Akutlægehelikopterne kommer ofte i luften

Akutlægehelikopter Billund Arkivfoto: René Lind Gammelmark

Akutlægehelikopterne kommer ofte i luften, og den i Billund var i 2022 i luften 1344 gange. Helikopteren i Billund, er sammen med den i Ringsted de to helikoptere der flyver flest missioner. I gennemsnit fløj Billund-helikopteren 3,6 missioner i døgnet i 2022 skriver Region Syddanmark.

Patienter med hjertekarsygdomme udgjorde i 2022 43% af de patienter, som akutlægehelikopteren fløj til et af region Syddanmarks sygehuse. Patienter, som f.eks. har fået hjertestop eller en større blodprop i hjertet.

 

De danske akutlægehelikoptere flyver til alle dele af landet, men det er især på øerne og i det vestlige, sydlige og nordøstlige Jylland samt den sydlige og vestlige del af region Sjælland, at der er brug for dem.

I løbet af 2022 fløj de fire akutlægehelikoptere i alt 4.511 missioner. Det svarer til, at helikopterne i gennemsnit flyver 12,4 missioner i døgnet. I godt halvdelen af tilfældene blev patienterne fløjet til et hospital, mens helikopterlægen i mange af de øvrige tilfælde ydede hjælp på stedet uden efterfølgende at flyve patienterne på hospitalet. Det skyldes ofte, at patienterne i stedet blev kørt til nærmeste hospital af en ambulance.

De fire akutlægehelikopterbaser er placeret i Ringsted, Billund, Skive og Saltum. Som udgangspunkt sender AMK-vagtcentralerne den akutlægehelikopter, der er tættest på et skadested, men alle fire helikoptere dækker hurtigt hele landet.

– Vi kan se en stor geografisk spredning i flyvningerne, og der er ingen tvivl om, at de gør en afgørende forskel for borgere i alle regionerne. Især de steder hvor der er langt til nærmeste, store hospital, siger Mads Duedahl, næstformand i Danske Regioner.

I 2022 var der flest missioner til Bornholm Kommune (185), Thisted Kommune (173), Guldborgsund Kommune (172), Samsø Kommune (169), Lolland Kommune (160), Ringkøbing-Skjern Kommune (158), Ærø Kommune (152) og Esbjerg Kommune (148).

 

Kritiske tilfælde

Det er patienter med hjerte-/karsygdomme, der udgør den største andel af patienter, som akutlægehelikopterne flyver med – i 2022 udgjorde de 43 procent af den samlede patientgruppe. Patienter med neurologiske sygdomme som hjerneblødninger eller blodpropper i hjernen udgør 21 procent af patienterne, der blev fløjet med de gule helikoptere sidste år, mens traumepatienter (for eksempel patienter i alvorlige ulykker) var med i 20 procent af flyvningerne til hospitalerne.

– Akutlægehelikopterne kommer ofte i luften til de meget alvorlige tilfælde, hvor der er brug for hurtig og specialiseret lægehjælp. Derudover kan vi på kort tid få patienterne sendt af sted til de mest relevante hospitaler, når de har brug for det, siger Mads Duedahl fra Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Du kan finde flere oplysninger om de danske akutlægehelikoptere i den nye årsrapport, som netop er udkommet.

Hent Akutlægehelikopterens Årsrapport 2022