Kai’s Corner: interview med fhv.tandlæge Helge Schydt – 2. del af 6. dele

Kai's Corner

Af Kai Bayer

Interview med fhv. tandlæge Helge Schydt – 1. del af 6 dele. Om drengeårene i Grindsted. Blev sendt på Lokalradio Grindsted den 29. november 1987

 

Der var jo udvikling i gang i byen.

Jeg kan huske, at de gamle staldbygninger ved kroen blev fjernet, og der blev bygget en ny butik. Det, jeg husker som dreng, var at al arbejdet foregik med skovle, spader og hakker og bortkørsel med hestevogne,  så det tog lang tid, og der var mange ting at kigge på for vi drenge.

Omtrent samtidig kom byggeriet af den nye kirke, som jo kom til at hedde Hedens Domkirke, og det var også et vældigt arbejde, for der skulle graves meget op. Men noget andet, som også var spændende dengang, var at byen skulle kloakeres, og det var et kæmpe arbejde, for der skulle graves en meget, meget dyb grøft hele vejen igennem hovedgaden. Det var et tysk firma,  der stod for arbejdet, og de snakkede jo tysk, så det var meget interesssant at følge med i, og da de var færdige,  blev der lagt fortov langs husene i gaden og brolægning af gaden.

 

Der kom så efterhånden en del biler

Det mærkede vi ikke så meget til i Borgergade, undtagen i krydset lige før viadukten ved Østerbrogade og Østergade, og det var jo et skrækkeligt sted  for de nye bilister, og der har jeg set masser af havarede biler, men nu er det blevet godt sted med en køn udsigt til kirken endda.

Navnlig i mine første drengeår havde vi et stort problem med løbske heste, og det var meget uhyggeligt, for de kom jo farende ned ad gaden også efter vi havde fået brolægningen, og jeg kan huske, at der kunne slå gnister fra deres hove, når de kom løbende, men det er jo heldigvis slut nu.

I øvrigt var min far en af de første, der fik bil i Grindsted. Derfor var vi ret fortrolige med biler, og det var jo meget spændende. Lige ved siden af, hvor vi boede i Borgergade, holdt General Motors til, og der var også et stort bilværksted, så der tilbragte min bror og jeg masser af tid, og vi vaskede biler, som vi fik 25 øre for pr. bil, og det var flot dengang.