Hjælp fra Børnelægernes Børnetips til bekymrede forældre

Foto: Pixabay.com

Hjælp fra Børnelægernes Børnetips til bekymrede forældre: Nem adgang til gode råd og vejledning om syge børn i juleferien

 

Juletiden er hygge, nærvær og duft af gløgg og julekager, men desværre også højtid for sygdom hos børn – måske især i år, hvor Statens Serum Institut melder om stigende smitte for stort set alle luftvejsinfektioner.

Nye forskningsresultater viser, at Børnelægens Børnetips’ otte korte film giver så god hjælp til forældrene, at mange ikke behøver at tale med en læge eller sygeplejerske.

Både børn og voksne rammes i disse dage af influenza, covid-19 og andre smitsomme sygdomme, og ifølge Statens Serum Institut kommer smittekurven ikke til at knække lige med det samme. Sygdom hos børn fører ofte til bekymring og kontakt til sundhedsvæsenet. Men nu viser ny forskning, at bekymrede forældre også kan få hjælp og vejledning på anden vis.

 

Børnelægernes Børnetips er en serie af otte film, som er udviklet i samarbejde med børnelæger fra hele landet og Region Hovedstadens Akutberedskab.

Nye forskningsresultater viser, at forældre, der ved opkald til Akuttelefonen 1813 fik tilbudt at se filmene i stedet for at tale med en sundhedsfaglig medarbejder, følte sig bedre i stand til at tackle deres syge barns symptomer og i mindre grad ringede til Akuttelefonen 1813. Undersøgelsen viste også, at hvis forældrene havde set en af filmene til ende, blev færre undersøgt på hospital indenfor de næste 72 timer, men filmene forsinkede ikke, at børnene blev undersøgt på hospital.

 

”For de fleste forældre giver uvisse symptomer og syge børn ofte stor bekymring. Særligt når det drejer sig om små børn, kan det som forældre være svært at vurdere, om man kan klare situationen selv, eller om der er behov for at blive set af en læge. Vores undersøgelse viser, at Børnelægernes Børnetips faktisk hjalp forældrene til at tackle deres syge barns symptomer, så vi håber meget, at forældre vil se filmene netop nu og i den kommende tid, hvor ekstra mange bliver syge,” fortæller Liv Borch-Johnsen, læge og forsker ved Børne og Ungeafdelingen på Hvidovre Hospital og Københavns Universitet.

 

Filmene fra Børnelægernes Børnetips beskriver alle de mest almindelige symptomer, som forældre vil opleve hos deres syge barn, og varer under 3 minutter.

Filmene kan ses på BoernelaegernesBoernetips.dk og er desuden oversat til engelsk og arabisk. Professor og overlæge fra forskningsgruppen bag projektet Dina Cortes håber, at resultaterne af den nye undersøgelse kan bidrage til at sprede budskabet, så de nye film kan komme endnu flere forældre og ikke mindst deres syge børn til gavn:

 

”Vores undersøgelser viser nogle tydelige resultater, og vi håber nu, hvor særligt mange forventes at blive syge, at kendskabet til Børnelægens Børnetips kan blive udbredt til hele landet. Man kan med fordel se filmene, selvom man ikke har syge børn, så man er rustet, hvis det skulle ske.”, siger Dina Cortes.

 

Resultaterne fra det nye studie, der er støttet af Region Hovedstaden og TrygFonden, er netop blevet udgivet i det internationale tidsskrift Jama Network.

 

Studiet udgår fra Børne og Ungeafdelingen, Hvidovre Hospital og Akutberedskabet, Region Hovedstaden samt Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet skreiver Børnelægernes Børnetips og TrygFonden i en pressemeddelelse.