Billund Kommune går frem i ny undersøgelse om erhvervsvenlighed – viser at kommunen er landets bedste til at tiltrække den nødvendige arbejdskraft
Det er blandt konklusionerne i en ny undersøgelse fra Dansk Industri, hvor kommunen indtager en 11. plads blandt alle landets kommuners erhvervsvenlighed.
Borgmester Stephanie Storbank er optaget af at understøtte Billund Kommunes stærke erhvervsliv ved at stille de rigtige rammevilkår til rådighed.
Det kvitterer virksomhederne for i en ny undersøgelse fra Dansk Industri, hvor Billund Kommune indtager en 11. plads blandt alle landets kommuner, når det kommer til erhvervsvenlighed.
Undersøgelsen kommer i slipstrømmen af en lignende undersøgelse fra Dansk Erhverv om kommunernes erhvervsforhold, hvor Billund Kommune samlet set landede på en sjetteplads.
”Jeg er rigtig glad for, vi både ifølge Dansk Industri og Dansk Erhverv er en erhvervsvenlig kommune. Det er nemlig vigtigt for mig, at vi understøtter erhvervslivet, og at virksomhederne kan mærke, hvor vi sætter ind. Det gælder for eksempel i forhold til erhvervsfremme og arbejdskraft, hvor vi virkelig gør en indsats for at understøtte virksomhederne,” siger Stephanie Storbank, borgmester i Billund Kommune.
Ifølge Dansk Industris undersøgelse indtager Billund Kommune en førsteplads blandt landets kommuner, når det kommer til at tiltrække den nødvendige arbejdsplads.
”Generelt er det danske jobmarked udfordret, og kampen om de dygtige medarbejdere er i gang. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi ifølge Dansk Industri er landets bedste til at tiltrække den nødvendige arbejdskraft. Fra kommunens side gør vi nemlig alt, hvad vi kan for at understøtte væksten i hele vores erhvervsliv. Og jeg er stolt over, at virksomhederne ser ud til at være glade for samarbejdet med vores Jobcenter og vores indsats med at tiltrække og sikre kvalificeret arbejdskraft,” lyder det fra Stephanie Storbank.
Særlige indsatser understøtter erhvervslivet
For at understøtte erhvervslivet har Billund Kommune for eksempel:
Fastholdt en effektiv byggesagsbehandling og sænket sagsbehandlingstiden på trods af, at kommunen oplever et fortsat højt antal sager, der skal behandles
Fokus på at udbyde fagentrepriser, så kommunens mindre lokale virksomheder nemt kan byde på opgaverne, ligesom kommunen har dialog med erhvervslivet og håndværkerforeningen om kommunens udbud, som bliver synliggjort gennem et årligt udbudskatalog
Fulgt op på en politisk indsatsplan, der sætter en tydelig og klar sagsbehandling som mål. Det sker løbende gennem en tæt dialog med erhvervslivet i den konkrete sagsbehandling, hvor fokus er på at skitsere muligheder frem for begrænsninger
Haft en tæt dialog med eksterne aktører, som ønsker at etablere konkrete projekter i kommunen
Samtidig understøtter Billund Kommune virksomhederne i at tiltrække den nødvendige arbejdskraft gennem en række indsatser – for eksempel:
Et virksomhedsnetværk med lokale virksomheder, der tager et socialt ansvar og for eksempel hjælper udsatte unge i job
• Et rekrutteringssamarbejde ”Job7”, hvor Billund Kommune samarbejder med de øvrige 6 kommuner i Trekantsområdet. Det betyder, at når en virksomhed kontakter jobcentret i Billund, undersøger Jobcentret også relevante ledige kandidater i de andre kommuner, hvis kommunen ikke selv har en kvalificeret ledig
• Et tilbud til medfølgende ægtefæller (expats), hvor Jobcentret en gang månedligt vejleder dem om jobåbninger og det danske arbejdsmarked generelt.
”Et stærkt erhvervsliv smitter af på andre forhold som bosætning og flere arbejdspladser. Medarbejderne i Billund Kommune er derfor rigtig gode til at samarbejde på tværs af afdelinger med udgangspunkt i den enkeltes behov. Vi tror nemlig på, at det er nemmere at koncentrere sig om job, når der er styr på de praktiske omkring bolig, børn, pasning og skolegang,” udtaler borgmester Stephanie Storbank.
Billund Kommune klarer sig også godt i kategorien ”Skatter, gebyrer og erhvervsarealer” med en flot 2. plads blandt alle landets kommuner. Det skyldes bl.a., at kommunen har afskaffet dækningsafgiften og byggesagsgebyret.
Fakta om Dansk Industris undersøgelse
• 7.479 virksomheder har svaret på undersøgelsen inden for DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service.
• 91 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De syv kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø, Dragør, Vallensbæk og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.
• Læs undersøgelsen her (link)