Ældre Sagen havde besøg af bedemand Claus Madsen

Bedemand Claus Madsen - Foto: René Lind Gammelmark

 


Ældre Sagen i Grindsted havde til denne måneds søndagstræf lavet en aftale med bedemand Claus Madsen om et besøg.

Anni Jessen fra Ældre Sagen fortalte at det var hende der havde fået idéen til emnet.

Vi skal alle sammen herfra, og vi er i den aldersgruppe hvor det enten er os eller vores ægtefæller hvis vi har sådan en – på et eller andet tidspunkt skal vi tage stilling, så det er jo rart at være lidt forberedt mener Anni Jessen. På denne måde får vi lidt at vide om hvad det går ud på, og hvad vi skal være opmærksom på.

 

Bedemand i 12 år

Claus Madsen har været bedemand i 12 år, og siden 2015 været selvstændig. Han var glad for at få lov til at komme og fortælle lidt om faget mv. For det plejer jo at være de ældres børn der tager fat i bedemanden når der er sket et dødsfald. Claus regnede med at få en god snak med de fremmødte, ikke kun om døden, men også om livet, som jo er så kort og skrøbeligt.

 

Formanden bød velkommen

Formanden for Ældre Sagen, Troels Gydum bød velkommen til Claus Madsen, og inden Claus fik lov til at fortælle, var det tid til en fællessang, hvor Aase Østergaard spillede til. Der var også tid til en kaffepause hvor de fremmødte også fik kage – pausen foregik imellem de to omgange Claus skulle fortælle.

 

Fællessang

Efter fællessangen var det Claus Madsen klar til at fortælle lidt om sig selv. Claus har arbejdet i restaurationsbranchen i mange år, og mange af dem han har serveret for er også dem han nu er begyndt at møde i sit job som bedemand.

Det at være bedemand er en livsstil – det er et 24/7 job, for min telefon er åben 24 timer i døgnet, og det sker også 3 gange om året at jeg bliver ringet op om natten fortæller Claus Madsen der har tre børn, på 21, 20 og 15.

Da han spurgte børnene om de ville være bedemænd, mente de at de skulle have en uddannelse først, hvilket Claus også synes er meget vigtigt. Så kan de altid se senere i livet hvad tiden bringer.

En bedemand skal have noget livserfaring, for det vil nok ikke være så rart at en 18-årig bedemand kom ud til nogen pårørende, det kunne godt være mærkeligt.

Vi ved alle sammen at der kommer en dag hvor man kommer i berøring med dødsfald, i der er her har måske allerede været i berøring med det, enten ved jeres forældres dødsfald eller andres.

 

Mange bliver lettede

Når først man kommer i kontakt med en bedemand, kan man næsten mærke at det er som om en stor byrde bliver løftet fra de pårørendes skuldre, det er nok en af de første personer man kontakter i forbindelse med et dødsfald.

Bedemanden tager sig jo af mange af de praktiske ting. Typisk ringer man til bedemanden en times tid efter at en person er sovet ind. Man skal indberette dødsfald inden 48 timer, På den måde kan vi nå at få alle ting arrangeret – blandt andet det med at få lavet en dødsattest, hvilket er en læge der sørger for.

 

Ikke nødvendigt at kontakte bedemanden

Man behøver ikke tage fat i en bedemand når der er en der dør, man skal bare selv sørge for alle de praktiske ting i forbindelse med dødsfaldet, og det er bedemanden jo vant til at tage sig af. 

Man skal have en godkendt kiste -8 ud af 10 vil gerne have bedemanden til at sørge for alle de praktiske ting, herunder udarbejdelse af dødsannoncer mv.

Det tager ca. mellem halvanden og to timer at gå tjeklisten igennem.

For 12 år siden da Claus startede som bedemand var det ca. 50 % der valgte begravelse og 50% der valgte bisættelse.

I dag er der over 82% der vælger en bisættelse og 18% der bliver begravet.

Foto: René Lind Gammelmark

Foto: René Lind Gammelmark

Foto: René Lind Gammelmark

Foto: René Lind Gammelmark

Foto: René Lind Gammelmark

Bedemand Claus Madsen – Foto: René Lind Gammelmark

Bedemand Claus Madsen – Foto: René Lind Gammelmark