Kai’s Corner: Borgergade i 30’erne – 11.del

Kai's Corner

Af Kai Bayer

Borgergade i 30’erne – 11.del (og sidste del)

I anledning af aktuelle butikslukninger i Grindsted midtby samt – formentlig – store, kommende ændringer af bymidtemiljøet omkring Grindsted Midtpunkt, kunne en genudsendelse af en vandring gennem den engang så flotte og driftige bymidte, beskrevet af Knud Eskildsen, være på sin plads.

Om ham kan oplyses her, at han var barn af byen, født 8. september 1924. Han gik på Grindsted Kost- og Realskole, hvorfra han dimitteredes i 1941 med præliminæreksamen. Herefter blev han elev i Varde Bank’s Grindsted afdeling og blev allerede i 1946 som ung, knap 22årig bankassistent tilknyttet Grindsted Handelsskole som timelærer. Fra slutningen af 1950’erne varetog han endvidere regnskabsmæssige opgaver samt andre i fortsættelse af, at han derhjemme havde både skrivemaskine og duplikator. Begge var han fortrolig med fra besættelsestiden, da han var blandt dem, der fremstillede lokale illegale blade. Som fuldmægtig i Varde Bank blev Knud Eskildsen endelig pr. 1. august 1964 fastansat på handelsskolen som handelslærer, fulgt op af de obligatoriske handelsfaglærereksamener.

Ovennævnte kommentarer er skrevet af forhenværende Handelsskoleforstander Ruben Karstoft i oktober 1994. Ruben Karstoft døde den 25. januar 2022.

 

Købmand Chr. Thorning havde forretning i den næste ejendom, nr. 6. Hans 2 BP-benzintanke var anbragt ved Torvet – et stenkast borte.

I denne forretning trådte købmand Laurids Nielsen (senere Vejle) og Chr. Thorlund Christensen deres børnesko (eller ekspedientsko). Thorning var en højt estimeret købmand, hos hvem intet gik til spilde, og han blev også en meget holden mand efter den tidsforhold. Han havde en kone og en adoptivdatter Else og boede på 1. sal. Han var kendt for at køre i sin bil Z 8066 meget langsomt i byen men med god fart på landevejene.

 

I nr. 4 var dengang som nu Dansk Beklædningsmagasin repræsenteret.

Dengang ejet og drevet af P. Petersen og Søn. Sønnen Hans Petersen må have overtaget forretningen i 30’erne. Han boede på 1. sal med sin kone Inger samt børnene Erik (nu Brd. Andersen, København). Margit (senere gift med den nuværende leder af forretningen, Erik Johansen). Ellinor, Inger, Anna og Ella, der gik for at være byens sødeste barn…. Petersen senior boede på Engvej, men sås meget i butikken. Han havde været mejeribestyrer i Vestergade til 1925.

Så når vi til, ja der er frit valg: Magasin du Nord, som fandtes i hjørneejendommen indtil Handelsbanken rykkede ind midt 30’erne. Der var et vist præg over det hjørne i Magasin’s tid: Store markiser markerede forretningen og gav eksteriøret et fornemt udseende.

Mere ”tørt” blev det i Handelsbankens tid. Her rykkede bankbestyrer J. Jensen ind med sin lille stab: Carl Hansen (Galop-Hansen – Hurtigcarl) og Else Møller, datter af bagermester Holger Møller, Vestergade. Senere huskes Børge Larsen (nu Handelsbanken i Odense) som lærling i denne bank. Der var en treven forretningsgang i samme bank, eftersom det blev sagt, at f.eks. Morgenposten ikke blev åbnet før klokken halvfire om eftermiddagen. Men bankbestyrer Jensen var tillige sognerådsformand, så han har haft meget at tænke på ….