Kai’s Corner: 3. del af Interview på LoG med den tidligere medarbejder på Grindstedværket Christian Bach

Kai's Corner

Af Kai Bayer

Interview på LoG med den tidligere medarbejder på Grindstedværket Christian Bach – Optaget den 18. december 1993

Tredje del:

Så kommer du ind på Grindstedværket?

 Ja det var sådan et uheld eller et held.  Æ var jo som almindelig arbejdsmand på Filskov mejeri fra 1945 til 1946 – æ var oppe å fyre hver morgen, og så vejet æ mælk ud. Og eller så lavet jeg sådan lidt alt muligt. Smør lavet æ da og et par gange. Så kom æ bestyrer i tanke om, at nå æ fyret så godt,  så kunne æ kom op til æ fyreprøve. Det blev så berammet til november måned, og æ havde faktisk sagt ja til æt. Men så skete der det,  at æ spillet fodbold i Filskov. Så kom fabriksmester Nicolai Pedersen, ja han var fabriksmester å æ Grindsted værk, så var han altså over å dømme en fodboldkamp en eftermiddag  i Filskov. Så var vi henne på æ kro bagefter og fik kaffe, og så går det hverken bedre, end at han begyndte å snakke om it æ kunne tænke mæ og komme å æ Grindstedværk.

Det ved æ it, sagde æ, for nå skal æ å fyreprøve og så se hvordan det går. Det har været i juli – august 1946, men så kom han derover en gang til og dømme, og vi var igen og henne å få kaffe. Så siger Nicolai: Hvis du vil å æ Grindstedværk, så er æt nu. For æ har en plads til dig. Det var så først i september måned det her.  Æ kunne begynde den 18. september 1946 – æ ville lige spekulere å æt, og så over å se, hvad det var for noget, men så blev det jo sån, at æ begyndte derover.

 

Snakkede I slet ikke løn og arbejdstider? Man tog bare et job, hvis man fik et tilbud?

Ja hvis det var et job, så blev man bare lige sat ind. Og det var da godt i den tid . Æ kan huske, at vi var 55 mand å æ værk dengang  Og så vidt æ kan huske det, så fik vi 54 kr. i æ uge. 48 timer i æ uge men fri lørdag.

Kom du rundt på alle afdelinger, eller var der ikke så mange?

Nej, der var æt så mange afdelinger dengang. Men det var noget gammelt skidt, som  æ kom ind i. Æ kom ind æ sovemiddel. Og der skulle æ lave noget til æ sovemiddel, og det var gammel hestesko og spåner inde fra æ drejebænk. Det blev sat i saltsyre, og så stod det og kogte der. Det stod et døgn, og så bar æ æt ind til en pumpe, og så blev æ væske suget fra, og så var dæ det rene pulver tilbage . Æ kan huske et år, hvor mine forældre de var å besøge os. Så var vi deroppe,og så viste jeg de gamle det her her hestesko og spåner. Det bliver til jernvitriol. Jamen  så skal æ da i hvertfald ikke have sådan noget sovemiddel, sagde mutter !

Var det farligft at arbejde med saltsyre?

Det var saltsyre og så klor. Æ klor det var det værste. Sikke nogen fingre man fik, hvis man spildte af æt. Det var så grove ..æ kan huske at det var en aften, og vi skulle til æt sølvbryllup i Filskov . Æ badet altid oppe å æ værk, men den aften måtte æ alligevel gå hjem fra æ sølvbryllup for æ lugtet sån af klor,  at æ it kunne være mellem æ  gæster.

Der var æ så inde fra september til marts. Så blev der stilstand, og  der var ingen afsætning, og så vi var 4 mand, der blev fyret. Og det var jo hverken værre eller bedre end at det måtte vi finde os i. Men da var æ hovedkontor lavet oppe i Århus,  og så der kom et par mand deroppefra og sagde til æ fabriksmester, at han skulle sørge for at få os udstationeret så vi kunne komme igen,  når æ produktion igen kom igang.

Det fik han så ordnet, og vi var to der kom ind til Nicolai Pedersen i æ næringsmiddalafdeling.  Og de andre to fik også lov til at blive å æ værk. Så var æ å æ næringsmiddel der fra 1947 og så til 1973 . Der blev jo taget meget nyt op i næringmiddel. Og den dag vi kom op på at lave 500 kg, da var det en stor dag.