Vibeke har den 17. januar 40-års jubilæum i køkkenerne på Regionens Sygehuse

 

Tirsdag den 17. januar fejrer Vibeke Jochumsen, Dalsøvej i Grindsted sit 40-års jubilæum i køkkenerne ved Regionens Sygehuse.

Startede som elev i det køkken, hun nu er chef for
Vibeke begyndte som økonomaelev på Esbjerg Centralsygehus i 1980. Siden hun har været omkring Helsingør, Grindsted og Kolding Sygehus. De seneste 15 år har hun været køkkenchef for Esbjerg og Grindsted Sygehuse samt psykiatrien i Esbjerg. Vibeke har 90 medarbejdere. Langt de fleste er stadig kvinder, men 8 er dog af hankøn, og der kommer glædeligvis flere og flere mænd i faget. Det er bare en af de ting, der har ændret sig siden Vibeke startede som økonomaelev i forrige årtusinde.

 

Sygehuskøkkenet i Grindsted
Vibeke var ledende økonoma for sygehuskøkkenet i Grindsted i 15 år, da køkkenet endnu var en selvstændig enhed. I dag befinder 8 af de 90 medarbejdere sig på Sygehuset i Grindsted, hvor Vibeke derfor stadig har sin faste gang, men hendes primære arbejdssted er Esbjerg. En del af maden til patienterne i Grindsted bliver lavet i Esbjerg, mens medarbejderne i Grindsted selv f.eks. laver desserter, råkost/salatbar, og bagværk.

 

1000 munde mættes dagligt
De 3 køkkener bespiser dagligt ca. 600 patienter og op mod 450 kollegaer i sygehusets kantiner, så det er de store gyder der er gang i.

Interessen for at lave mad har Vibeke haft helt fra lille hvor hun kom med i 4-H, og som 13-årig fik hun fritidsjob på Outrup Hotel. Hun startede med at skrælle kartofler og vaske op, men som tiden gik avancerede Vibeke til at arrangere kolde anretninger og hjælpe til med a la carte retterne. 

 

Frikadeller, stegt flæsk og dansk bøf er stadig et hit.
Sygehuset menukort har også ændret sig i perioden, hvor Vibeke har været med på holdet, men det er stadig gammeldags retter som frikadeller med stuvet hvidkål, stegt flæsk med persillesovs, hakkebøf med løg og karbonader, der står højest på ønskesedlen hos patienterne.

De glade kødspisere harmonerer ikke altid med målet om, at også køkkenerne skal arbejde med bæredygtighed og klima. Ved at reducere indkøb af især oksekød og satse mere på bønner, linser og plantebaserede retter kan der ske en væsentligt reduktion af CO2 via maden, og det er udfordringer som disse, at 62-årige Vibeke godt kan lide.

Nogle retter kan der selvsagt ikke ændres ret meget på, men både patienter og nok især personalet tager godt imod f.eks. salatbar og vil gerne skære ned på kødet, siger Vibeke Jochumsen.

 

Arbejdsglæde og råderum er vigtigere en timetal.
Udvikling og personaleansvar har altid interesseret hende, og arbejdet skal gøres ordentligt, så Vibeke arbejder langt mere end 37 timer om ugen. Hvor mange timer ved hun ikke, for hun kigger ikke på klokken. ”Ting ta’r den tid det ta’r, når arbejdet skal gøres ordentligt.  For mig ligger der en tilfredshed i at gøre tingene ordentligt. Jeg har stort råderum, der giver mulighed for at følge tingene helt til dørs, og det kan jeg godt lide”, siger Vibeke Jochumsen.

 

Minibar blev udtænkt i en drøm
– Jeg vågnede en nat og tænkte, at skal da lave “patientens minibar”, fortæller Vibeke Jochumsen.

Vi fik tit at vide af patienterne, at de havde det dårligt med at skulle spørge et travlt personale, hvis de manglede noget. Jeg gik i dialog med byggegruppen om min idé, og nu kan patienterne selv gå hen og forsyne sig med det, de gerne vil have, forklarer Vibeke Jochumsen. Der er jo en såkaldt win-win-situation.

