Billund Kommune er røget fra top ti til en 21. plads i erhvervsvenlighed

Foto: René Lind Gammelmark

Af Marianne Thorø

Den netop offentliggjorte undersøgelse af erhvervsvenligheden i landets kommuner er en våd klud i ansigtet på Billund kommune. Efter flere år i top 10 er Billund nu raslet ned på listen til at være nummer 21 i landet.

DIs undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2023, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed og her er 7.950 virksomheder indenfor DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service svaret på undersøgelsen.
Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dermed kan man se hvordan kommunerne klarer sig på de forskellige områder og ikke kun samlet set. Det handler bl.a. om kommunernes indsats i forhold til infrastruktur, uddannelse, arbejdskraft, sagsbehandling og skatter.

– Det er naturligvis skuffende, at Billund falder så langt ned på listen. Men i DI Sydvestjylland opfatter vi nu stadig Billund som en meget erhvervsvenlig kommune. Vi opfordrer generelt kommunerne til at bruge undersøgelsen til at få et billede af, hvordan de lokale virksomheder ser på kommunens indsats overfor virksomhederne. I Billunds tilfælde kan vi se, at virksomhederne synes, at den generelle erhvervsvenlighed er gået tilbage, siger formand for DI Sydvestjylland, Jesper Toft Mathiasen i en kommentar.

På borgmesterkontoret på rådhuset i Grindsted har Stephanie Storbank også noteret sig den voldsomme tilbagegang for sin kommune:

– Jeg er optaget af at sikre stærke byer og vokseværk i erhvervslivet. Derfor ærgrer jeg mig over, at Billund Kommune ikke længere er i Top10 på DI’s måling. Samtidig er jeg glad for, at erhvervslivet blandt andet kvitterer for, at det er lykkedes os at nedbringe sagsbehandlingstiden på trods af stigende kompleksitet i sagerne, siger Stephanie Storbank.

Og der er allerede ved at blive rettet op, mener hun:
– For at styrke dialogen med erhvervslivet har vi blandt andet etableret et samarbejdsforum, ligesom Kommunaldirektøren og jeg i den kommende tid vil have stort fokus på at komme rundt og besøge kommunens virksomheder. Jeg ser frem til det fortsatte arbejde med at sikre, at Billund Kommune også fremover er en af Danmarks mest erhvervsvenlige kommuner, hvor ting kan lade sig gøre, lyder det fra Stephanie Storbank.