Spil Dansk dag – koncert i Musikcentralen torsdag den 31. oktober 2019 kl. 19.00

Talentlinjen og Underholdningsorkestret optræder med et fællesnummer til Kulturskolens store Gallashow tilbage i april måned - Foto: Svend Mosbech

Kulturskolen markerer årets Spil Dansk dag med koncert i Musikcentralen. 19. udgave af Spil Dansk dagen markeres med en spændende koncert fra 3 ensembler. 

Ikke mange ved, at Danmarks største musikbegivenhed snart finder i Grindsted og i resten af landet. Det sker, når Spil Dansk ugen skydes i gang i uge 44 med over 1000 musikarrangementer fordelt over det danske land. Det hele kulminerer med selve Spil Dansk dagen torsdag 31. oktober, hvor både radio- og tv-kanaler har fokus på dansk musik, samtidig med størstedelen af de mange musikarrangementer finder sted denne dag på musikhuse, spillesteder og musikskoler i hele Danmark skriver Billund Kulturskole i en pressemeddelelse.

Når Spil Dansk igen løber af stablen i slutningen af oktober, byder danskerne velkommen til den 19. udgave af fejringen af dansk musik. Det er en unik fejring, der, siden starten i 2001, har haft det ene krav, at musikken skal være skabt og produceret af danske musikere, komponister og sangskrivere. Der kan ellers synges på alle verdens sprog og spilles alle slags genrer. Det har dog været oplagt gennem alle årene, at sange på dansk har haft særlig fokus, og således har fællessangen været en stor og naturlig del af Spil Dansk.

Det er således også de dansksprogede sange, Kulturskolen denne aften har på programmet til deres Spil Dansk koncert. ”Det bliver en spændende og varieret koncert, med mange forskellige indslag fra vores Talentlinje og Underholdningsorkester”, fortæller Teamleder for musik, Casper Jensen, der også har inviteret Grindsteds velkendte voksenkor, Vokalias, med til koncerten: ”Vi synes, det er spændende med indslag fra flere forskellige ensembler, der på hver sin måde kan præsentere bredden i dansk musik”.

Koncerten er i 2 afdelinger, og i første afdeling er Vokalias og Underholdningsorkestret på banen. Vokalias præsenterer en perlerække af gode danske efterårs- og sensommersange. Underholdningsorkestret har hevet en række gode melodier frem fra arkivet og spiller en skøn blanding af ældre danske evergreens. Det hele blandes med en række fællessange, som Vokalias og Underholdningsorkestret vil akkompagnere.

I 2. afdeling præsenterer Talentlinjen en række danske sange i nye arrangementer. ”Siden sommerferien har eleverne arbejdet med at give kendte danske sange – nye som gamle – et nyt udtryk gennem en spændende kreativ proces, de har været igennem med vores lærer for Talentlinjen, Mia Birk”. Fortæller Casper Jensen, der er glad for den store diversitet til koncerten. ”Det er skønt at se de medvirkende i alle aldre bakke op om den danske musik på forskellig vis, og det er en stor glæde, at musikken sådan en aften både kan nydes som fællessang, i dens originale form og i nye spændende udgaver taget under kærlig behandling af lokale unge, som gerne vil sætte deres præg på den danske kulturarv”.

Grindsteds voksenkor, Vokalias, under ledelse af Stig Møller – Foto: Aksel Fredensborg

Faktaboks:

  • Koncerten finder sted torsdag 31. oktober kl. 19.00 i Musikcentralens koncertsal
  • Der er fri entré til koncerten og der kan købes vand og sodavand i pausen
  • Initiativet til Spil Dansk blev taget af Koda i 2001 i forbindelse med deres 75 års jubilæum. Dengang hed det Spil Dansk Dagen, og foregik altid sidste torsdag i oktober.
  • DR har været en tæt samarbejdspartner fra starten af, og altid spillet udelukkende dansk produceret musik på Spil Dansk Dagen. I 2016 gik DR med til at markere Spil Dansk Ugen, hvilket betyder, at de nu spiller dansk produceret musik på tværs af samtlige radiokanaler i hele uge 44. Dette har fået en række andre TV- og radiostationer samt streamingtjenester over hele landet til at medvirke og fejre den danske musik.
  • Spil Dansk Ugen byder på 1000+ musikarrangementer over hele Danmark. Også i udlandet fejres Spil Dansk, og der har været koncerter i Sverige, Tyskland, Italien, Canada, Singapore, Rio de Janeiro, Los Angeles, New York, Madrid og Italien.