10 års jubilæum med Sankt Hans på Karensminde – denne gang dog uden bål

Foto: René Lind Gammelmark

I år er det 10 år siden at Karensmindes Venner startede op med at holde Sankt Hans.

Foto: René Lind Gammelmark

TrekantBrand meldte mandag ud at der var totalt afbrændingsforbud i deres område, hvor også Billund Kommune er ind under. Det betyder at der ikke er mulighed for det traditionelle Sankt Hans bål som der ellers plejer at være der ude.

Men en ting er sikkert, og det er at uanset om der er bål, så vil Sankt Hans blive fejret på bedste måde på den gamle Museumsgård.

 

Karensmindes Venner sælger pølser, vafler, is, slik og drikkevarer fredag den 23. juni 2023 fra kl. 18.

På gårdspladsen vil der være musik, og kl.20.15 holder Borgmester Stephanie Storbank midsommertale.

Der er gratis adgang for alle interesserede.

Fejringen af Skt. Hans aften er gennemsyret af gammel overtro. Selve det at tænde bål handler om at jage ”det onde” på flugt – et hestekranie i bålet kunne være en ekstra sikkerhedsforanstaltning. Man gik gerne med livrem og seler og satsede ikke alt på et bræt, som man siger: Den kristne tro blev suppleret med ældgammel overtro, og det er faktisk tilfældet for mange helt op til i dag, når vi siger 7-9-13, banker under bordet, undgår at gå under en stige m.v.
 
På Karensminde har de det skæve træ ved møddingen. Netop fordi det var vokset skævt, mente man, at der var noget særligt ved det. I museets plantage finder man stadig træet med himmerigets port: et træ med sammenvoksede stammer, som dannede et hul. I gamle dage trak man syge børn gennem dette hul for at ”trække sygdommen af dem”. Traditionen med at hænge aflagte sutter på et træ er også gammel. Man har i århundreder taget symbolsk afsked med en periode i sit liv ved at hænge en repræsentativ genstand på et træ.
 
Når du kommer med til Skt. Hans fest på Museumsgården Karensminde, så sørg lige for at spilde lidt drikkelse på jorden… Så bliver de underjordiske væsner, vætterne, lidt mildere stemte skriver MARK Billund Kommunes Museer på facebook.