Plejepersonalet i ældreplejen og almen praksis var til seminar om UVI

Plejepersonalet i ældreplejen og almen praksisFoto: René Lind Gammelmark

Plejepersonalet i ældreplejen og almen praksis var tirsdag fra kl. 16.30 til 19.30 til seminar i Sdr.Omme Multicenter.

Seminaret satte ekstra fokus på ældre, urinvejsinfektioner (UVI) og antibiotika.  

Henriette T. Poulsen der er praktiserende læge i Sdr.Omme bød velkommen til de omkring 130 deltagere, og fortalte lidt om hvordan dette seminar var kommet i stand. Deltagerne kom fra alle lægehuse, plejecentre og hjemmeplejen i Billund Kommune. Formålet med seminaret var at finde ud af hvordan man reducerer antallet urinvejsinfektioner hos ældre i kommunen. UVI er en af de helt store dødsårsager, og også årsag til at folk kommer på sygehuset i den ældste aldersgruppe.

Der deltog ca. 40 fra praksis, der var 4 undervisere, 5 observatører og 1 fra Staben i Billund Kommune, mens resten af deltagerne kom fra hjemmeplejen.

Efter Henriette havde budt velkommen var der et fælles introduktion for alle deltagere med Jette Nygaard Jensen og Sif Helene Arnold. 

Et uhensigtsmæssigt forbrug af antibiotika øger nemlig risikoen for flere infektioner og bidrager samtidig til udviklingen af resistente bakterier. Der er dog muligheder for at nedbringe forbruget af antibiotika til UVI ved at implementere forskellige løsninger. Seminaret satte fokus på hvordan plejepersonale og almen praksis, hver især og sammen kan forbedre forebyggelsen, diagnostikken og behandlingen af ældre med mistænkt UVI.

Der var både fælles og separat undervisning for deltagerne fra ældreplejen og lægepraksis.

Som afslutning på seminaret var der en fælles session, hvor man diskuterede en fælles forståelse, og hvor det var muligt at indgå lokale aftaler mellem ældrepleje og praksis.

Det var PLO-Billund (PLO= Praktiserende Lægers Organisation), Billund Kommune, og Kvalitets- og efteruddannelsesudvalget for Almen praksis, samt Region Syddanmark der stod som arrangør.

 

Hvem holdt oplæg:

  • Sif Helene Arnold, læge, ph.dk – Forskningsenheden for Almen praksis, Københavns Universitet
  • Jette Nygaard Jensen , cand.scient., ph.d., seniorforsker, Forskningsenheden for Antibiotic Stewardship og Implementering, Afdeling for Klinisk Mikrobiologi, Herlev og Gentofte Hospital.
  • Marc K. Nielsen, Ledende overlæge afd. for Klinisk Mikrobiologi på Sydvestjysk Sygehus
  • Hygiejnesygeplejerske Tina Marloth, afdeling for Klinisk Mikrobiologi i Herlev og Gentofte Hospital

 

Klik på billederne i galleriet herunder for at se dem i stor størrelse