Det viser vel bare, at jeg er vild med udvikling og med at få nye ting til at fungere godt – for mine medarbejdere og de patienter, som vi servicerer, siger Vibeke beskedent, og tilføjer: ”Jeg tror mit team bare generelt er god til forandringer, hvor jeg går foran, så jeg sammen med dygtige og engagerede funktionsledere og medarbejdere, kan opfylde vores og Sygehusets mål, når det gælder alt inden for mad og bespisning.

Vibeke oplever, generelt stor opbakning fra Sygehusets Direktion, samt at Køkkenerne i øjeblikket får et positivt fokus fra politikernes side, et aktuelt eksempel er, at vi p.t. som noget nyt, er ved at etablere et bageri i køkkenet i Esbjerg, hvor brød og kager skal laves helt fra bunden.

 

Blev chef på opfordring
Egentlig ville Vibeke Jochumsen bare gerne lave mad – noget hun stadig godt kan lide, men kun meget sjældent gør, inden hun kommer hjem på Dalsøvej.

Første lederjob fik Vibeke som 27-årig. Hun søgte faktisk selv ikke den ledige stilling som ledende økonoma i Grindsted, fordi hun var højgravid og skulle på barsel.

– Men så kom min chef og spurgte mig, om jeg ikke havde glemt noget og jeg blev opfordret til at søge, så da jeg gik på barsel, skulle de i stedet ud og finde en barselsvikar for mig, griner Vibeke Jochumsen.

 

Privat er Vibeke en stor dyreven
Vibeke er dyreven. Således var savnet stort, da familiens dværgschnauzer for nogle år siden ikke kunne længere, men også heste har altid stået hendes hjerte nær, lige siden hun havde pony som barn, hjemme på gården i Bahl.  Da hendes datter Jannie havde sin pony og senere hest på Grindsted Rideskole, var Vibeke i flere år også en del af klubbens bestyrelse og hun hjalp med handikaptræk på hesteryg, ligesom hun var en af byens gule Natteravne, da børnene begyndte at gå i byen i Grindsted. 

Vibeke har også brugt mange timer ved sidelinjen på alverdens fodboldbaner, i diverse badminton- og håndboldhaller og hun har naturligvis lavet mad til MUK, alt sammen for at bakke op om børnene Kenneth og Jannies fritidsinteresser.  

 

Vibeke er ikke klar til at gå på pension endnu.
Privat er hun gift med tidligere filialchef i Sydbank i Grindsted, Bruno Jochumsen, der efter 43 år er stoppet og har fået et lille 20 timers job i Billund Bad, for at holde sig  bare lidt i gang.

Vibeke er derimod ikke klar til at slippe sit spændende chefjob endnu. Hun har et mål om i første omgang at komme ned på en arbejdsuge på 37 timer, så hun, som det store familie menneske hun er, kan få endnu mere tid til sine børnebørn, og dem er der mange af. Vibeke og Bruno har nemlig tilsammen 4 børn og svigerbørn, som foreløbig har beriget parret med 9 børnebørn.

Hun mødte Bruno efter sit første ægteskab, da de tilfældigvis blev naboer på Dalbo i Grindsted. Man hører tit om nabostridigheder, men ikke her.

– Vi har faktisk kendt hinanden siden 1. klasse på Outrup Skole i 1968, men vi har aldrig været kærester, før vi tilfældigt løb ind i hinanden igen for godt 25 år siden, fortæller Vibeke Jochumsen.

Med forholdsvis stillesiddende arbejde, skal der nogle skidt på tælleren, når Vibeke kommer hjem, og det klarer hun med daglige gåture sammen med gemalen, samt små løbe- og svømmeture. Sydbank-løbet er efterhånden blevet en familie begivenhed, hvor Vibeke og co. kan stille et stort hold.

Jubilæet fejres ved en indbudt reception på Sygehuset i Esbjerg og med en privatsammenkomst for familie, naboer og venner i Restaurant MAGION.

Bruno og Vibeke Jochumsen – Foto: Privatfoto