Klimahandlinger på vej fra lokale unge, der gør en forskel – med støtte fra Billund Kommunes klimafond.
Inden årets udgang gennemfører en række lokale unge 12 klimaaktiviteter, som gør en forskel for lokalområdets grønne omstilling og bæredygtighed. De har nemlig fået tilsagn fra Billund Kommunes klimafond til at dække udgifterne hertil
Billund Kommune er en af seks danske kommuner, der har tilsluttet sig Bloomberg Philanthropies’ ungeklimafond. En fond, som støtter unge i at sætte egne klimainitiativer i værk. Billund Kommune har på den baggrund givet tilsagn for i alt 311.900 kr., som er udmøntet til lokale klimaaktiviteter, der gør en forskel.
Der er blandt andet givet støtte til Kulmosegaard STU i Grindsted, som er en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.
I samarbejde med Familiehuset vil de plante klimavenlig sansehave, der indbyder til ro, duft, farveindtryk og forskellige teksturer.
”I dag består hovedparten af haven omkring familiehuset hovedsageligt af græs. Det er ikke særligt venligt overfor hverken klima eller insekter – eller de børn og familier, der modtager indsatser og behandling på stedet,” siger 17-årige Mille Jensen, mens 16-årige Oliver Asmussen fra STU Kulmosegård supplerer: ”Vi vil derfor gerne bringe velvære, skønhed og sansning fra naturen ind som en del af behandlingen i Familiehuset til udsatte børn.”
Eleverne og Familiehuset vil i fællesskab definere indholdet i Sansehaven. Og som en del af forløbet skal eleverne hjælpes til nøje at udvælge planter, farver og teksturer, så sansehaven bliver et indbydende og stimulerende rum, som alle i og omkring Familiehuset kan nyde.
”Forløbet skal bidrage til at skærpe elevernes viden om, hvordan naturen kan bidrage til mental sundhed og velvære ved at kombinere syn, lugte, lyde og taktile elementer. Vi ved, at fællesskabet bliver styrket, når vi gør noget aktivt, noget meningsfuldt og noget sammen. Dette forløb indeholder alle tre dele af ABC for mental sundhed,” udtaler Lene Krabbe, leder af STU Kulmosegård.
Borgmester Stephanie Storbank er stolt over, at både STU og de mange andre projektinitiativdeltagere planlægger at sætte egne klimainitiativer i værk, der kan inspirere og sprede ringe i vandet.
”Som borgmester er det helt fantastisk, at vi kan støtte de unge mennesker, der tager ansvar for vores fælles fremtid. Samtidig skal der lyde en stor tak til Bloomberg Philanthropies, som gør det muligt for os at støtte op om de mange gode initiativer,” siger Stephanie Storbank, borgmester i Billund Kommune i en pressemeddelelse.
Disse projekter har fået støtte fra klimafonden
- Udover det ovenfor nævnte projekt planlægger Kulmosegaard STU at etablere et “stoppested” på Grindsted Landevej 53, som skal bestå af et lukrativt område på minimum 300 m2 med aktiviteter for besøgende og børn i børnehavealderen. Stoppestedet skal styrke biodiversiteten, ligesom alle produkter bliver fremstillet i genbrugsmateriale (træ).
- FGU-Trekanten vil gerne skabe et udendørs fællesområde med plads til grønne løsninger. Planen er at bygge en moderne ”gør det selv pergola” med ildsted, gynger og siddepladser. Samtidig vil FGU inddrage grønne løsninger i form af potter med grønsager og planter rundt omkring pergolaen. Pergolaen skal være med til at gøre det mere fristende for unge at komme ud, ligesom det skal vise, at unge kan finde ro ved at opholde sig i naturen.
- Røde Kors Grindsted og Ungenetværket planlægger at erhverve/medbringe diverse genbrugsting (tøj, møbler, lamper, mm.) og upcycle det, så det bliver istandsat ved hjælp af andre genbrugsting. Formålet er at mindske forbrug, smide mindre ud og at give gamle ting nyt liv. Samtidig bliver der skabt et fællesskab af unge med fælles interesse for kreativitet, nyskabelse, klima, væredygtighed, venskab og mening mm., mens eventuelt overskud gives til velgørenhed.
