4 fra Uganda er på Grindsted Landbrugsskole

PR-Foto: Grindsted Landbrugsskole / Ida Skjødt Olesen

2 kvinder og 2 mænd fra Uganda er i øjeblikket på Grindsted Landbrugsskole i forbindelse med et samarbejde om at videreudvikle en landbrugsskole i Uganda. De 4 kom til skolen den 12. april og skal være der indtil den 8. maj.

Billede fra et oplæg om projektet, Per Hartmann fortolker landmand Henry på dansk – PR-Foto: Grindsted Landbrugsskole / Ida Skjødt Olesen

 

Hvad går projektet ud på?

Det er et praktisk uddannelsesprojekt i Uganda der laves i samarbejde med foreningen Senior uden grænser og Grindsted Landbrugsskole. Det er planen at projektet strækker sig over de næste 3 til 5 år. Der er søgt midler igennem CISU-organisationen og projektet koster 100.000 kr. Projektet er tænkt som et praktisk uddannelsesprojekt for unge landmænd i Uganda, med udgangspunkt i den danske model tilpasset afrikanske forhold.

 

Hans Elbæk og Per Hartmann startede i 2019 et projekt om at gøre noget for verdenen. Hans og Per håber på at kunne øge interessen for den praktisk landmandsuddannelse, med henblik på de unge ugandere. Dette vil de gøre ved at tage udgangspunkt i den danske model, som tilpasses til afrikanske forhold. Med tilgangen som ”Hvad kan vi (i Danmark) hjælpe Uganda med?”.

De rejste derfor til Uganda med henblik på at udvælge en landbrugsskole/institution som vil samarbejde om at udvikle uddannelsessystemet indenfor landbrug i Uganda.

Innovative Institute of Agriculture Business and Capacity Buildings, IABC, er en skole opbygget af ildsjæle som virkelig brænder for landbruget. De har med egne penge opbygget skolen, og laver løbende forbedringer. Nuværende forstander, Mama Julius er drivkraften bag skoleprojektet. IABC har to campusser, Kingumba og Arua, hvoraf den første er der hvor det hele startede. Der er ca mellem 400-500 km mellem de to campusser.

Efter mange forgæves forsøg på at få uganderne til Danmark, lykkedes det endeligt den 12. april 2023. Grace, Evarline, Henry og Julius ankommer til Grindsted Landbrugsskole, som nu skal være deres hjem indtil afrejse den 8. maj. Formålet med rejsen til Danmark er at vise det Danske uddannelsessystem indenfor landbrug, heriblandt interagere med elever og lære hvordan man kan omsætte og anvende denne viden og inspiration i Uganda. Derudover er kalenderen også booket med en masse besøg rundt omkring i landet. Bl.a. Landbrugsskoler, forskellige landmænd og gårde, rådgivningscentre og andre relevante virksomheder. Det er også sat tid af til at opleve kulturelle ting, såsom kirker, museer, genbrugspladser, natur og hav.

Hans Elbæk – PR-Foto: Grindsted Landbrugsskole / Ida Skjødt Olesen

Julius Mama fortæller om forskellen på studieforholdene mellem Grindsted Landbrugsskole og IABC – PR-Foto: Grindsted Landbrugsskole / Ida Skjødt Olesen

Henry Opio fortæller om landsmandslivet i Uganda – PR-Foto: Grindsted Landbrugsskole / Ida Skjødt Olesen

Aber Grace Jemila Victor fortæller hvordan studielivet er i Uganda – PR-Foto: Grindsted Landbrugsskole / Ida Skjødt Olesen

Hans Elbæk – PR-Foto: Grindsted Landbrugsskole / Ida Skjødt Olesen

 

Navne:

Hans Elbæk (Lærer på Grindsted Landbrugsskole og medlem af Seniorer uden grænser) – PR-Foto: Grindsted Landbrugsskole / Ida Skjødt Olesen

 

Per Hartmann – (Forstkandidat, tidligere konsulent i landbrugsministeriet i Uganda og medlem af Seniorer uden grænser) – PR-Foto: Grindsted Landbrugsskole / Ida Skjødt Olesen

 

Aber Grace Jemila Victor – studerende – 29 år – PR-Foto: Grindsted Landbrugsskole / Ida Skjødt Olesen

