Førerhundehvalpe trænes i at være på dupperne i LEGOLAND

Førerhundehvalpen Pluto - PR-Foto: Dansk Blindesamfund /Fotograf: Henrik Frydkjær

LEGOLAND er noget nær den perfekte træningsplads for førerhundehvalpe fra Dansk Blindesamfund. De skal nemlig lære ikke at lade sig distrahere af de mange spændende ting i forlystelsesparken.

Glade børn, duftende pølser og konstant spændende lyde fra nær og fjern. LEGOLAND lokker med utallige fristelser og danner derfor den perfekte ramme for træning af førerhundehvalpe fra Dansk Blindesamfund, der tager på træningslejr i parken med de mange klodser søndag den 7. maj klokken 11.

Førerhunde giver frihed til blinde og stærkt svagsynede. De fører brugerne trygt gennem trafik, ind og ud af busser og op og ned på perroner. Hunden er trænet til at arbejde fokuseret og koncentreret, når den fører sin bruger. Et element i træningen sker blandt andet i LEGOLAND, hvor de kommende førerhunde for alvor bliver testet på evnen til at koncentrere sig og holde fokus. Det har nemlig stor betydning, at førerhunden er trænet i ikke at lade sin opmærksomhed trække væk af fristende omgivelser.

Derfor besøger de kommende førerhunde fra Dansk Blindesamfund LEGOLAND den 7. maj, hvor de vil bevæge sig gennem forlystelsesparken. Her skal de holde sig fra de mange fristelser, da de skal vise, at de er på arbejde. Og træningen i LEGOLAND er vigtig, påpeger landsformand i Dansk Blindesamfund Ask Løvbjerg Abildgaard.

– Både de firbenede og de frivillige, der passer dem og naturligvis instruktørerne, der uddanner hundene, sætter stor pris på muligheden for at bruge LEGOLAND som træningsplads. Vi har uddannet førerhunde i mere end 70 år og vil gerne bruge LEGOLAND som en tryktest, fordi der er så mange indtryk, siger Ask Løvbjerg Abildgaard i en pressemeddelelse.

 

I LEGOLAND er de også glade for besøget, som kommer i forlængelse af, at parken har lavet flere tiltag for at skabe en god oplevelse for mennesker med handicap.

– Vi har et meget stort fokus på tilgængelighed i LEGOLAND, så vi glæder os meget til at få besøg fra Dansk Blindesamfund til deres træning og naturligvis også få noget feedback fra dem efter deres besøg med hundene, siger Tina Moldt, der er Health, Safety & Security Director og ansvarlig for tilgængelighed i LEGOLAND.

Dansk Blindesamfund har netop opnået international certificering hos den velansete internationale førerhundesammenslutning, IGDF (International Guide Dog Federation.) Kvalitetsstemplet betyder, at førerhundene har bestået en række internationale krav og således er nogle af de højst uddannede i verdenen. Certificeringen skal fornyes hvert femte år, og hvis ikke man opretteholder den høje kvalitetsstandard, mister man certificeringen igen.

Førerhundehvalpen Bella – PR-Foto: Dansk Blindesamfund /Fotograf: Henrik Frydkjær

 

FAKTA om Dansk Blindesamfunds Førerhundeordning:

  • Dansk Blindesamfund har uddannet og leveret førerhunde til blinde og stærkt svagsynede mennesker siden 1949.
  • Der er omkring 190 aktive førerhunde i Dansk Blindesamfunds førerhundeordning.
  • En førerhund er et hjælpemiddel, som bevilges af bopælskommunen.
  • En kommende førerhund begynder sit liv i en foderværtsfamilie, fra den er otte uger. Her bor den, til den er ca. 18 måneder, hvorefter den flytter ind hos en førerhundeinstruktør, der træner hunden i cirka 5 måneder, før den kommer hjem til brugeren.
  • Hunden skal blandt andet lære at bevare overblikket og færdes upåvirket i alle slags situationer, således at førerhundebrugeren kan færdes sikkert, frit og uafhængigt.
  • Førerhunden kan 34 forskellige kommandoer i to kategorier – enten finde-kommandoer eller retningsbestemte-kommandoer.
  • Dansk Blindesamfunds Førerhundeordning opnåede i 2023 certificering hos den internationale førerhundesammenslutning, IGDF. For at kunne beholde certificeringen skal man overholde høje internationale krav og standarder for uddannelse og træning af førerhundene.