Sanders Historiske Hjørne: At gå en tur, hjertestier i kommunen, naturen som et vigtigt aktiv i nye bosættelser

Sanders Historiske Hjørne

Af Carsten Sander Christensen

At gå en tur, hjertestier i kommunen, naturen som et vigtigt aktiv i nye bosættelser

 

Sig nej til altid at have travlt! Gå en tur i dit eget tempo.

Din hjerne bliver tømt for tankemylder. Der bliver plads til

nye tanker og dagdrømme. Trætheden forsvinder. Du mærker

nærvær og taknemmelig.

Hjertestier i Kommunen

Alle er hjertestier i områder er markeret med Hjerteforeningens logo – Privatfoto

Naturen er et væsentligt aktiv

Når man bor i et landområde som Billund Kommune er naturen et meget væsentligt aktiv. I modsætning til et byområde, hvor man skal transportere sig et længere stykke væk, er det her muligt bare efter et par hundrede meter at bevæge sig rundt i den ægte natur. I denne klumme vil der blive lagt vægt på tre hovedaspekter: sundhed, det mentale aspekt og akkumulation af viden via sanseindtryk.

 

Sundhed

Hvad angår sundheden er der flere årsager til det helbredende virkninger. Gang er forebyggende mod hjerte- og karsygdomme. Gang styrker din mentale sundhed og er godt mod stress og depression. Gang er skånsom (og alligevel effektiv) træning for kroppen. Gang er en fleksibel motionsform, som kan dyrkes, når og hvor det passer dig. Gang er for alle – du bestemmer selv, hvor hurtigt og hvor langt du vil gå. Regelmæssige gåture styrker musklerne i kroppen. Og sætter du tempoet op ind i mellem – eller går i kuperet terræn, kan du også sagtens forbedre din kondition på en gåtur. Der er også meget der peger på, at man bliver gladere af at gå regelmæssigt, og så er gang godt mod stress. At gå kræver ikke noget særligt udstyr: Et par gode sko og evt. en rygsæk med en drikkedunk (hvis du skal langt). Ellers er det bare et spørgsmål om vilje.

 

Det mentale aspekt

Hvad angår det mentale aspekt, er det ud over et pusterum i hverdagen også en oplagt mulighed for at dyrke den sociale dimension i tilværelsen. Gang kan nemlig kombineres med telefonsamtaler eller sammen med en eller flere venner. Normalt er her dejlig grønt i området. Hvilket mange gange har den virkning, at din tankegang ændres og ligesom for mere ilt. Problemer ligegyldig størrelsen og deres løsning for en helt anden dimension. Da klummeskribenten skrev sin tysk/franske doktorafhandling var en vigtig del af, at projektet overhovedet lykkedes daglige gåture omkring Aussenalster og Binnenalster i Hamburg. En tur på godt 10 kilometer, der blev gået to gange dagligt i de perioder, der var ophold i Hamburg.

 

Viden via sanseindtryk

Endelig er der akkumulation af viden via sanseindtryk. Hvor sanseindtrykkene jo kan kombineres med et trådløst headset med en lydbog eller en playlister fra Spotify. Når man går er man i modsætning til f.eks. cykelture normalt mere stille og rolig og dyrene bliver ikke så nemt skræmte. Her i området kan man være heldige at se forholdsvis sjældne dyr og fugle som bæver, odder, isfugle, Rød Glente, Storskarv (ungfugle kommet på afveje fra Norge) og troldænder.

Disse ovenfornævnte kombinationer af fordele ved at gå har Hjerteforeningen lagt til grund for sine forskellige hjertestier i Danmark. Dog med det væsentlige sociale aspekt at man går i foreningens regi og derved kan møde såvel gamle som nye bekendtskaber. Her i kommunen finder man hjertstier i alle større byenheder og alle stier er mærket med rød/hvide pæle. Et godt råd til vedkommende der går, indstil hjerne til årstiden:

 

Grindsted Hjertesti

Godt 5 kilometer der løber langs det gamle engvandingskanal-system, Grindsted Å og rundt om Engsøen. Når man går ruten skal man tænke på hvordan området  fra slutningen af 1800-tallet her blev opdyrket ved hjælp af de vandstrømme man går langs. Lille Johannes Hus lidt vest for Vestre Boulevarder et originalt eksempel på huse i slutningen af 1800-tallet.

 

Billund Hjertesti

Små 9 kilometer (lang rute) i området og 3,5 kilometer (lille rute) i Billund by som en Company Town, der er bygget op omkring Lego virksomheden. Og som byen bærer meget præg af. Skulpturparken, området omkring Ankelbo samt Grindsted Å samt den nye bymidte med Lego House giver et godt indblik i hvad Billund by i grunden er for en størrelse industriby.

 

Sdr. Omme Hjertesti

Fem afmærkede ruter der varierer i længden fra 2,5 til små 9 kilometer. Alt efter hvilken rute man vælger får man et indblik i Sdr. Ommes placering ved plantager, å og engvandingskanaler. I området og i byen finder man en af Danmarks længste, mest velbevarede og ældste engvandingskanaler (Lundager-Sdr. Omme kanal) med egen akvædukt over Sigbækken og med mere end 700 år på bagen. 

 

Filskov Hjertesti

Godt 3,5 kilometer rundt om og i Filskov by. Resterne af Den Skæve bane spiller en væsentlig rolle på din gåtur. Stationsbyens storhed og fald. Men Filskov er i dag en af Jyllands mest initiativrige småbyer og det ses også på gåturen, hvis man ser godt efter. Turen går også forbi to mindesten for faldne flyvere i området under den 2. verdenskrig.

 

Hejnsvig Hjertesti

Små 5 kilometer hvor man bevæger sig rundt et landområde med eng, jernbane, sø og skov. Og med udsigt til et vaskeægte teglværksområde i det fjerne. Desuden er fortiden repræsenteret med gravhøje der er mere end 4.000 år gamle (Stenalderen). Ruten er endvidere det optimale sted at opleve forskellene i årstiderne (duftene, ændringer i landskabet mm.)

 

Vorbasse Hjertest

Tre ruter igennem Danmarks ældste landsby, der trods sin lidenhed indeholder Danmarkshistorie med marked, helligkilde, gammel kirke og placering for Nordeuropas største arkæologiske område i 1980erne. Disse udgravninger er vigtig semesterlæsning for arkæologistuderende i hele Skandinavien den dag i dag. Og så selvfølgelig Danmarks vigtigste indlandshavn – Vorbasse Krigshavn.

Der er nok at gå for i kommunen og et væsentligt aktiv i nye bosættelser på egnen. Vil man lidt dybere i emnet anbefales læsning af Professor på Københavns Universitet, Bente Klarlund Pedersens bog ”Gå-Bogen – gå, sår det nok” udkommet på Gyldendal i 2018 varmt. Den kan lånes på dit lokale bibliotek. Så kom bare ud og gå – for når vi alle går godt er der også en chance for, at det vil gå godt for vores allesammens verden.