 

Evarline Kunihira – Viceforstander og lærer – 28 år –  PR-Foto: Grindsted Landbrugsskole / Ida Skjødt Olesen

 

Julius Mama – Forstander – 42 år- PR-Foto: Grindsted Landbrugsskole / Ida Skjødt Olesen

 

Henry Opio – 43 år og landmand –  PR-Foto: Grindsted Landbrugsskole / Ida Skjødt Olesen

 

Opio Henry, 43 år, Landmand

 • Landsby: Mombi
 • Sogn: Kyankenae
 • Distrikt: Kiryandongo
 • Land: Uganda

Fakta om farmen/gården:

 • 30-40 hektar land (har kostet 300.000.000 ugshs = 538.135,93 Dansk krone)
 • 180 grise, til kød
 • 400 høns (150 stk til æg og 250 stk kød)
 • 15 Geder, til kød
 • 25 bi steder, til honning. (Opstartsfase, planen er at have 300 I år.)
 • Afgrøder:
  • Majs
  • Bønner
  • Mange forskellige grøntsager
  • Frugter:
   • Mango
   • Avocado
   • Jackfrugt
   • Appelsiner
   • Bananer, 6 typer. (de bruger bananer som vi bruger kartofler I danmark)
  • Juli 2023: planen er at have 5 økologiske malkekøer
  • Har 8 ansatte (praktikanter), som arbejder fra morgen til aften. De har basisviden inden for landbrug

 

Henry var som barn inspireret af naboens store farm. Han så en fremtid I landbruget, at det kunne være en god økonomisk indtægt. Da han var 19 besluttede han sig derfor at studere til elektroingeniør. Planen var at han skulle tjene penge til at kunne køb jord til hans farm. Han havde (har) en stor passion for landbruget, og tænkte at han gerne vil lære andre omkring det. Da han så købte jorden, havde han allerede planlagt hvordan han skulle strukturere sin farm. Han startede fra bunden helt selv, og pludseligt blev udbuddet stort og han blev nødt til at ansætte hjælpere

Mange, hvis ikke alle, landmænd, har ingen uddannelse inden for landbruget, de er selvlært, det er meget almindeligt. Dog er det en ulempe da de ofte mangler teoretisk viden. De render derfor ind i problemer såsom ledelsesstyring eller avl. Praktisk viden tilegner de sig hen ad vejen, oftest erfare de ved metoden ‘trial and error’.

 

Hvordan kom du i kontakt med skolen, IABC?

”Jeg deltog i en workshop med andre landmænd fra området. Her var Julius Mama (forstander) også med. Han udviste stor interesse for min farm, og vil rigtig gerne komme og besøge den med hans elever. Han var fascineret fordi det var unikt og stort.” – Henry Opio

Da Per og Hans var i Uganda, var det Julius der henvist dem til at besøge Henry’s farm. Hans og Per var meget begejstret for Henry’s farm. De kunne se potentialet i at viderearbejde på det samarbejde Henry havde med skolen skriver Landbrugsskolen.

 

Resultater

 • Forsyne familien
 • Donerer til den lokale kirke
 • Betale skolepenge til 3 børn fra landsbyen
 • Opsparing; har til hensigt at bruge det til yderligere udvidelse af gården
 • Værktøj og udstyr (ikke maskiner)
 • Få en konsulent (betalt)
 • Plantet træer for miljøet

 

De største udfordringer

 • Ingen fagforening/gruppe (forbigået mulighed)
 • Mangel på moderne værktøjer; kunne være: traktorer, vandingsmaskiner (De ved ikke hvad de går glip af i Uganda)
 • Mangel på et pålideligt marked (priserne kan pludselig være lave eller høje)
 • Tørke, mangel på regn.

 

Fremtidsplaner

 • Købe mere jord
 • Juli 2023: planen er at have 5 økologiske malkekøer
 • Udvide bi steder til 300 i alt.
 • Forbedre infrastrukturen (bygning, opbevaring)
 • Forbedre faciliteter til indkvartering for praktikanter/arbejdere.
 • Maskiner: Traktor og vandingsmaskine
 • Boring af en brønd til vanding.