighed for at hjælpe den hvis den er bange.

7: LARM MEDFØRER LÆKKERIER
Sørg for at have nogle lækre godbidder klar til nytårsaften. Hvis hunden får en godbid når der er fyrværkeri, kan du være heldig at det medfører at hunden forbinder fyrværkeriet med noget lækkert.