Skrotbanden i Hejnsvig stopper

Foto: René Lind Gammelmark
Mayland 2025 banner

Skrotbanden i Hejnsvig stopper efter godt 15 år.

I et maskinhus ved Refshøjvej 70 står Skrotbanden og presser dåser.

Dåserne kommer forskellige steder fra.  Der har stået beholdere ved bl.a. Urup Forsamlingshus, Hejnsvig Forsamlingshus, Filskov Fiskesø, Dagli’ Brugsen i Hejnsvig.  Der er også mange private der har være med dåser i sække til os.  Vi har også været i Vorbasse for at hente et læs dåser.  Vi lukker projektet med dåsepresningen her den 1. oktober, men skrotcontaineren bliver sående så folk stadig kan komme ud og læsse deres metalskrot i den her på Refshøjvej 70 forklarer Carsten Strandhave, der også sørger for den bliver tømt efterhånden som folk fylder den. Det fortsætter indtil andet bliver meldt ud.

Dåserne bliver sorteret og fyldt i maskinen der presser dåserne så de ikke fylder så meget.

Foto: René Lind Gammelmark

Foto: René Lind Gammelmark

 

Startede skrotbanden for at samle penge ind til en ny hal

I forbindelse med indsamling til en ny hal i Hejnsvig, hvor borgerne skulle samle 500.000,- kr. ind blev Skrotbanden etableret. Skrotbanden samlede 350.000 kr. ind. ved at sælge gammelt jern og metal, dåser der blev presset, både aluminium og metaldåser.   

Det var et stort arbejde med at sortere aluminium og metal – for det duede ikke det blev blandet.  Aluminium fik vi flere penge for end jern. Det var oprindelig Hans Strandhave og  Bent Jensen og deres hustruer Bodil Strandhave og Inge Jensen der stod bag skrotbanden. Skrotbanden lavede en ny trækløver om til at kunne presse dåserne.  Den var dog ikke så effektiv som den der er blevet brugt siden 2012, for den kan presse dem endnu mere sammen end den første.

Bodil og Inge stoppede – og Søren Ståhl og Egon Kristensen kom med i stedet for.

Ideen til den nyeste maskine fik medlemmerne da de var rundt for at se på fabriksfremstillede maskiner til at presse dåser. Ja vi lavede så vores helt egen presser.  Vi har ikke tal på hvor mange tons dåser vi har presset.

Bent Jensen, Egon Kristensen og Søren Ståhl foran skrotcontaineren – Foto: René Lind Gammelmark

Skrotbanden består i dag af Søren Ståhl, Bent Jensen og Egon Christensen.  

Der bliver arbejdet igennem og vi holder ikke pauser. Vi mødes hver tirsdag, normalt ved 8.30 tiden, og så presser vi dåser 2-3 timer indtil vi er færdige med det vi har liggende.  Vi har ikke tid til at tale, vi arbejder og når vi er færdige med det kan vi tale indtil vi kører hjem.

 

 

Penge går ind på en konto under Hejnsvig Idrætsforening (HIF)

Indtil videre er pengene gået til udviklingspuljen, men efter Hans Strandhaves ønske er der blevet lavet en skrotkonto under Hejnsvig Idrætsforening ( HIF )

Hvis en forening har brug for midler til aktiviteter for børn og unge mennesker kan man søge om penge, fortrinsvis kun fra Hejnsvig, men foreninger fra Vesterhede og Donslund har også mulighed for at søge.  Pengene der kommer ind for salget af metal fra skrotcontaineren bliver ligeledes indsat på denne konto.

Skrotcontaineren – Foto: René Lind Gammelmark

Mayland 2025 banner