Genhør Grindsted Station

Arkivfoto: René Lind Gammelmark

Genhør Grindsted Station – udstiling åbnes den 14. juni kl. 14.00

Genoplev lyden af et af Danmarks største jernbaneknudepunkter, når udstillingen ‘Genhør Grindsted Station’ åbner på byens tidligere togstation.

I bygningens offentligt tilgængelige ventesal præsenteres et lydværk, der fortolker fortidens lydmiljø på og omkring stationen. Lyden af lokomotiver, passagerer og godshåndtering vil igen indtage rummet, og publikum får her mulighed for at lægge øre til historiens vingesus – dengang Grindsted Station var ’noget ved musikken’.

‘Genhør Grindsted Station’ åbner fredag den 14. juni kl. 14.00 og kan opleves frem til den 31. oktober 2024. Udstillingen tager udgangspunkt i områdets udvikling fra tyndtbefolket hedelandskab til en by fyldt med muligheder. Oplevelsen er gratis, offentligt tilgængelig og lydværket aktiveres automatisk, når folk træder ind i ventesalen.

 

 

Samarbejde

Udstillingen er skabt af Mark | Museet for en Ny Danmarkshistorie i samarbejde med Mark Ibsgaard Gregersen og Thomas Eg Matthiesen. Mark er musiker, Thomas er lyddesigner og de er opvokset i henholdsvis Hejnsvig og Krogager. De har taget initiativet til udstillingen og står bag nonprofitorganisationen Genhør. Her samarbejder de med kommuner, arkiver og museer om at engagere unge i lokal kulturskabelse og at udstille offentlig tilgængelig lydkunst, der styrker kendskabet til den stedbundne kulturarv og den lokale kulturhistorie.

Mark Ibsgaard Gregersen – Foto: Genhør

Museumsinspektør, Anna Louise Siggaard er begejstret for samarbejdet med Genhør:

”Vi synes altid det er spændende at indgå i samarbejder med partnere, som er anderledes og kan give noget nyt til kulturformidlingen, og det kan Genhør.”

 

Museumsleder Carina Serritzlew tilføjer:

”Lyd er en kraftfuld katalysator for minder og følelser, og ved at genskabe lydbilledet fra stationen kan vi fremkalde en kollektiv erindring, der giver et levende indtryk af fortiden.”

 

 

Inddragelse af unge

De unge initiativtagere i Genhør vil gerne inddrage de lokale unge i projektet. Thomas Eg Matthiesen fortæller:

”I dagene fra den 10. juni til den 13. juni inddrager vi unge fra bl.a. UKH Grindsted (Unge- og kulturhuset) i færdiggørelsen af lydværket. Vi opfordrer alle interesserede lokale unge til at række ud på email: kontakt@thomaseg.dk, hvis de vil prøve kræfter med produktion af lydkunst og -design.” 

Thomas Eg Matthiesen – Foto: Genhør

Projektet er støttet af Den Jyske Sparekasses Støttefond, Kulturvirket og Billund Kommune: Udviklingsstrategien for Grindsted Bymidte – Viljen til at handle.