Sanders Historiske Hjørne: Barber, frisør og fagenes håndværksmæssige baggrund

Sanders Historiske Hjørne

Af Carsten Sander Christensen

 

Barber, frisør og fagenes håndværksmæssige baggrund

Går man en tur en lørdag eftermiddag rundt i Grindsted, er der en ting der falder en i øjnene. Særligt en faggruppe dominerer udvalget af butikker i midtbyen – nemlig frisører. Og hos nogle af frisørerne kan man også blive barberet.

Havde man gået en lørdagstur omkring 1930, ja så havde der både været frisører og barberer i gadebilledet. Det er nemlig to vidt forskellige erhverv og i de gode gamle dage var meget forskel på de to erhverv.

Hverken en frisør eller en barber arbejde kun med hår og skæg. Nej ligesom smeden var vedkommende en mytisk og meget vigtig person i de lokale samfund.

 

Nogle af de ældste erhverv på kloden

De to fag er selvfølgelig nogle af de ældste erhverv på kloden. Så længe der har groet hår og skæg på menneskelige skabninger, så længe har de to erhverv eksisteret.

Kendisser som Skrydstruppigen, Egtvedpigen, Tollundmanden, Grauballemanden og jægeren Ötzi har alle været til ”frisør” eller ”barber”. De to førstnævnte bronzealderkvinder kvinder levede for o. 3.500 år siden.

Egtvedpigen havde kort hår, ligesom mændene havde i den periode, mens Skrydstruppigen havde langt hår og en meget detaljeret opsat frisure.

De to efterfølgende yngre jernalder herrer levede for o. 2.000 år siden. De havde begge kort hår, mens kvindelige moselig fra samme tid viser, at kvinder primært havde langt hår, der var sat op, nogle gange med snore.

 

Romerne var også fokuseret på hår og skæg

Også i Romerriget var man meget fokuseret på hår og skæg. Håret blev både stylet, bundet op i fletninger og snore og sat på forskellige måder. Samtidig ved man også fra skriftlige kilder, at romerne selv lavede parykker.

Hår var desuden en form for handelsvare. Romerne fragtede hår fra germanerne og Nordeuropa til Romerriget. Det vil sige, at de købte for eksempel lyst eller rødt hår og lavede parykker heraf, som man kunne vise sig frem i og dermed få et helt andet udseende.

Fra 1500-tallet oplever frisør branchen dog en mindre krise. Parykker blev meget populære og i flere sekler var en paryk et og alt. Først i starten af 1800-tallet gled parykken ud i glemslen.

 

Barberen var den første til at få papirer på sit håndværk

Barberen stod i lære som ung, blev svend og skulle bestå en svendeprøve. Et såkaldt mesterstykke. Ordet barber er afledt af det franske ord barbier, der er en afledning af det franske ord barbe og det ditto latinske barba, der betyder skæg.

En barber er en håndværker, der barberer skæg og klipper og friserer hår. I felten var han en feltskær og i et håndværkerlav var han barber eller frisør. En barber virkede tillige som kirurg og sårlæge og omtales derfor i de ældste kilder som bartskær eller badskær.

I 1300-tallet omtales de første barberer i Danmark. I 1363 nævnes en bartskær i Ribe for første gang. I 1300-tallet var hans vigtigste redskaber saks, ragekniv, sæbe, barberbækken (brugt ved indsæbning), samt sneppertjern (til åreladning), glas og salvebuddike.

De sidstnævnte redskaber blev brugt når barberen praktiserede som kirurg. Dvs. når han åreladede, behandlede sår og læsioner, knoglebrud og læsioner samt ved fremstilling af salve og plastre.

Frisører foretog endog såkaldte trepaneringer. En kompliceret hjerneoperation, der har det formål enten at behandle sygdomme i selve kraniet på operationsstedet (salonens stol) eller gennem hullerne der jo blev boret i hovedskallen at fjerne svulster eller åbne blodårer ved hjerneblødninger.

 

Al denne leg huede ikke lægerne.

Barberer og læger lå i evig stridigheder og mangt en læge er sikkert blevet barberet flere gange om ugen, så han kunne holde lidt øje med, hvad barber Svendsen ellers gik og lavede med sine sakse. Efterhånden blev det også ulovligt, at barberne beskæftigede sig med medicinske sygdomme.

 

Her i Grindsted er der først kommet deciderede frisør- og barbersaloner i starten af 1900-tallet.

I Danmark generelt var det i slutningen af 1800-tallet, at barber og frisører begyndte at opleve et boom i dansk erhvervsliv. Fra o. 1890 var der i København såkaldte træningsskoler for barberer. En af årsagerne til den voldsomme vækst af butikker, var at de blev centrum for mænds lyst til at hænge ud.

I en bar skulle der købes genstande mange gange, men i barbersalonen kunne man bare sidde og snakke om hvad der foregik. Klummeskribenten er vokset op på Costa del Sol og i 1970erne havde frisører og barer samme funktion. Derfor er det heller ikke tilfældig, at mange af frisørerne er Middelhavsområdet i dag. Syrien, Libanon og Tyrkiet her kommer flere frisører fra i dag. Og i disse lande er det stadig kutyme at mødes i salonerne.

 

King Camp Gillette

En dag omkring år 1900 gik amerikaneren King Camp Gillette rundt i sit lille værksted og pludselig lå den første barbermaskine, den såkaldte skraber, foran ham. Gillette the Best A Man Can Get. Det var dødsstødet for barberens håndværk. Man kunne stå hjemme i sit badeværelse og barberer sig. I mange årtier var der ingen barberer i danske byer men frisøren overlevede. I mange årtier har der ikke været en ærlig barber i Grindsted.

 

Omkring 2014 fik Grindsted en ny frisør der også var barber

Omkring 2014 fik Grindsted så på ny en frisør der også var barber nemlig Frisør Sarbast (Sarbast Youssef) i Vestergade og senere Style Salon på Torvet. Og i dag kan man blive klippet og barberet i flere af frisørsalonerne. En ting er dog karakteristisk for frisørfaget og det er den forholdsvis strenge kønsopdeling. Det er lige så ofte man møder en kvinde hos en mandefrisør som læseren vinder den store gevinst i Dansk Lotto. Det modsatte er dog mere hyppigt.

 

I 2021 kom Classic Barber

I 2021 kom der så en decideret barbersalon, Classic Barber, i Borgergade 20 ved Ahmad Al Ata. ’Classic Barber’ konceptet har betydet en revival for barbersaloner i hele Danmark.

I Vejle findes der en del Barber saloner med de mest kendte beliggende i Vedelsgade. Rabih’s Old Barbershop i Vejle er en de mest kendte i Danmark.

I Billund findes der en på Hovedgaden og i Esbjerg findes der en del Barber saloner i Nørregade.

I Classic Barber her i Grindsted er salonen bygget op med et 1950er look og til Open By Night arrangementet i Grindsted her på fredag den 2. juni kan man ved selvsyn gå ind og se hvordan en gammel barbersalon så ud og som det var kutyme i de gode gamle dage.

Bliver man klippet og barberet ja så får man en lille havanneser oven i handelen, fra dengang hvor cigarer var meget almindelige i hverdagen.

I 2021 fik Grindsted en rigtig gammeldags barber – i Borgergade 20 (Privat foto)