Otte syd- og sønderjyder valgt ind i Coops landsråd

Coops LandsrådPressefoto fra landsrådsmødet i Coop i april 2023. Steven Biccard

Demokrati i Coop: Tre nye ansigter fra Syd- og Sønderjylland får nu plads i Coops landsråd. Fem lokale kandidater blev samtidig genvalgt. Det er konklusionen efter, at valget til Coops landsråd er afgjort. Dermed skal de repræsentere Coops knap to millioner medlemmer i de næste to år.

Valget til Coops landsråd er netop afgjort, og det står klart, at tre nye kandidater fra Syd- og Sønderjylland blev valgt, og fem blev genvalgt.

I alt 90 personer fra hele landet stillede op til valget, som bød på kampvalg i alle landets distrikter. Det samlede antal af kandidater var det højeste siden 2010. Coops formand Lasse Bolander glæder sig over den store interesse for Coops medlemsdemokrati – også i Syd- og Sønderjylland.

”Der har i år været historisk mange kandidater til Coops landsråd, og det er godt at se, at vi igen kan tiltrække et mangfoldigt kandidatfelt til landsrådet, som er øverste myndighed i vores medlemsdemokrati. Sammen sætter vi retningen for vores andelsforening, fremtidens dagligvarebutikker og medlemmernes egen bank, og vi styrker lokale fællesskaber i hele Danmark,” siger Coops formand Lasse Bolander.

Valgdeltagelsen på landsplan på 87,1 procent slog med længder de sidste års stemmeprocent på 82,0 procent i 2021 og 83,1 procent i 2022, som da var de højeste nogensinde. Deltagelsen blandt de lokale bestyrelser i butikker og brugsforeninger sætter dermed rekord for 3. år i træk. 

De nye medlemmer fra Syd- og Sønderjylland i Coops landsråd er:

 • Kenn K. Karlsen, opstillet af Nørre Nebel Brugsforening
 • Kurt D. Lange Petersen, opstillet af SuperBrugsen Haderslev
 • Lars Lykkedegn, opstillet af Nordby Brugs (valgt for 1 år)

Fra Syd- og Sønderjylland blev disse personer genvalgt for en to-årig periode:

 • Jane Madvig, opstillet af Kvickly Ribe
 • Arne Haahr Hansen, opstillet af Nørre Nebel Brugsforening
 • Preben Obbekær, opstillet af SuperBrugsen Billund
 • Bent Skau, opstillet af Bramdrupdam Brugsforening
 • Paul Yde Knudsen, opstillet af Brugsforeningen for Als og Sundeved

Medlemmerne i Syd- og Sønderjylland har i alt 13 pladser i Coops landsråd. Se de lokale medlemmer af landsrådet og find kontaktoplysninger her.

Coops landsråd består i alt af 126 personer fra hele Danmark, Færøerne og Grønland. Landsrådet vælger foreningen Coop ambas formand og bestyrelse, der bl.a. ansætter direktionen og udpeger bestyrelserne i Coops datterselskaber.

”Når Coops medlemmer engagerer sig i landsrådet, kommer de helt tæt på nogle af tidens allermest relevante dagsordener og er med til at varetage medlemmernes og forbrugernes interesser. Det gør vi blandt andet med en ambitiøs klimastrategi, kampen for mindre madspild, vedvarende fokus på fødevaresikkerhed og mere økologi på hylderne. Samtidig får de indblik i en af Danmarks største virksomheder i en udfordrende dagligvarebranche, hvor vores cirka 40.000 medarbejdere kæmper for at tilbyde forbrugerne de bedste varer, yde den bedste service og bidrage meget konkret til den grønne omstilling,” siger Coops formand Lasse Bolander.

Det er de cirka 500 lokale bestyrelser i landets Dagli’Brugsen/Brugsen, SuperBrugsen og Kvickly, som har stemt om, hvem der i deres distrikt skal have plads i Coops landsråd de næste to år skriver Coop i en pressemeddelelse.

 

Største medlemsejede virksomhed

Coop er Danmarks største, medlemsejede virksomhed målt på antallet af medlemmer – en demokratisk forening og forretning ejet af mere end 1,9 millioner medlemmer. Det nye landsråd træder sammen for første gang til landsrådsmødet den 17. november 2023.

Alle Coop-medlemmer kan gribe muligheden for at få indflydelse lokalt og nationalt og være med til at udvikle en af landets største virksomheder. Som medlem kan du også bruge din stemme ved at være med til at vælge din lokale butiks bestyrelse, stille op til bestyrelsen selv eller deltage i medlemsarrangementer og bidrage til fællesskabet i dit lokalområde. Se mere om Coops forening og medlemsdemokrati på forening.coop.dk

 

Fakta: Landsrådsvalg 2023

 • Kampvalg i alle Coops 10 distrikter
 • Rekordhøj valgdeltagelse på 87,1 procent
 • 90 personer stiller op til valget om at repræsentere Coops 1,9 millioner medlemmer i landsrådet. Det er det højeste antal kandidater siden 2010.
 • 51 af de i alt 90 kandidater ved dette års valg til landsrådet er nye, dvs. de sidder ikke i forvejen i landsrådet. 19 af dem blev valgt ind.
 • 35,6 procent af kandidaterne til landsrådet er kvinder. 64,4 procent af kandidaterne er mænd. 21 kvinder og 29 mænd fik plads.
 • Den yngste kandidat er 20 år og den ældste er 79 år. Gennemsnitsalderen blandt kandidaterne er 56 år.

Læs mere om valgresultatet og Coops landsråd