PFAS er overalt i vores hverdag. Og med Danmarks Radio nye kortlægning af de grunde i Danmark, hvor regionen har målt PFAS i grundvandet, er der grund til at være bekymret.
DR’s kortlægning viser kun de steder, hvor PFAS-fundet har været mere end 100 gange højere end grænseværdierne. Otte af de grunde, hvor værdien er allerhøjest, er i Syd- og Sønderjylland. Og det er noget, der gør SF’s gruppeformand alvorligt bekymret, og derfor kræver SF handling mod PFAS-truslen.
– PFAS er ikke kun i drikkevandet. Det er overalt omkring os i både vand, natur, forbrugsprodukter, fødevarer. Derfor er det afgørende, at der bliver sat en dato for udfasning af PFAS og samtidig, at vi får oprenset de grunde, hvor PFAS er, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, SF’s gruppeformand.
De otte grunde ligger i Fredericia, Esbjerg, Tønder, Sønderborg, Gadbjerg, Billund og Vandel. I Vandel, hvor der tidligere har været brandøvelsesplads, er niveauet 10.033 gange højere end grænseværdien.
-Det er afgørende, at vi får grundene oprenset, så det ikke spreder sig yderligere til hav, søer og åer. Det vil også betyde, at lossepladserne skal oprenses for at beskytte vores grundvand og også vores vandmiljøer.
-Uanset hvad, så synes jeg, det er meget bekymrende, at niveauerne er så høje. Derfor skal vi have testet for PFAS inden sommeren. De større anlæg skal allerede teste for PFAS, men de små anlæg skal med. For de helt små vandværker skal der kunne søges om tilskud til at lave analyserne, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.
Ministeriet har varslet en handlingsplan. Men står det til SF, så kan vi ikke vente på, at ministeriet har skrevet den handlingsplan færdig. Der skal sættes en her-og-nu dato for, hvornår PFAS skal udfases.
-Jeg kunne godt tænke mig et stort dødningehoved på de produkter, der indeholder PFAS, så man ved, om varerne eller fødevarerne i køledisken har det, og så man kan gå udenom de produkter, siger Karina Lorentzen Dehnhardt i en pressemeddelelse.