Preben Aalykke Jensen fortæller om julen i gamle dage – 3.del

Kai's Corner

Af Kai Bayer

Preben Aalykke Jensen fortæller om julen i gamle dage – sendt på Lokalradio Grindsted den 11. december 1987

 

Tredje del:

Nu var der jo tradition for et stort juletræ på Torvet, og det stod din far jo for. Har du nogensinde været med ude at hente det træ?

Jeg husker kun, at jeg har været med en enkelt gang, for det var jo bestyrelsen fra handelsforeningen, der var med ude og finde træet. Pallesen og Traberg og min far, de var jo altid en tre – fire stykker og så gik de rundt og kiggede, og så fandt de det rigtige træ.

Hvad med juleoptogene? Hvad husker du fra dem? Der  var også en tradition med julemandens store postkasse ved Varde bank (Sydbank i dag) ?

Jeg kan huske, at da det gamle GM var nede i Borgergade, og som jo nu er revet ned , da pyntede vi til optoget dernede, og det var så inde i varmen.

Det var altid en fast stab af folk der kom og hjalp. Brødrene Eskildsen, maler Winther i Østergade stod der, og tænk så at få lov til at pynte en lastbil, der skulle pyntes som et skib. Det blev lavet med forskallingsbrædder på siden, maler Winther han dekorerede og Traberg han skaffede noget stof, som kom på i stedet for papir, og det blev så malet med koøjer og anker så det kom til at ligne et rigtigt juleskib.

Det gjorde vi i mange år. Ellers så kørte man med en tradition, hvor der så blev udvalgte eventyr som, f.eks. Hans og Grete. Og efter jeg var kommet i elektrikerlære, skulle vi lave en kæmpestor gedebuk, og selvfølgelig skulle den have flot lys i øjnene, og den mand der sad oppe på gedebukken kunne få den til at blinke med øjnene, og det havde børnene det rigtig sjovt med.

Men så blev den jo højere og højere, og så kunne vi ikke komme ind oppe hos GM og så var der kun en vej at gå, og det var udenfor. Det gjorde vi så oppe på Floravej lige over for det gamle æg pakkeri – og vi var altid en seks syv stykker og så far, der skulle hjælpe os knægte, og vi var jo efterhånden vant til at lave bukken. Somme tider startede vi lørdag eftermiddag, men også af og til søndag morgen, så bukken var klar til optoget søndag middag.

Dette var den tredje og sidste del af Kai’ Bayers interview med Preben Aalykke Jensen.