Af Carsten Sander Christensen
Nørup Kirke, Engelsholm og lidt om barokken
Står man i solskinsvejr ved Engelsholm Slot og ser ud på Engelsholm Sø, ja så fanges øjet automatisk af en hvidkalket kirke, der ligger på et højdedrag nær den modsatte bred
. Der er her tale om Nørup Kirke. Den ligger godt 2 kilometer væk fra slottet og i var næsten 350 år (1586-1935) den officielle slotskirke for Engelsholm. Postadressen er De Lichtenbergs Vej 32 og det er ingen tilfældighed, da ejeren, 1732-1754, af Engelsholm, Gerhard Hansen de Lichtenberg, er ham der har renoveret, det der i dag er en af egnens flotteste seværdigheder. Og en af Skandinaviens flotteste barokkirker – størrelsen taget i betragtning.
Den oprindelige kirke, de romanske dele af kirken (romansk kor og skib opført af granitkvadre over dobbelt skråkantsokkel), er givetvis fra 1200-tallet. I dag er der kun bevaret et enkelt romansk gavlvindue i østgavlen fra den tid. Nørup Kirke bliver først nævnt på skrift o. 1376 i Ribe Oldemors kirkeliste i en noget mindre størrelse end i dag. Tårnet er opført i sengotisk tid (vel 1400-tallet eller 1500-tallet) af munkesten og kampesten. Nordkapellet er opført o. 1620 af Margrethe Lange, der sammen med sin mand Knud Brahe (1555-1615) ligger begravet inde i kirken. Margrethe døde kort efter opførelsen af kapellet. Et flot epitafium sidder i kirkevæggen. Men rent fysisk ligger Knud Brahe og Margrethe Lange i krypten under kirkegulvet.
Udsigten fra Nørup Kirkegård – Engelsholm slot i baggrunden til højre – Foto: Privatfoto
I 1732 fik Engelsholm ny ejer, Gerhard Hansen de Lichtenberg
Han var af købmandsslægt og helt anderledes og af en noget anden støbning end de foregående adelsmænd. De Lichtenberg blev påført navnet i 1735. Nørup Kirke var ligesom Engelsholm efterhånden kommet i en lidt forfalden stand, men en større renovation i 1732 og 1733 af kirken gav den dens nuværende udseende. Det skarpe øje vil også lægge mærke til løgkuplen på kirketårnet og løgkuplerne på tårnene på Engelsholm har en stor lighed. Ligesom for øvrigt tårnet på den nærliggende Bredsten Kirke. Gerhard Hansen de Lichtenberg var jo også købmand når det kom til stykket. Og løgkuplerne var billigere i et større indkøbt parti. Bygmesteren hed for øvrigt Nicolaus Rieman og var fra Viborg kanten.
Men restaureringen var faktisk begyndt en anelse før
Brahe-slægten solgte Engelsholm og dermed Nørup Kirke til Frederik Danneskjold Samsøe i 1727. Han påbegyndte en restaurering af kirken. Han forsynede kirken med orgel, det er det samme orgelhus, som stadig er i kirken, men dengang stod det nede på gulvet i tårnrummet.
Med det var først under Gerhard Hansen de Lichtenberg at der blev sat struktur på renoveringen
Han lod indbygge hvælv i kirkerummet og samtidig blev det meste af inventaret fornyet, med både ny altertavle, prædikestol, stoleværk og pulpitur på skibets nordvæg. Nørup Kirkes kirkeskib er en model af orlogsskibet Christian VI fra 1741.På stolegavlene ses på den ene side de Gerhard de Lichtenbergs navnetræk GHL. Og på modsat side hans hustrus BHG, Bodil Hofgaard. Stolegavlene er ligeledes bemalet med allegorimalerier.
Interiør fra Nørup Kirke – Foto: Privatfoto
Indvendig er kirken udsmykket med kunstfærdige træudskæringer, forgyldninger, inskriptioner og bemalinger, herunder et overdådigt draperet bagtæppe bag altertavlen
Kirkens interiør er et sjældent provinsielt eksempel på rokokostilens forkærlighed for forgyldninger og svungne former, og meget udtryksfuldt for Gerhard Hansen de Lichtenbergs interesse for overdådighed. Blandt de pompøse islæt, som Lichtenberg føjede til kirken, ses den lukkede herskabsstol, som har indgang fra kirkens nordside, der var beregnet til ham selv og hans familie. På menighedens stolestader ses hans initialer på mandssiden og hustruen Bodil Hofgaards på kvindesiden. På korlågen viser et billede af Nørup Kirke englenes lovprisning af Gerhard Hansen de Lichtenbergs istandsættelse af kirken. Denne istandsættelse omfattede en rokokoinspireret opkvalificering af bl.a. døbefonten, prædikestolen, orgelpulpituret og altertavlen.
På altertavlen finder man inskriptionen:
Gud til ære og hans Kirke til Prydelse er denne Altertavle med meere Kirkens Forbedring 1732 bekosted af Commerce Raad Gehrdt Hansen Lichtenberg og Hans Frue Bodil Stephansdatter Hofgaard. I kirken ses en mindetavle over Gerhardt de Lichtenbergs datter Geedske og hendes mand Christen de Linde samt deres søn. Tavlen dækker over en familietragedie. I 1753 havde parret bosat sig på Engelsholm, som Geedske fik i medgift, og omtrent et år senere fødte Geedske sit eneste barn, sønnen Christian. I 1766 døde han i en alder af 12 år, og et halvt år senere døde Geedske. Christen de Linde trak sig herefter tilbage i svogerens hjem på herregården Bidstrup. I kirkens kapel er udstillet en handske, som Geedske havde på da hun blev begravet.
Nørup Kirke var nok den mest imponerende udsmykkede af Gerhardt de Lichtenbergs godt 20 kirker
Den lille romanske kirke rummer en pragt, som sjældent ses i danske landsbykirker. Kirken hørte til herregården Engelsholm, som der er en bjergtagende udsigt til fra kirkegården. På kirkegården finder man flere tidligere ejere af Engelsholm blandt andet Georg Kröyer (1818-1894) og frue og Carl Rothe Bech (1847-1920). Endvidere finder man den tidligere DR journalist Claus Toksvig, der blev begravet i 1988 samt HA’eren, den kun 19-årige, Louis Linde Hansen, der omkom i raketangrebet på HA’s klubhus i Titangade i København i 1996.