- Mark| Museet for en ny Danmarkshistorie har afholdt en klimadag for og med elever fra Grindsted Gymnasie- og Erhvervsskole. Med støtte fra ungeklimafonden vil Mark| desuden udvikle aktiviteter, der kan tilbydes til alle kommunens børn og unge gennem museets skoletjeneste. Udover klimadagen, som bl.a. bestod af en række workshops, vil museet for eksempel udvikle et forløb og uddanne dedikerede ”Klimaformidlere”.
- Anthroplayology inviterer lokale unge til at bygge pindsvine-habitater på Billunds byggelegeplads, Travbyggeren. De vil blive konstrueret af store blå tønder og placeret rundt omkring i kommunen. Der bliver tale om en enkel og tydelig naturbaseret aktivitet, der samler medlemmer af lokalsamfundet på en ny græsrodslegeplads, som fokuserer på bæredygtighed og ressourcebevidsthed. Samtidig giver det de unge mulighed for at forbedre deres værktøjsbrug samt samarbejds- og kommunikationsevner.
- Elever fra 7.-9. klasse på Vorbasse Skole vil sætte fokus på bæredygtig energi ved at anskaffe en undervisningsvindmølle, som eleverne kan bruge til at lære om vindenergi og forstå, hvordan denne form for grøn energi kan bidrage til vores fremtidige energiforsyning. Ved at placere vindmøllen i et åbent område på skolen vil det ikke kun være en ressource for eleverne, men også noget, der kan ses og følges af lokalbefolkningen.
- Elever fra 8. klasse på Billundskolen vil arbejde med, hvordan biodiversiteten kan få mere plads ved og omkring skolen. Målet er, at eleverne udvikler undersøgelses- og handlekompetence i forhold til natur og miljø.
- Elever fra 9. klasse på Vestre skole i Grindsted vil igennem bl.a. workshops blive introduceret til bæredygtige principper, såsom genbrug, energibesparelse og miljøvenlig produktion. Desuden vil skolen samarbejde med lokale virksomheder og eksperter for at give eleverne indsigt i, hvordan de kan anvende deres idéer i praksis.
- Kulturskolen vil sætte fokus på overforbrug af ressourcer via en kulturel tøjbytte-event, hvor deltagerne bliver bedt om at medbringe overskydende tøj, som kan byttes mellem deltagerne. Hele eventet rammes ind af kulturelle indslag af Kulturskolens dygtige elever inden for både musik og billedkunst bl.a. gennem værker fra Talent Billund med fokus på hav og biodiversitet. Efter eventet vil overskydende tøj blive doneret til en velgørende organisation.
- Ungenetværket/Team Outdoor vil igennem bl.a. workshops blive introduceret til bæredygtige principper, såsom genbrug, energibesparelse og miljøvenlig produktion. Desuden vil Ungenetværket samarbejde med lokale virksomheder og eksperter for at give dem indsigt i, hvordan de kan anvende deres idéer i praksis.
- LGBTQIA+ Billund deltog i en klima- og mangfoldighedsdemonstration under Pride i Esbjerg med fokus på mangfoldighed, kærlighed, fællesskab og klimaet.
Fakta
- Bloomberg Philanthropies’ ungeklimafond uddeler midler til 15-24-åriges klimahandling i 100 byer fordelt over hele verden. Midlerne skal sikre, at unges perspektiv og stemme bliver hørt i det lokale klimaarbejde og de kommunale beslutninger vedrørende klimatiltag.
Billund Kommune har fået 347.000 kr. (50.000 USD) af Bloomberg Philanthropies. Ud af dette beløb er 311.900 kr. blevet uddelt til projekterne ovenfor, mens 35.100 kr. er brugt på administration af puljen.