Af Carsten Sander Christensen
Randbøl Sogns Museum – et levedygtigt landsbyprojekt
Når man kørte ad den gamle landevej mellem Billund og Vejle stødte man i mere end 20 år på en jetjager i haven ud for adressen Grindstedvej 30 i Vandel. Helt præcist var det en jetjager af typen F-84G – en amerikansk Republic F-84-Thunderjet. Det var en af de første amerikansk designede jagerbombere efter 2. verdenskrig. Typen i Vandel var produceret i starten af 1950erne og havde en hastighed på små 970 km/t. Det der svarer til et charterfly i 2025. Flyet var lånt af det danske flyvevåben i 1985, for at markere 40 år for befrielsen. Jetjageren havde været en del af det danske luftforsvar mellem 1952 og 1965. Det blev stående til ind i 2000-tallet.
I rødstenshuset bag flyveren har det lokale museum og lokalarkiv i Vandel til huse
Og der har eksisteret et museum i den lille landsby i nu snart 94 år. Og siden 1982 har det ligget på adressen Grindstedvej 30 i Vandel by. Men det er faktisk næsten 100 år siden, at ideen om et lille lokalt egnsmuseum i sognet Randbøl ble fostret. Idemanden hed Mogens Jensen og han var født på Lindegård i Vandel i 1854. Vores lille egn har haft en del Mogens Jensener og da han i 1920erne rendte sognerådet i Randbøl på dørene, kunne han tilbyde dem en anselig oldsamling fra især Stenalderen på egnen. Mogens Jensen mente, at der skulle bygges i hus i området, hvor samlingen kunne komme til sin ret.
Anlægsarbejde i kommunalt regi har altid kølnet begejstringen her på egnen. Som 75-årig blev Mogens Jensen imidlertid syg. I foråret 1930 udfærdigede han et testamente til sognerådet. I ”værste” fald skulle Nationalmuseet overtage samlingen. Dette satte lidt fut i sognerådet og den 2. december 1931 blev Randbøl Sogns Museum stiftet. Mogens Jensen døde for øvrigt i en alder af 77 år den 29. i samme måned.
Museet hørte hjemme på Vandel Skole – i kælderen og lidt på loftet
Omkring 1. juli 1944 havde Wehrmacht fået en overordentlig interesse ikke alene i Vandel Skole men i hele landsbyen, da Fliegerhorst Vandel var ved at være en realitet. Så måtte man flytte den historiske samling til en gammel teglbrænderovn fra middelalderen lidt vest for Lindeballe Kirke. Her lå den i næsten fem år indtil lærer Thomas K. Thomsen fattede interesse for samlingen. Omkring 1950 var de igen placeret på Vandel Skole, fugten i teglovnen havde dog krævet sine ofre blandt genstandene. Fra midten af 1950erne fungerede en aktiv museumsforening med medlemmer fra alle dele af sognet. I 1963 blev der bygget nye bygninger til Vandel Skole og dele af samlingen kom op i dagens lys i montre i skolens mellemgange.
I museets første næsten 60 år var det et lærerdrevet museum, men i 1988 kom det på kommunes budget og blev statsanerkendt i 1989 af det daværende Statens Museumsnævn (Slots- og Kulturstyrelsen i dag). Den første leder hed Hasse N. Jørgensen, der var leder de følgende otte år. Herefter var det professionelle kræfter, der begyndte en større indsamling af genstande i Egtved Kommune. Samtidig indgik man et samarbejde med det der dengang Vejle Kulturhistoriske Museum, hvor blandt andet arkæologen Steen Hvas var ansat. Samarbejdet gjaldt for alle kulturelle institutioner og lokalarkiver i Egtved Kommune.
Ved kommunalsammenlægningen omkring 1970 kom Vandel under Egtved Kommune og der kom mere styr på tingene
Der skulle dog gå mere end 10 år før der virkeligt kom skred i affæren. I 1981 overdrog Egtved Kommune den dobbelte lærerbolig på adressen Grindstedvej og her har museet så befundet sig de sidste snart 43 år. Indtil 1988 hed det Randbøl Sogns Museum og herefter Egtved Kommunes Egnsmuseum til ind i starten af 2000-tallet, hvor Vejle Museerne overtog ansvaret for Randbøldal Museet og Bindeballe Station, men ikke egnsmuseet i Vandel. Lederen af egnsmuseet mellem 1998 og 2006, Kirsten Rykind-Eriksen, var således den sidste statsanerkendte leder af det lille egnsmuseum i Vandel.
I starten af 1980erne blev den gamle klædefabrik nedrevet i Randbøldal. I starten af 1990erne mente flere lokale borgere, at det var muligt at starte et nyt museum – Randbøldal Museet. I 1993 nedsattes en museumsforening af borgere og interessenter for at indsamle lokale penge til projektet. Allerede året efter havde man samlet mere end 300.000 kr. til opførelse af bygninger i de tilbageværende lagerbygninger der havde tilhørt klædefabrikken i dalen. Den 21. maj 1994 åbnede museumsleder Hasse N. Jørgensen, Randbøldal Museet. I 1999 havde museet mere end 10.000 besøgende, men indtægterne manglede og ingen fonde ville ikke støtte projektet, da det ikke var Egtved Egnsmuseums jord, hvilket betød at bygningerne begyndte at forfalde. Kun et ihærdigt arbejde fra Kirsten Rykind-Eriksen reddede det lille museum i dalens eksistens. Og omkring kommunalreformen i 2007 overtog Vejle Museerne ansvaret.
Randbøl Sogns Lokalarkiv og Museum er i dag i 2025 et lille levende foreningsdrevet lokalhistorisk museum. På museet finder man egnstypiske genstande fra boliger og husholdninger i perioden 1850-2020. I udstillingerne finder man blandt andet en skolestue fra 1930erne med inventar fra den lokale skole og bondestue fra omkring ca. 1900. Samt genstande fra Vandel bys handelsliv fra 1940-1960 og seks årtiers historier fra Vandel Flyveplads (1943-2003).
Randbøl Sogns Museum – Privatfoto