Købmænd leverer dagligvarer: Nu kan svage ældre få hjælp til indkøb

KøbmændDe to købmænd underskrev aftalen tirsdag, og allerede nu kan de første borgere visiteres til ordningen - PR-Foto: Billund Kommune

Købmænd leverer dagligvarer – Der er netop indgået en aftale med to købmænd om at levere dagligvarer til de svage eller handicappede borgere i Billund Kommune, der ikke selv kan komme ud at købe ind

Nu skal det være slut med at sende en hjemmehjælper på indkøbstur med kontanter eller et dankort påklistret en pinkode. Billund Kommune har netop indgået en aftale med de to lokale købmænd, Peter Junge fra Min Købmand i Filskov og Brian Duedal fra Min Købmand i Stenderup-Krogager, som fremover tager sig af opgaven med at levere varer til de borgere, der ikke selv kan købe ind fysisk eller på internettet.

 

Kontaktede selv kommunen

Det var de to købmænd selv, der tog kontakt til Billund Kommune, efter at dilemmaet blev beskrevet i medierne i december sidste år.

”Vi har et politisk ønske om at handle lokalt, når det er muligt. Derfor er jeg også rigtig glad for, at det er lykkedes os at finde en god løsning forankret her i lokalområdet, så vi ikke lader vores ældre borgere i stikken, når det gælder indkøb,” siger Ann Charlotte G. Vilstrup (S), formand for Voksenudvalget.

Hidtil har hjemmehjælpen i mange tilfælde forbarmet sig og købt ind for de ældre, selvom det faktisk ikke er lovligt for dem at håndtere borgernes penge. Men når køleskabet er tomt, og borgeren selv er ude af stand til at gå på indkøb eller handle online, så har det været eneste mulighed.

Træder i kraft med det samme

Den nye aftale blev formelt underskrevet tirsdag den 11. april og træder straks i kraft. Således kan borgerne allerede nu blive visiteret til ordningen og modtage de første varer næste onsdag.

Borgerne i ordningen får udlevereten tilbudsavis fra købmanden og skal sende enten en sms til købmanden med en indkøbsliste eller sende et billede af indkøbslisten. Herefter pakker købmanden varerne til levering én gang om ugen. Er der enkelte borgere, som ikke kan sende en indkøbsliste, så kan hjemmehjælpen hjælpe med dette. Chaufføren, der bringer varerne ud, kan også hjælpe med at sætte køle- og frostvarer på plads, hvis borgeren ikke selv er i stand til det. Billund Kommune afholder leveringsomkostningerne.

 

Kommunen visiterer borgerne

Det er kommunen, der visiterer borgerne til den nye indkøbsmulighed, hvor kriterierne er, at borgeren skal være fysisk ude af stand til at gå på indkøbstur og heller ikke er i stand til at handle over internettet.

Aftalen løber i første omgang i 3 år.