Bestyrelsen i Billund Lufthavn besøger Riga Airport City

Billund LufthavnFoto: René Lind Gammelmark

Stregerne for fremtidens lufthavn i Billund i 2040 er tegnet. Udvikling er i højsædet, og der er i den grad luft under vingerne i Billund Lufthavn. Nu skal bestyrelsen i lufthavnen have et tydeligt billede af den udvikling, lufthavnen ser ind i. Turen går til Riga Airport, der har oplevet en vækstrejse, som Billund ser ind i – blot på omkring 10 år

Den 9. marts 2020 stod Jan Hessellund adm. direktør i Billund Lufthavn foran 100 gæster heriblandt erhvervslivet, politikere, medier og andre interessenter. Dagsordenen var at fortælle om Aerotropolis, Billund Airport City og væksten frem mod 2040: Syv millioner passagerer og 160.000 tons luftfragt – en fordobling af rekordniveauerne fra 2019.

Her tre år og en sundhedskrise senere står Billund Lufthavn nu igen stærkt – og måske stærkere end nogensinde før. Luftfartsselskaberne har valgt Billund Lufthavn til med opkobling til næsten alle Europas centrale knudepunkter, der forbinder Vestdanmark med hele verden. Maersk Air Cargo har valgt Billund Lufthavn som deres europæiske luftfragthub. Udviklingen er i højsædet skriver Lufthavnen i en pressemeddelelse.

– Billund Lufthavn er på en spændende rejse, hvor vækst og udvikling står allerøverst på dagsordenen – og det er til hele Danmarks gavn. Det skal bestyrelsen og jeg være forberedt på, og det opnår man bedst ved at få et tydeligt billede af, hvordan den udviklingsrejse kan se ud. Det kan vi bl.a. i Riga, hvor der er blevet lagt et spændende program om udviklingen af Airport City, styrken i Aerotropolis og rejsen med at fordoble passagertallet på bare 10 år, fastslår Clas Nylandsted Andersen, bestyrelsesformand for Billund Lufthavn og fortsætter:

– Studieturen skal også give bestyrelsen plads og ro til dybere drøftelser og bedre kendskab til hinanden. Efter sidste kommunalvalg var der stor udskiftning på posterne fra kommunerne, og vores bestyrelse har mange nye medlemmer. Så som et plus kan vi også lære hinanden bedre at kende.

 

Hvorfor går turen til Riga Airport?

Riga Airport har i længere tid arbejdet med udvikling af Airport City, hvor lufthavnen vokser og tiltrækker erhvervsliv, der har behov for at ligge tæt på en start- og landingsbane med international tilgængelighed. Riga Airport er vokset fra 3,7 mio. passagerer i 2008 til over 7,7 mio. passagerer årligt i 2019, og har dermed gennemgået en vækst, der i høj grad afspejler Billund Lufthavns ambitioner frem mod 2040.

– Vi har inviteret bestyrelsen til Riga Airport, fordi de har gennemgået en næsten sammenlignelig udvikling med den, som vi ser ind i. Riga har udviklet deres kapacitet i lufthavnen i takt med, at antallet af passagerer er vokset, og lige nu er de i færd med at planlægge endnu en terminaludvidelse, der skal være færdig i 2027, fortæller Jan Hessellund og drager parallellen over på Billund Lufthavn:

– Vi er tilbage på vækstsporet og har vinden i ryggen. Jeg tror på, at der er en chance for, at udviklingen kan gå hurtigere end forventet. Og samarbejdet med PensionDanmark gør det muligt at eksekvere hurtigt på opførelser af bygninger, og vi er selv forberedt på forskellige terminaludvidelser, så vi er klar til 2040.

 

Cargo City

I Riga Airport er der også læring at hente for Billund Lufthavn på luftfragtsfronten på trods af, at Riga Airport kun fragter halvdelen af de mængder, der bliver fragtet til og fra Billund Lufthavn.

– Luftfragtcenteret i Riga har bl.a. etableret et nyt logistikcenter på 5.000 kvm efter, at DHL åbnede et regionalt hub i 2021. Vi skal se, hvordan de lykkes med deres operationer, og så får vi mulighed for at følge kurergodsets vej igennem terminalerne, siger Jan Hessellund og afslutter:

– Med Maersk Air Cargo kommer udviklingen i Billund Lufthavn til at gå hurtigere end vi troede i marts 2020. Så det er godt at være på forkant med, hvordan vi kan udvikle os, og der vil helt sikkert være stor læring for os at hente i Riga.