Erhvervsudvikling er afhængig af stærk infrastruktur

Foto: René Lind Gammelmark

De Konservatives transportordfører Niels Flemming Hansen ser et uforløst potentiale i erhvervsudviklingen i Vestdanmark. For at forløse det potentiale er der behov for endnu bedre international tilgængelighed, og det kræver bedre national tilgængelighed til bl.a. Billund Lufthavn.

Vestdanmark er en vækstmotor for Danmark og bliver politisk betegnet som det innovative Produktionsdanmark. Produktionsvirksomhederne i region Midt- og Syddanmark understøtter med ligeså stor en del af dansk BNP, som hovedstadsområdet og resten af Sjælland gør.

Niels Flemming Hansen (K) sætter nogle ord på, hvordan den internationale tilgængelighed er afhængig af den nationale tilgængelighed, og hvor afgørende den er for at fastholde og udvikle det stærke erhvervsliv, der allerede er i Danmark.

– Vi må anerkende, at der er en næsten ligelig fordeling af BNP-skabelsen i hovedstaden og i Vestdanmark, og derfor skal vi huske at pleje udviklingen i Vestdanmark. Vejnettet må ikke sande til. Vi skal være på forkant. Det gælder i den grad også til Billund Lufthavn, som agerer som international gateway til resten af verden for en lang række af de store danske virksomheder, der placeret i Vestdanmark, fastslår Niels Flemming Hansen og fortsætter:

– Hvis ikke, der var international tilgængelighed med let adgang for samarbejdspartnere, udenlandske investorer, arbejdskraft, venner og familie, ville der være en stor sandsynlighed for, at flere af disse store virksomheder ville være placeret øst for Storebælt eller i udlandet. Vi skal fastholde balancen. Vi skal stå ved tidligere infrastrukturbeslutninger, og så skal vi fortsætte med at investere, så vi fastholder og udvikler den internationale tilgængelig til gavn for både erhvervslivet og turismeindustrien.

Billund Lufthavn er enestående ift. ’hubtrafik’

Billund Lufthavn er på sin vis en enestående lufthavn i Europa. Der findes ikke en anden regional lufthavn i Europa med op til fire millioner passagerer, som er koblet op på 12 – og snart 14 – netværkslufthavne, der åbner op for over 540 destinationer i hele verden.

Tilstedeværelsen af alle netværksselskaberne skyldes det stærke erhvervsliv i Jylland og på Fyn. Det er i høj grad erhvervslivet, der benytter sig af flyselskabernes adgang netværkslufthavnene, fordi der er stor fleksibilitet. Det er eksempelvis muligt at flyve til New York fra Billund Lufthavn omkring 15 gange om dagen. Fleksibiliteten giver mulighed for at tilpasse rejsen præcis efter ens kalenderaftaler.

– Billund Lufthavn servicerer hele det innovative Produktionsdanmark, og med kun ét stop har du adgang til næsten alle afkroge i verden. Det er attraktivt for erhvervslivet. Når Austrian Airlines og Brussels Airlines åbner til deres netværk i hhv. Wien og Bruxelles, er Billund Lufthavn koblet op på 14 netværkslufthavne, og det er unikt for en lufthavn i Europa på størrelse med Billund Lufthavn, siger Jan Hessellund, adm. direktør Billund Lufthavn og afslutter:

– Vi har haft stor succes i genopretningsprocessen herefter Covid, fordi vores marked er bevist stærkt. Der er et stort rejsebehov i Vestdanmark, og det skal national infrastruktur være med til at understøtte. Bedre national tilgængelighed er med til at tiltrække nye selskaber og ruter – og dermed bedre international tilgængelighed.

Faktaboks: Verden via Billund Lufthavn

I Billund Lufthavn kan du flyve med Lufthansa til Frankfurt og München, KLM til Amsterdam, Air France til Paris, Turkish Airlines til Istanbul, British Airways til London, Finnair til Helsinki, Icelandair til Keflavik, LOT til Warszawa, Swiss til Zürich og SAS til Oslo og Stockholm.

Fra den 26. marts begynder Brussels Airlines at flyve seks ugentlige afgange til Bruxelles, og fra den 4. april begynder Austrian Airlines at flyve tre ugentlige afgange til Wien skriver lufthavnen i en pressemeddelelse.