Fra dumpekarakter til udmærkelse:

Foto: René Lind Gammelmark

Slots- og Kulturstyrelsens nye kvalitetsvurdering af Mark| Billund Kommunes Museer cementerer en vellykket transformation af Billund Kommunes Museum som Mark| Museet for en Ny Danmarkshistorie.

Slots- og Kulturstyrelsen (SLKS) har netop offentliggjort efterårets kvalitetsvurdering af Mark| Billund Kommunes Museer med karakteren ’Tilfredsstillende’. Det sker efter en kritisabel og lavest mulige vurdering tilbage i 2015. Og netop kritikken fra 2015 er årsagen til en ny vurdering allerede i 2022.

Af rapportens konklusioner fremgår det blandt andet:

 

Museet har fokuseret sit ansvarsområde væsentligt; udarbejdet et strategisk grundlag for museets virksomhed i form af mission og vision og strategier med handlingsplaner for museets kerneopgaver. (…) i praksis arbejder museet strategisk og systematisk med at skabe sammenhæng mellem de museumsfaglige kerneopgaver, museets mål og prioriteringer for den samlede virksomhed.

Museets ledelse er styrket med en ny bestyrelse, der besidder en professionel og relevant kompetenceprofil, og museet har prioriteret at få et større antal videnskabelige fastansatte medarbejdere, (…)

Museet har videreudviklet og fokuseret sin formidling og arbejder i kraft af en samlet, gennemarbejdet formidlingsstrategi og med udgangspunkt i Den nationale brugerundersøgelse og supplerende brugerundersøgelser målrettet med en fortsat kvalitativ udvikling af den samlede formidlingsvirksomhed bl.a. med henblik på at nå potentielle brugergrupper. Museet har konkrete planer for at videreudvikle Billund Kommunes Museer til en attraktion på nationalt og internationalt niveau, hvortil der er udarbejdet et omfattende og visionært projektmateriale. (…)

Museet har gjort væsentlige fremskridt i samlingsvaretagelsen gennem prioriteret og fokuseret bevaringsarbejde i form af samlingsgennemgange, udskillelse af genstande, afvikling af dårlige magasiner og påbegyndt overflytning af hele museets samling til Fælles Museumsmagasiner i Vejle(…).

Museets samarbejde med Billund Kommune er velfungerende og opbakningen fra kommunen til museets videre udvikling er stor. Museet har gjort væsentlige fremskridt i samarbejdet med kommunen om arbejdet efter museumslovens kapitel 8.

 

Udvalgsformanden Simon Nikolajsen Jørgensen udtaler:

Den flotte udvikling viser, at udviklingen af museet er i kompetente hænder med en ny stærk visionær og faglig ledelse, som sammen med en dedikeret og faglig stærk museumsstab har formået at løfte museet op til nye standarder’, udtaler Simon Nikolajsen Jørgensen, udvalgsformand for Teknik-, Plan- og Kultur i Billund Kommune.

 

For udvalgsformand er denne udvikling ikke bare vigtig men også nødvendig for at kunne realisere den fælles – og også store politiske – ambition om fremtidens Museumsbyggeri og -projekt: Mark| Museet for en Ny Danmarkshistorie.

 

Formand for Mark| museumsbestyrelsen Henrik Dam Kristensen udtaler:

Det er et flot resultat, som vi alle kan være stolte af. Og det er et resultat der viser, hvad man kan, når man løfter i flok og arbejder sammen mod fælles mål.’ Og han fortsætter: ’Hele bestyrelsen er imponerede over udviklingen og retningen for det nye Mark.

 

Tiltrådte som direktør i 2020

Carina Serritzlew blev ansat som direktør i august 2020 og har fra start haft fokus på at gentænke museets vision om at en aktuel samfundsaktør, der bevæger – og på at sikre Mark| en unik og relevant plads i fremtidens museumslandskab som Danmarks eneste museum for både landbrug, industri og turisme. Og Carina Serritzlew fortæller: ’Det nye stærke faglige fundament er afsættet for at kunne løfte den politiske ambition om en fremtidig museumsattraktion med national relevans og af international standard’.

Og så er hun bare ufattelig stolt af alle de stjernedygtige, passionerede og modige Mark| arbejdere. Og det stærke arbejdet fortsætter, fortæller hun: ’Kvalitetsvurderingen er et øjebliksbillede af museet år 2021, og flere af de få opmærksomhedspunkter rapporten indeholder, er museet allerede i mål med i 2023. Det glæder bl.a. krav til forskningspublikationer og øget ekstern funding.’