Skuplturpark Billund – kunst i udkantsområder og dets værdi
Billund kan en juli eller augustdag virke lidt kaotisk for besøgende.
Flere hundrede tusinde gæster besøger den lille by i de to højsæson måneder. Står man og skal krydse Hans Jensensvej for at komme over til Byens Plads og kigger lidt ned til venstre – ja så der man et undseligt lille blåt skilt hvor der står Skulpturstien. Og går man ned ad stien, ja så kommer man til en lille oase midt i kaosset, hvor selv larmen fra lufthavnen synes nærmest forsvundet.
Stien byder på kunst af forskellige mere eller mindre kendte danske og internationale kunstnere.
Kunst betragtes her som et udtryk for eller bevidst brug af menneskelig skaberevne og fantasi til frembringelse af værker som kan påvirke eller udfordre modtageren æstetisk, følelsesmæssigt eller intellektuelt. Ja og det vigtigste kunst er en måde at kommunikere sit budskab ud på. Kunsten forbindes her med autonomi, dvs. frihed fra udefra pålagte formål af politisk, religiøs eller praktisk art.
Skulpturstien er et borgerinitiativ og det hele begyndte i det små i 1986.
Her diskuterede Billund borgerne om man skulle sætte kunst-byporte op ved alle byens indfaldsveje. Ideen blev opgivet og planer om en park med kunst blev født. I 1988 gik Lego ind i projektet og sponserede store dele af processen ligesom kendte danske kunstnere var inddraget i den kunstneriske udviklingsproces.
Omkring 1990 bliver Skulpturpark Billund så en realitet.
Stien går fra The Lodge i øst via the International School of Billund til Billund Centret i vest – små 1,5 km. I 2024 er der 22 skulpturer opstillet, der alle står i passende afstand og nogle midt i naturmiljøet så de får mere tyngde. Apropos naturen så er floraen speciel langs åen der snor sig i landskabet gennem Skulpturparken. Den er en blanding af vestjysk natur, blandingsskov og lidt almindelig park kultur. Især den mere end 30 år gamle blandingsskoven er flot i maj og juni. Billund Kommunes Park og Vej stod og står stadig for vedligeholdelsen af de grønne arealer.
Selve den nu asfalterede skulptursti blev anlagt af den gamle Billund Kommune.
Cykelstier er jo et mantra i kommunale sammenhænge her på egnen, så det var vel formålet med den. Men især for kørerstolsbrugere og morgenløbere er den særdeles fin. Ud over Lego bakkede det lokale erhvervsliv i den daværende kommune fuldt op om projektet. Og omkring år 2000 stod der allerede omkring 10 kunstværker. Kendte lokale borgere som Kirsten Vagtholm, Peter Ambeck-Madsen, Poul Laustsen, kunstneren Ingrid Villesen fra Fyn og familien Kirk Kristiansen var primus motorer i projektet.
I starten var der jo selvsagt ikke mange skulpturer i parken, men det var der råd for.
Man lejede simpelthen lokale jyske og fynske kunstneres værker og satte dem op i landskabet. I 1993 lejede man 23 af sådanne værker til en meget populær sommerudstilling. Det med at leje kunstværker fik ellers en sørgeligt og lidt uforklarlig start. Den internationalt meget anerkendte siciliansk-fødte Land Art kunster, Alfio Bonanno udlånte sit værk Blå Sten til parken. Det var åbenbart lidt for meget for nogle Billund borgere, da stenen blev udsat for groft hærværk og blev kørt bort til destruktion. Men det var jo også lidt i Rindalismens tid.
Efter den populære sommerudstilling bød man studerende fra Kunstakademiet i København op til dans i 1995, men på grund af smalhans i den kommunale økonomi mm. så blev det en enlig svale. Og Skulpturparkens aktiviteter blev herefter sat lidt på pause.
I 2001 anskaffede man sig så skulpturen Welcome to My World af den svenske kunster Pontus Kjerrman.
Den ifølge klummeskribenten mest geniale figur i Skulpturpark Billund. Den står ikke langt fra Billund Centret og virker ved første øjekast lidt uanseelig. Men skulpturen indeholder sjælen for hele ideen med Lego klodsen. En Lego figur ryster hånd med en figur fra eventyrets verden, men hvor eventyrvæsenet virker lidt uklar i omridset er absolut ingen i tvivl om Lego figuren. Klodsens magiske univers og udødelighed samlet i lidt jern.
Af andre mesterværker kan nævnes den kendte danske kunstner Jens Galschiøts to mesterværker Den Lille Prins (anskaffet 2010) og Balanceakten (anskaffet 2011) . Den første skulptur er selvfølgelig en del Antoine Saint-Exuperys meget geniale børnebogsunivers i Le Petit Prince. Barnets opfattelse af fantasiverdenen samlet på nogle hundrede sider. Lidt Lego på papir. Den anden skulptur er skabt i anledning af FNs tiår for Uddannelse for Bæredygtighed. Balanceakten i den sammenhæng tør da siges at være mere aktuel end nogensinde før i 2024. Og figurerne ja de er ikke altid i balance – men det er der jo så meget der ikke er.
Den sidste skulptur der skal fremhæves 3-Dimensional Circle (anskaffet i 2012) lavet af den dansk-tyske kunstner Jeppe Hein.
Skulpturen er højglanspoleret stål og med indbyggede spejle – lidt Star Trek over sig. Portalen til fantasiens verden i forskellige spejlinger og form. Og det er vel det de flere millioner gæster søger i Billund hvert år.
Den sidste skulptur Superflex (lavet af lyserødt portugisisk marmor) blev anskaffet i 2021. Den grundlæggende ide har vel været at tilføre Billund en ny attraktion af international kvalitet. Kunst kan også have andre værdier som vil fremgå af senere klummer. Skulpturpark Billund er nemlig ikke det eneste sted her på egnen med kunst af internationalt snit.