Preben Aalykke Jensen fortæller om julen i gamle dage – 1.del

Kai's Corner

Af Kai Bayer

Preben Aalykke Jensen fortæller om julen i gamle dage – sendt på Lokalradio Grindsted den 11. december 1987

 

Første del:

Du var altid med din far Ålykke Jensen ude at hente julegrønt og julepynt ?

Det var jo nogen lange forberedelser, der skulle foregå forud for alt det, der skulle sættes op. Der gik mange dage med det ude i skoven med at samle alt det gran, som skulle bruges. Og så hjem og få det klippet i mindre stykker og få bundet på guirlanderne, som skulle hænge over gaderne her i byen.

 

Dengang blev det sat op med håndkraft og stiger, men nu kan man jo bruge lifte til det hele.

Min far og jeg gik i gang om aftenen, for da var der mest fred og ro. Først skulle vi have de tråde spændt op, som guirlanderne skulle hænge på, men dengang skulle vi jo hænge dem op under ledningsnettet i gaderne. Men i Borgergade skulle vi højere op, for dengang var der jo lastbiltrafik gennem gaden, og det skete engang imellem, at der blev rykket et par guirlander ned, når de kørte med for højt læs på lastbilerne. Og som dreng var det jo tungt at arbejde med, for der var jo meget grønt i guirlanderne. I dag hvor man bruger plastic, tager det jo ikke imod vand og fugt og bliver derfor ikke så tungt.

 

Skulle stoppe med guirlander

Men så i 1965 meddelte politiet, at der skulle lukkes ned for guirlanderne, for vi kunne ikke få dem op på den standardhøjde, der skulle være over vejbanen . Så klippede vi alle lyskæderne i stykker og lavede nogle runde ringe med gran ned gennem gaderne, og det havde vi i nogen år. Vi satte dem i de huller, hvor der ellers kunne sættes flagstænger langs gaden. Men da der var gået nogen år, ville man gerne tilbage til guirlanderne igen, og det var så efter at min far stod for det.

Dengang som ung knægt efter skoletid, da skulle jeg hjælpe forældrene derhjemme, og det med guirlanderne det foregik så ude i carporten, hvor vi stod og gjorde det, og det var ikke altid særlig varmt så hvis man ikke havde nogen handsker på , og de måtte jo ikke være for tykke, for så kunne man ikke binde grangrenene. Det var hårdt! For man skal tænke på, at de guirlander, der hænger i byen i dag, de blev altså dengang bundet med håndkraft af min far og mig.

Du kan læse anden del af historien – her på Netavisen Grindsted den 6. december 2023.