Kulturskolen og Billund Kommune starter kor for personer med lungesygdomme.

Kulturskolen og Billund Kommune starter kor for personer med lungesygdomme.Undersøgelser har vist, at sangtræning giver både fysisk og psykisk velvære - PR-Foto: Billund Kommune

Kor for personer med lungesygedomme

At kunne få vejret er livsnødvendigt, men for nogle borgere er det ikke en selvfølge. Mange kæmper dagligt med vejrtrækningsproblemer, hvilket sætter et markant præg på tilværelsen. Det har Kulturskolen og Sundhedsstaben nu sat sig for at hjælpe med, og endda med en særdeles naturlig medicin, nemlig at synge i kor. I uge 38 søsættes et udviklingsforløb, hvor borgere med KOL og andre lungesygdomme inviteres til at synge med i det nye Lungekor, som mødes torsdage i Unge- og Kulturhuset i Grindsted. Man behøver ikke at have sunget i kor i forvejen, og netop fordi det er et forsøgsprojekt, er det gratis at være med.

 

Mere luft til sangen

Et seminar om kultur og sundhed blev startskuddet til det nye initiativ, som kombinerer mange oplagte gavnlige effekter af at synge. ”Det er jo en kendt sag, at man bliver glad af at synge, men der er ekstra effekter at hente, når man har lungeproblemer”, siger kulturskoleleder Per Weile Bak.

”Vi kommer til at træne vejrtrækningsmuskulaturen og arbejde med vejrtræknings- og sangteknik, så der kommer mere luft til sangen. Og så vil vi naturligvis udvælge sange, som passer til deltagernes formåen.”, siger han.

 

Fællesskab som bonus

Det er samtidig ikke kun de fysiske effekter, som korsangerne får med hjem. At være sammen med andre, der har det på samme måde, er en betydningsfuld del af korprojektet.

”Mange med lungeproblemer kunne måske nok have lyst til at synge i kor, men har opgivet det”, fortæller souschef Casper Jensen fra Kulturskolen,

”I vores kor er fællesskabet meget vigtig, og man behøver ikke være bange for f.eks. at få et hosteanfald, for alle er jo i samme båd”, siger han.

 

Sang for krop og sind

Baggrunden for det nye lungekor er ikke blot løse antagelser. Ny forskning har vist, at sangtræning er et effektivt middel til at forbedre både fysisk form og livskvalitet for mennesker med lungesygdomme.

”Det er først for nyligt, at man er begyndt at se f.eks. KOL som en sygdom, der også påvirker andre områder af kroppen end blot lungerne”, fortæller sundhedskonsulent, Margrethe Pedersen, Billund Kommune.

”Mange kan blive ramt af angst og svækkelse af den muskulatur, der støtter vejrtrækningen, og her kan sangen være positivt med til at afhjælpe begge ting. Og skulle koret blive en succes efter de første 10 uger, arbejder vi selvfølgelig på en forlængelse”, siger hun i en pressemeddelelse.

Korleder for lungekoret bliver Anne-Kathrine Johansen, som også dirigerer Kulturskolens rytmiske kor, Go Vocal, og man tilmelder sig på Kulturskolens hjemmeside www.billundkultur.dk

 

Faktaboks om Lungekoret:

  • Billund Kommune og Kulturskolen starter et lungekor op som et 10 ugers udviklingsprojekt.
  • Det er gratis for borgere med lungeproblemer at deltage.
  • Koret synger torsdage kl. 16.00-17.00 i Unge- og Kulturhuset i Grindsted. Første øvegang er torsdag 21. september.
  • Korleder er Anne-Kathrine Johansen fra Kulturskolen

Tilmelding på Kulturskolens hjemmeside www.billundkultur.dk