NNF’s Seniorklub var på studietur til Museet Flugt

NNF's Seniorklub, FlugtPR-Foto

NNF’s Seniorklub Billund var den 22. februar på studietur til Museet Flugt i Oksbøl.  Der var 19 pensionerede slagtere der deltog. Det var bestyrelsen der havde planlagt turen der gav stof til eftertanke i disse tider. Man havde nok ikke helt fattet den situation Europa og verden stod i da turen blev planlagt og sat på årsprogrammet. 

Turen blev en tur tilbage af mindernes allé, til tiden omkring slutningen af 2. verdenskrig.  Det var to dage før årsdagen for Ukraines kamp for overlevelse som selvstændig stat. 

På museet blev man udstyret efter alle kunstens regler inden man blev sluppet løs i museet. Høretelefon-mobil og så i gang.

 

En del af den store lejr

Museet Flugt i Oksbøl er en del af den store lejr, der lå her til de tyske krigsflygtninge som fik bolig her i slutningen af krigen. Det var en by i byen, som var hegnet ind. Flygtningene måtte ikke blande sig med lokalbefolkningen. Efter krigen har bygningerne haft forskellige funktioner, blandt andet vandrehjem.  Fra 2013 og frem til åbningen i 2022 blev tiden brugt til opbygningen af dette museeum. Det er man sluppet fint fra. Det er fantastisk at gå rundt og få indblik i og måske ikke mindst få sat ansigt og stemmer på flygtningen. Ellers er det jo bare noget vi ser i nyhederne på tv mens vi spiser aftensmad.

Ansigterne og det de fortæller på de store digitale medier som vi præsenteres for rammer lige i hjertet. Nogen dårlig samvittighed? . Ja måske det må være op til den enkelte, når man hører og ser disse mennesker ligesom os med deres håb for fremtiden og livet.

 

Tysk kirkegård

Turen på den tyske kirkegård er også en tur der må tænkes over. Mange endte deres liv her langt hjemmefra. Man blev begravet to og to efter dødsdato. Tysk grundighed fornægter sig ikke.

Der er en gåtur lejren rundt med fortællinger fra lejren som fortælles i hørebøfferne. Desværre var vejret ikke det bedste. Det må vi have til gode til næste gang, for en næste gang det bliver der fortæller Børge Heering fra NNF’s Seniorklub Billund.