Sanders Historiske Hjørne: Venezuela, et villakvarter i Tofterup, familien Højrup og landbrugseksperimentet 1938-41

Sanders Historiske Hjørne

Af Carsten Sander Christensen

Venezuela. I 1498 hoppede en kendt Christoffer, nemlig italieneren Christoffer Columbus, ned på en strand i det nordlige Sydamerika. Seks år efter han genopdagede Nordamerika. Stedet ligger i dag i det nuværende sydamerikanske land Venezuela. I Zulia provinsen – i den vestligste del af landet. Navnet Venezuela betyder oprindeligt Lille Venedig. En anden italiensk sejler og korttegner Americo Vespucci, der også var med i Columbus’ skib, forstod, at der her var tale om et helt nyt kontinent, nemlig Amerika. Så det opkaldte efter sig selv. Vespucci var fra Venedig og det første han så var træhuse bygget lidt udover havet ved Venezuelas kyst. Lidt a la Venedig. Derfor lille Venedig. Oprindeligt kom opdagelsesrejsende for at finde det forjættede land El Dorado. Hvor man hver dag badede i guldstøv. Spaniere strømmede til i stor stil og Venezuela blev katolsk med spansk sprog og kultur. Men man måtte dog erkende, at El Dorado, Maypuro på de indfødtes sprog, var og blev en myte.

 

En anden form for guld

Men derfor kunne der jo godt være anden form guld. I 1920erne begyndte man så at bore efter olie og det gav pote. Hurtigt blev Venezuela en større olieeksportør, hvilket gjorde at landet blev et af de økonomisk mest velfungerende lande i 1930ernes Sydamerika. Ja i 1929 var Venezuela faktisk verdens største olieeksportør med omkring 10 % af verdens samlede olieproduktion. På grund af de store oliefund begyndte man at tænke fundamentalt anderledes i regeringskontorerne i hovedstaden Caracas. Den nye sort var såkaldt hvide europærer som åbenbart var løsningen på mange problemer.

 

Oliepenge

Præsidenten (1935-41), general Eliazar Lopez Contreras, investerede oliepengene i at styrke landets fødevarer produktion. Man ville simpelthen være selvforsynende. Derfor begyndte man at interessere sig for Chirgua dalen, der lå godt 200 kilometer vest for Caracas. I 1937 begyndte venezuelanerne at rejse til Europa for at finde egnede europæere til projektet. Og Danmark var jo kendt for at være et foregangsland, hvad angik landbrug. Derfor var Danmark (sammen med Holland og Schweiz) et af de første lande man besøgte. Og den Socialdemokratiske regering støttede Venezuela i dets landbrugseksperiment og udvandringen blev forenklet for de udvalgte.

 

Økonomisk depression

1930erne var jo årti med økonomisk depression, voksende fascisme og kommunisme og arbejdsløshed. Derfor var der mange danskere der meldte sig som interesserede til det sydamerikanske landbrugseksperiment. Omkring 2500 slap igennem det første. Men kun 48 danske familier (75 voksne og 175 børn) slap igennem til det forjættede moderne El Dorado. I denne sammenhæng skal der tænkes lidt på to temaer nemlig Grønland og Kartoffeltyskerne. Da man byggede Thulebasen engang i 1960erne, bad man de lokale grønlændere om at smutte hurtigst muligt, helst på hundeslæder samme dag. I Chirgua dalen blev de fleste lokale beboere indfangede og smidt dem ud i junglen og man brændte deres boliger af. Herefter blev der i bedste Kartoffeltysker stil bygget typehuse af træ i fin moderne stil, hvor de danske indvandrere flyttede ind i 1938. Et af målene i den opstillede treårsplan, der var budgetteret til 500 millioner danske kroner, var at øge produktionen af fødevarer, så landet kunne blive selvforsynende. Det skulle blandt andet ske ved at forbedre kvægracer, oprette landbrugsskoler, bekæmpe plante- og dyresygdomme og støtte dyrkningen af tobak og bananer til eksport. Resten af de afsatte penge skulle gå til kloakering, nye veje, flyvepladser, vandledninger, skoler, tuberkulosehospitaler mm.  

 

Tofterup

Hvis vi i et kort øjeblik springer 85 år frem i tiden og kører en tur i det østlige Tofterup, dukker der pludselig en villavej op der hedder Venezuela – en sidevej til Hovborgvej. Det er vel det eneste, der i området henviser til glemte statslige eksperiment. Her fra egnen var det blandt andet en familie Højrup fra Donslund/Vesterhede området, der drog til Sydamerika.

 

Koloni

Fra 1938 begyndte kolonien så at fungere. En del af de udvalgte familier var her var regionen – fra Vejle og Horsens området i øst og ud mod Varde. Men også fra andre dele af landet. Ligesom med Kartoffeltyskerne i 1760erne var det typisk ikke folk, der vant til at arbejde på landet. Ligesom de få lokale tilbageværende venezuelanere ikke skulle fortælle de danske indvandrer noget om dyrkningen etc. Et var at dyrke kartofler i Danmark og noget helt andet var det at dyrke mango i Venezuela. Arbejdstempoet var også forskelligt, danskerne knoklede på mens de lokale holdt lange siestaer i middagstimerne. Værst var det dog, at den lovede skole og lokale kirke ikke var klar ved indflytningen. Der var således ingen samlingssteder til socialt liv.

 

Forfejlet eksperiment

Ligesom med Kartoffeltyskerne var det forfejlede statslige eksperiment dømt til at ophøre. De fleste danske familier var således også rejst hjem til Danmark igen inden udgangen af 1940. En enkelt familie blev dog efter treårsperioden i Chirgua dalen og har i dag efterkommere i hele landet. Atter andre forsøgte lykken i Caracas regionen. Såvel de statslige myndigheder i Venezuela som i Danmark var enige om at nedtone fiaskoen væsentligt. De danske myndigheder henvendte sig til blandt andet Ekstra Bladet for at stoppe de kritiske artikler bladet igennem en tid havde publiceret om eksperimentet. En direkte følge af landbrugseksperimentet i Venezuela blev en ændring i landets indvandring. Man gik bort fra den statsligt styrede indvandring til en mere spontan indvandring.

 

Fra Vesterhede

Familien Højrup fra Vesterhede var en af de 48 udvalgte familier. Udover arbejdsmand Hans Otto Højrup og konen Mette Marie Højrup bestod familien af de tre børn (Hans, Svend og Tove). Under rejsen til Venezuela rapporterede han til Vejle Amts Folkeblad, blandt andet i en artikel fra 3. august 1938. Det var en eksotisk tur, hvor han blev tilbudt at købe et barn på en af de tidligere Dansk Vestindiske øer. Mens ankomsten til Caracas havde været storslået. Blandt andet holdt alle byens sporvogne stille mens de danske indvandrere kørte gennem hovedstadens gader. Men ligesom de andre familier bestemte familien fra Vesterhede sig for at rejse hjem i vinteren 1940. Og herefter gik der ikke lang tid før landbrugseksperimentet i Venezuela var glemt. Men i Tofterup er der stadig i et lille minde i form af et vejskilt.

 

 

Venezuela

Danskerne i 1939 på vej i marken i Chhirgua-dalen (copyright Det Danske Filminstitut)