Kai’s Corner: Borgergade i 30’erne – 10.del

Kai's Corner

Af Kai Bayer

Borgergade i 30’erne – 10.del

I anledning af aktuelle butikslukninger i Grindsted midtby samt – formentlig – store, kommende ændringer af bymidtemiljøet omkring Grindsted Midtpunkt, kunne en genudsendelse af en vandring gennem den engang så flotte og driftige bymidte, beskrevet af Knud Eskildsen, være på sin plads.

Om ham kan oplyses her, at han var barn af byen, født 8. september 1924. Han gik på Grindsted Kost- og Realskole, hvorfra han dimitteredes i 1941 med præliminæreksamen. Herefter blev han elev i Varde Bank’s Grindsted afdeling og blev allerede i 1946 som ung, knap 22årig bankassistent tilknyttet Grindsted Handelsskole som timelærer. Fra slutningen af 1950’erne varetog han endvidere regnskabsmæssige opgaver samt andre i fortsættelse af, at han derhjemme havde både skrivemaskine og duplikator. Begge var han fortrolig med fra besættelsestiden, da han var blandt dem, der fremstillede lokale illegale blade. Som fuldmægtig i Varde Bank blev Knud Eskildsen endelig pr. 1. august 1964 fastansat på handelsskolen som handelslærer, fulgt op af de obligatoriske handelsfaglærereksamener.

Ovennævnte kommentarer er skrevet af forhenværende Handelsskoleforstander Ruben Karstoft i oktober 1994. Ruben Karstoft døde den 25. januar 2022.

 

I nr. 14 boede ligesom i dag, Fallesen, der var forretningsindehaver.

Han var kommet fra København og havde nok en lidt for arrogant måde at optræde på som købmand på strøget i Grindsted – ikke mindst når man betænker, at der var 4 købmænd mere i samme gade. Hans søn Carl overtog senere forretningen. De boede privat på 1. sal, hvor fru Fallesen og datteren havde gode dage – forhåbentlig!

I samme hus havde skomagermester P. Jensen en skotøjsforretning. Han var ikke godt gående og havde derfor nytte af os drenge, der ordnede de løbende forretninger – posthus mm. for ham efter skoletid.

I husets tredje butik residerede gartner Ejnar Jensen (på et senere tidspunkt gift med Anny, datter af murermester Marius Knudsen) Her var bananer og andre gode sager i overflod. Forretningen blev drevet under navnet ”Brødrene Jensen” som en slags filial til Aalykke i Vesterbrogade.

Smøgen op til realskolen kaldtes Filosofgangen og var meget trafikeret af skolebørn og klinkspillende skoledrenge.

 

Ellers er vi kommet til nummer 12, hvor bagermester P. Wedel havde forretning samt konditori.

Dette hus huskes som noget af et menageri, men udgjorde et åndehul for en del subsistensløse personer. Her kunne de få billig kaffe med daggammelt wienerbrød. Børn svirrede om ørerne på gæsterne.

Det næste hus var Sine Sørensens domæne: mælk og øl i 2 nabobutikker, passet af samme personale: Sine Sørensen, en gammel hændervridende dame, der havde nok at gøre med at holde hus, bl.a. med sønnen Søvse, der midt i 30’erne under en mælketur kørte galt på Torvet og aldrig senere kom til koncepterne igen. Også her huserede en sand velsignelse af børn – snarest flere generationer, men også murermester Schønnings børn, idet Sine Sørensen var deres mormor.

 

Sæbehuset

Efter en smøge kom så en forretning med sæbe og parfume, kaldet Sæbehuset og drevet af fru Frandsen, som boede Østerbrogade 4, 1. sal. Det var i Schous Sæbehus’ velmagtsdage.

Ellers tilhørte ejendommen købmand N. P. Paarup, der sammen med sin kone Ingrid med omhu og akkuratesse drev en blandet kolonial- og viktualieforretning, nærmest som specialforretning, der tillige omfattede tobak og cigarer, altid af bedste kvalitet. Her fandt man ofte børnene Aase, Børge og Preben i butikken, mest Børge, som senere overtog forretningen. Ved fortovskanten fandtes den obligatoriske benzintank – i dette tilfælde af mærket Shell.

Elvte del af historien kommer tirsdag den 25. marts 2024 her på Netavisen Grindsted.